烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左好多食譜, 亦試做左好多次牛油cookies, overall都成功, 有一次比我誤打誤撞體驗到新招. 事關有一日突然想做曲奇, 見到只有牛油, 自發粉 (因為一般都是用低筋粉或plain flour), 紅糖 (用來食豆腐花那些), 做出來的cookies好像某裨子的牛油棒 (包裝是紅黑的, 超市有售), 入口即溶, 即化, 超濃牛油味!!! c6, 仔仔, 99都大讚好味, 大家不妨試下:

鬆化曲奇 (30-40塊份量)

有salt牛油 200g (一pack)
紅糖 300g
自發粉 400g

1. 先mix牛油及紅糖, 紅糖是不會溶哂的, 焗好的cookies會有一粒粒在面.
2. 加入自發粉拌好. 太乾可加蛋液, 太濕可放雪櫃.
3. 輾平印模.
4. 170w焗20-30分鐘.

p.s. sorry, 好似忘記拍照.

大宅

多謝你ge分享呀......哈哈......我天日試下先~~~~~thx
有d粒粒未溶ge糖都好味..??

原帖由 Ng360 於 09-10-27 13:46 發表
睇左好多食譜, 亦試做左好多次牛油cookies, overall都成功, 有一次比我誤打誤撞體驗到新招. 事關有一日突然想做曲奇, 見到只有牛油, 自發粉 (因為一般都是用低筋粉或plain flour), 紅糖 (用來食豆腐花那些), 做出來 ...

大宅

OK架, 如果你想甜d, 可以加d沙糖, 因為紅糖唔太甜架. 呢個cookies牛油味勁重, 勁鬆化.

原帖由 yantonbabyshop 於 09-10-27 14:16 發表
多謝你ge分享呀......哈哈......我天日試下先~~~~~thx
有d粒粒未溶ge糖都好味..??

大宅

ok ^^ thx
原帖由 Ng360 於 09-10-27 18:35 發表
OK架, 如果你想甜d, 可以加d沙糖, 因為紅糖唔太甜架. 呢個cookies牛油味勁重, 勁鬆化.

大宅

祝你成功

原帖由 yantonbabyshop 於 09-10-27 23:06 發表
ok ^^ thx

男爵府

1. 先mix牛油及紅糖, 紅糖是不會溶哂的, 焗好的cookies會有一粒粒在面.
牛油要先放室温嗎?跟着用机拌?

自發粉用手抹?駛唔駛好似做蛋糕咁要切拌?

Tks!

大宅

原帖由 28July 於 09-11-2 21:35 發表
牛油要先放室温嗎?跟着用机拌?

<<係, 放軟就得, 唔使用機的.>>

自發粉用手抹?駛唔駛好似做蛋糕咁要切拌?

<<都係手就得, 因為好杰的, very easy to blend>>

Tks! ...

男爵府

唔該哂;
等呀囡考完試,同佢一斉整嚟玩下先

大宅

you are welcome!

呢個都不失為一個親子cookies, 我同個仔都好enjoy架, 如果有多d時間, 我會整多d味道, e.g. 加朱古力粉, 藍莓乾等...

祝你囡囡考試順利~ 加油!

原帖由 28July 於 09-11-3 14:58 發表
唔該哂;
等呀囡考完試,同佢一斉整嚟玩下先

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主…多謝介紹,我試啦,但可能我放多糖,比較甜,但好脆,但照你個份量,應該唔止30-40件,我整印花曲奇,用1/8已經整2X塊,食唔晒,唔敢焗住,個粉團仲留係雪櫃,太甜我就放D腰果落去一齊焗,點知…
.
.
.
.
.
.
.超正…

男爵府

唔好意思,我想問自發粉要加幾多水呢???
thank you

大宅

哎呀, 千祈唔好落水呀. 係無水架, 加左水就會好稀喇. 知無?

原帖由 pat7889 於 09-11-4 10:46 發表
唔好意思,我想問自發粉要加幾多水呢???
thank you

大宅

wow, 整左咁多, 抵食wor. 我都分左2次焗, 因為當晚太夜了...而我整果d cookies好厚身架, 即係牛油棒咁厚架, 尋晚去citysuper都見有得賣... 紅黑格仔packing呢... 呵呵...

上次我無再加糖架, 因為我地係唔肆甜既. 你加腰果都幾靚wor. 我下次會試下加mini m&m, 你有無試過?

原帖由 agneskong 於 09-11-3 18:44 發表

樓主…多謝介紹,我試啦,但可能我放多糖,比較甜,但好脆,但照你個份量,應該唔止30-40件,我整印花曲奇,用1/8已經整2X塊,食唔晒,唔敢焗住,個粉團仲留係雪櫃,太甜我就放D腰果落去一齊焗,點知…
.
.
.
.
.
.
.超正… ...

子爵府

原帖由 Ng360 於 09-11-4 12:11 發表
wow, 整左咁多, 抵食wor. 我都分左2次焗, 因為當晚太夜了...而我整果d cookies好厚身架, 即係牛油棒咁厚架, 尋晚去citysuper都見有得賣... 紅黑格仔packing呢... 呵呵...

上次我無再加糖架, 因為我地係唔肆甜既. 你 ...

我知邊d,係咪short bread呀?我好中意食架,但咁厚係咪要焗耐d?

大宅

e, 你果條好似好金黃wor, 係唔係加左蛋汁? 睇落唔係好似... 而我就做cookie shape, 但厚d.

一個round焗左30mins分鐘左右.

原帖由 Diamond 於 09-11-4 14:02 發表

我知邊d,係咪short bread呀?我好中意食架,但咁厚係咪要焗耐d?

子爵府

原帖由 Ng360 於 09-11-4 16:00 發表
e, 你果條好似好金黃wor, 係唔係加左蛋汁? 睇落唔係好似... 而我就做cookie shape, 但厚d.

一個round焗左30mins分鐘左右.

呢條唔係我焗架,你話牛油條,我o係網搵出黎問下你係咪呢種咋 :-P

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Ng360 於 09-11-4 12:11 發表

上次我無再加糖架, 因為我地係唔肆甜既. 你 ...
我另外3加X角朱古力粒,好好味,但實在太甜,頂唔順

男爵府

原帖由 Ng360 於 09-11-3 17:47 發表
you are welcome!

呢個都不失為一個親子cookies, 我同個仔都好enjoy架, 如果有多d時間, 我會整多d味道, e.g. 加朱古力粉, 藍莓乾等...

祝你囡囡考試順利~ 加油!

...

承你貴言
thanks again!

別墅

我都想整吾該哂

大宅

oic. 其實我都知好難形容, 但因為我實在估唔到咁好食, 所以無拍照比你地睇... 唉...

不過呢個cookie真係好easy, 連蛋都唔使落.

原帖由 Diamond 於 09-11-4 16:53 發表

呢條唔係我焗架,你話牛油條,我o係網搵出黎問下你係咪呢種咋 :-P

首頁

尾頁

跳至