樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

買樓是否必需的?

不買樓, 只租樓, 有沒有問題?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

衣,食,住,行都是必需品
但有平有平用,貴有貴用,要睇自已能力喇
原帖由 Ben2003 於 09-10-23 13:46 發表
買樓是否必需的?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Ben2003 於 09-10-23 13:46 發表
買樓是否必需的?

搵樓-搬屋-租樓....... 要重覆到百年歸老?

大宅

有D人又真係唔洗買樓喎,好似呀爺留低祖屋,又好似有政府宿舍咁個D囉!

買樓是否必需的?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

買樓是否必需的?

I don't think so.
I have a lot of friends who don't want to buy a flat.
They just like to rent it.
They tell me that they can always live in those new flat if the rent it. They don't need to worry about their flat becomes old one day!

男爵府

呢個問題同"買私家車是否必需的"一樣。從A點到B點,可以行路,可以踩單車,可以搭MTR, Bus, Taxi, or 私家車, 而私家車又可以買Jazz, Camry, 豪華d買Benz, 寶馬,經濟能力許可,激動d可以買法拉利,林寶堅尼,勞斯萊斯。無論選擇如何,都可以從A點到達B點,所不同的只是從A點到B點的過程,及過程當中所發生的事。如果抓緊部開蓬林寶堅尼,過程中仲可以"享受"不少豔羨目光"。

雖然擁有私家車俾搭公共交通工具昂貴,但一向都不乏捧場客,何況今日話買私家車不但沒有折舊,反之有可能升值?

伯爵府

我諗每個人都有唔同價值觀,唔同想法同需求,根本冇人可以一定話要買樓係必需囉﹗

禁止訪問

回覆 7# Ben2003 的文章

侯爵府

>買樓是否必需的?

如果買樓後,樓價下跌六成,變成負資產,仲會唔會有業主覺得"買樓是必需的"?!

樓價可升可跌!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

樓價可升可跌,買樓是否存在投資成份?

男爵府

原帖由 Ben2003 於 09-10-24 00:03 發表
>買樓是否必需的?

如果買樓後,樓價下跌六成,變成負資產,仲會唔會有業主覺得"買樓是必需的"?!

樓價可升可跌!
知道肯定跌6成就當然不買啦!反之,如果知道肯定升6成,就一定借盡大二窿去盡佢。

個遊戲好玩就好玩在大家都知道買之前是升是跌,但買之後就無人知,個個都係估估下嘛。

我成日唸,如果馬會在每場賽事截了飛之後,就先公布賽果再開跑,你估仲有無人睇跑馬呢?可?

侯爵府

師兄不愧好友本色。

不過,我唔係講緊後市,我講緊些基本認識啫。

買樓不是必需的,樓價可升可跌,買樓存在投資成份,買完可以跌六成,或可以升六成,樓市是經濟活動的一部份。

如果有人認為在一個社會內,應該絕多數人置了業,市民才算安居,他就犯了一個根本性的錯誤:

置業 = 安居

侯爵府

香港近十數年的歴史告訴我們,置業可以等於安居,亦可以等於負資產/破產。

香港數十年來,不少時候有很大的聲音說樓價高置業難,拔....冇人睬過,直至有一日,有一個很好人的老伯伯認為應該為市民做些事,他姓董.....

男爵府

能力可以的話, 一個自住單位是安居樂業或安享晚年的基本. 但生活在不同層面的人,能力各有不同,要求自然不同.

禁止訪問

大宅

原帖由 尼古丁 於 09-10-25 00:25 發表

我淨係知人老左, 好多行多兩級樓梯都會痛, 唔好話搬屋,好多老人難適應新環境。

如果樓主怕樓跌/供得大壓力, 離島元朗細村屋還有一百萬樓下, 跌都唔會好多, 但難做按揭/換樓, 元朗大埔北區都有單棟細單位平。

由 ...

大宅

住是必需的。但現時好難話買定租好。未來是?????

買樓
若樓價升,你賺了。到時你可以賣樓賺錢,但你要捱貴租。若跌了,你都是要住的,省租金。唔好再睇樓價。

租樓
樓價升,無你份,又要捱貴租,又怕搵不到租盤。若樓價跌(三五年),蝕了租樓的錢都可能等於樓跌的價。

如果有首期,我讚成買一間自己能力供倒的樓比較好。細或舊一點都不緊要,內裝修靓無問題。不用蝕租金。

禁止訪問

侯爵府

我不是在說買樓好還是租樓好,或估計後市是升是跌。:loveliness:

我想說的是......未講完.....希望最後你會明白,因為都幾深。 :loveliness:

原帖由 靚太太 於 09-10-25 14:54 發表
出於好奇,請問閣下是選擇了一世租樓or置業呢??
只係善意,想聽下閣下有乜意見唔買樓安居樂業會好過租樓呢??

首頁

尾頁

跳至