烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果煮米粉,烏冬,可粉,用咩湯底好(簡單D)

如題

大宅

Re: 如果煮米粉,烏冬,可粉,用咩湯底好(簡單D)

史雲生清雞湯.

男爵府

有個懶人食法幾好食... 清水煮牛肉片同粉... 臨好前加啲冬菜, 落少少鹽調味...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我會用"家樂牌雞湯粒", 簡直快、靚、正!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

x2呀!!

mclam 寫道:
我會用"家樂牌雞湯粒", 簡直快、靚、正!!

複式洋房

我有時用雞粉,略嫌味單調一 d,
有時用家樂牌金華火腿清湯(盒裝,一磚磚的)好好味又方便。
有心機時,我會係雞粉米粉/烏冬/etc. 上面伴上雪茶肉絲or 窄菜牛肉,呢兩個餸都有汁,令個粉麵好味好多。
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

男爵府

我都係用雞味湯粒,牛味湯粒.....
仲會加埋菜...湯有淡淡菜味..

大宅

蝦米+菜甫,少少紅椒&碎花生=茶樓D粉仔
該用戶已被刪除

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

雞粉+胡椒粉

大宅

我鍾意用日本麵豉醬,健康有益d

大宅

milimili 寫道:

請問邊度有得賣
大個仔啦~~~

男爵府

I like to us tomato + pork + 1/2 tea spoon雞粉 + 1 tea spoon sugar for the soup, cook approx. 15 min then you can put your favourable noodle or rice noodle etc...

大宅

日本麵豉醬在吉之鳥有得賣,分別有750g 或 1000g, 有膠盒裝或膠袋裝.

複式洋房

我記得以前有一個叫"烏冬"既topic,大家都有提過類似問題架,睇下岩用嗎?

--------------------------------------------
我直頭係烏冬fans~幾日唔食過就心思思架啦~
會唔會唔止粥友,呢度多唔多人係"烏冬友"呀?
不過我唔捨得食貴野(好似稻庭),幾蚊一包既島冬已經滿足到我!!
我用開既幾種快湯底:
用雞粉開湯,加適量蠔油,呢種湯底係濃味既! 唔加蠔油可以加鮮奶,呢種係淡味既~
日式咖哩磚都好方便,我會加洋蔥同薯仔!!
仲有味噌湯底,去百佳買鰹魚粉,水滾後滲少少,然後落味噌,咁等到水再滾起就熄火(因味噌要滾先可以散發香味,但滾太耐d香味又會消失) ,如果想講究d,可以加昆布(不過最好先浸30分鐘,然後連埋浸昆布水一齊煮湯),昆布可以去日本超市買日高or早煮昆布都ok,30幾蚊有排食。

大宅

雞粒+魚露

複式洋房

1) 用麵豉湯加蔥花
2) 用海鮮素
3) 用清雞湯

男爵府

milimili 寫道:

日本麵豉醬 是否等於味增? 是否水滾加麵豉醬煮, 要煮多久?

複式洋房

Just buy 木魚粉 in Jusco.

大宅

BK Milk勳章

同埋可否介紹邊隻日本麵豉醬好味呀? 木魚粉在哪裡買呢?

首頁

尾頁

跳至