在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有幾多人辭左職先搵工架

wongcheukying

你計番條數, 計下d假期跍, 吾好蝕比間賤公司. 你經理咁高級都頂吾順, 我都想像到你有幾慘, 吾驚啫, 最怕無經驗, 有經驗, 去邊到搶手架. 拿....好快你搵到份開心既工, 就好似我咁, 脫苦海囉. 搵到第二份工, 記得上黎講, 等我地鄧你開心呀.

大宅

dear badegg,

我今日先給頂頭上司無厘頭再鬧了一餐, 連我的經理 (今天last day那個), 都話頂佢唔順, 覺得佢無理取鬧, 這已經不是第1次, 而家我真係絕對心淡了, 死心了, 這間公司真係無野值得我留戀, 我之前都有一些心軟, 覺得自己可以面對這間公司的上司, 同事同作風, 但係而家已無話可說了, 我下星期三就會resign, 希望我的決定沒有錯啦 !!!

子爵府

佢鬧你, 你有無剷番佢呀, 真係好鄧你激氣呀. 不過如果你吾做, 又好似吾好得罪佢住, 你公司會吾會賤到吾出ref. letter比你架?

我真心覺得你一定搵到第二份工架, 你吾使驚.

你老公方面點呀, 佢會吾會吾鐘意架.

子爵府

減齡達人勳章

我都係剛剛resign左, 而家找緊工, 雖然話出面個市好左, 但尼幾日send d信求職, 都無咩回音, 不過可能我話要3個星期先available掛! 我都係忍唔到個老細, 先至resign, 佢份人得我一個staff, 重禁對我, 我做得好, 永遠不會讚, 但有咩差錯, 而尼件事我根本不知情, 佢就一定話我錯, 就算我同佢解釋, 佢重閙我係咪退舍責任. 我逮信時都有d失落, 怕短時間內找唔到工, 逮信無耐, 因一有張invoice係佢叫我這樣開的,但尼張invoice發生了一些問題, 佢竟然在其他人面前話我做錯, 話我不應該這樣開, 在這刻, 我重想應唔應該跌爆他話係佢自己叫, 但想到既然逮左信, 怕咩. 佢先至尷尷尬尬認. 其後我同自己講, 我這樣的決定, 係絕對正確.

子爵府

busimami

而家呢個時勢, 辭得工既, 就梗係憎間公司憎到死啦. 你岩岩send信, 無咁快既, 通常一星期後就開始有回音架啦, 放心啦.

大宅

busimami,

我同意badegg的講法, 你都係resign無耐, 應該好快有回音架啦 ! 放心啦 ! 其實我想每個人resign時, 總有一些猶豫, 唔知自己決定有沒有錯, 不過你已經resign了, 而且知道自己決定沒有錯, 我真的替你高興, 你可以以平常心去面對未來的3星期, 不需理會你老闆了.

badegg,

其實我到而家, 到好擔心我下星期resign後, 在公司的日子將會很難過, 她們一定會覺得, 我明知下個月有客人來香港, 亦有很多工作不停的來緊, 我的所謂上司 (沒有經驗的那個), 怎樣應付得來呢 ? 他除了英文好, 基本唔知道要怎樣去做merchandiser的工作 (注意: 他係merchandiser, 而我都係merchandiser, 但我要做他下屬, 奇怪 !!!), 所以一定會覺得我唔幫手, 起碼有1個月捱, 唔會比我早走囉.

子爵府

理鬼得佢, 我吾做仲要同你諗呀, 我都係2月遞信, 2月得28日, 仲放左成個星期年假, 所以果個月都幾易過.如果我吾走住, 今個月復活節不單無假放, 我地放勞工假, 果日唯一一個星期日仲要我上大陸點倉, 彩佢都白痴. 我諗埋你個份, 咁公司又有無諗下我呀, 咪鬼理佢, 我同事都叫我做多幾日, 我都費時彩佢, 我搵到工, 做咩要同你做多幾日, 你咪自己做囉, 成日老點我, 真係好彩走得快,好世界, 而家份工都吾知幾好, 我呢世都記得做過一份咁賤既工呀.

子爵府

減齡達人勳章

badegg & wongcheukying

多謝妳回應, 其實自從遞左信後, 自己心情都輕鬆左, 不過就無心工作, 所以而家成日上來. 不過都岩既, 而家send無禁快有消息,

大宅

busimami,

係囉 ! 開心d同平常心去等新公司d回音, 你而家返工, 可可以以輕輕鬆鬆, 夠鐘就收工, 理得佢啦 !

badegg,

你就好啦 ! 可以在resign期內放一星期年假, 我就沒有囉, 我地必須係每年3月底前放哂d年假, 4月重新計, 我3月仲有2日 (今天1日, 3月29日1日), 4月便沒有年假放囉 ! 都唔知點捱 ? 仲要返去教那個所謂上司點做, 再請多1個人幫佢, 亦要教新人, 點死呀 ? 想起都恐怖 !!! ?-( ?-( ?-(

子爵府

busimami ,wongcheukying

下....大家心情係一樣架, 我一遞左信之後, 成個人好似鬆晒, 舒服到不得了, 簡直好似識fly.

大宅

badegg,

不過講就容易, 我想我到時都會幾辛苦, 因為要教2個人(1個所謂上司+1個新人)做野, 我都想輕輕鬆鬆, 不過我想都幾難, 我頂頭上司, 仲唔叫我放盡料給他們咩, 希望他們接到我的工作, 不過, 好多時做1個merchandiser除了英文好外, 亦要倚賴經驗的, 我的這個所謂上司, 他可以在1個月內吸收多少呢 ?
?-( ?-( ?-(

子爵府

你開始搵工未? 你而家開始send信出去啦, 吾好等啦. 我以前都算係好開心架, 不過自從做左之前間公司之後, 我成個人好似係黑暗中, 無一日開心, 日日都好吾開心中過, 呢d係外人無辦法明瞭, 因為以前我都吾明, 我都吾明d人點解要做一份吾鐘意既工, 而家我親身經歷過就知囉, 有時吾係吾想走, 心理同實際上都有好大影響, 而家走左出黎, 成個人鬆晒, 至小我開心番囉.

大宅

badegg,

未呀 ! 我都未開始搵工, 因我擔心太早send, 人地未必肯等我禁耐, 所以我諗住resign後, 大約半個月到, 才開始搵工囉.

我很明白你當時的心情, 因為我而家經歷緊, 其實唔單只外人唔明瞭, 可能連老公都唔明瞭, 因為我老公都而家, 都仲係覺得我細路女, 唔成熟, 受唔到人氣, 覺得我唔應該唔做, 但佢就唔明我係公司時點樣難受, 這點我講極佢都唔明, 因佢係佢公司做了10幾年, 佢都可以忍受老闆無理取鬧, 點解我唔可以 ? :-( :-( :-(

子爵府

不過如果你睇岩心水都 send啦, 有時好難講架, 有時可能份工請左人, 不過做吾岩, 咁人地又要再請人, 咁可能就係咁, 叫左你去, 好多時都有呢d情況架.

其實我而家都未係好適應都新公司, 不過就點都好過舊公司, 舊公司我係去見工已經feel 到憎架啦, 因為條八婆(開門果個)黑口爛面, 間公司又黑暗暗, 真係第一下感覺就知吾鐘意, 真係下次一feel到吾妥, 即刻敝, 費時晒時間.

大宅

wongcheukying 寫道:
badegg,

不過講就容易, 我想我到時都會幾辛苦, 因為要教2個人(1個所謂上司+1個新人)做野, 我都想輕輕鬆鬆, 不過我想都幾難, 我頂頭上司, 仲唔叫我放盡料給他們咩, 希望他們接到我的工作, 不過, 好多時做1個merchandiser除了英文好外, 亦要倚賴經驗的, 我的這個所謂上司, 他可以在1個月內吸收多少呢 ?
?-( ?-( ?-(

Dear Wongcheukying,

睇到你既留言, 真係眼火爆, 世界上又會有D咁既賤人公司, 你真係應該一早就辭職啦, 你個人真係純呀, 你上司叫你教新人, 你咪教D唔教D囉, 睇下佢地點C, 佢地咁對你, 你洗物對佢地咁好呀, 啋佢都

大宅

badegg, 東京mewmew,

好多謝你地的留言, 知道你地都登不值, 其實我已經對這間公司死心了, 他們時時都要我故新人, 教識後就重視新人, 將我投閒置散, 其實之前我已此經歷, 而我之上亦多了此位完全沒有經驗的所謂上司, 再加上同事間的是是非非, 再加上頂頭上司根本不喜歡我, 我覺得我已經受夠了 !!! :cry: :evil: :cry:

大宅

badegg,

我而家尚未resign, 但我知道將會面對很多是非同會好煩, 佢地邊有容易放我走呀 ! 我的這個所謂上司, 我昨天放大假同今天短週休息, 都打電話給我問野, 真係唔知點做merchandiser, 樣樣都唔識, 樣樣都要問, 亦樣樣都要咬一餐, 真係救命 !!! :evil: :evil: :evil: 如果我走左, 佢仲打比我問野, 我真係啋佢都傻, 唔鬼聽佢電話囉 !!!

其實真係架, 第一下感覺好重要, 我都好睇第一下感覺架, 感覺唔好, 真係好難做, 我都試過迫自己做1份工, 點知返了半日工, 就頂唔順走人啦 !!!

子爵府

你第時吾做, 佢夠膽打電話比你, 炳佢啦, 講單好笑野比你知, 我有個朋友, 之前又係好 吾開心咁離開公司, 咁事隔一段時間, 我朋友係地鐵入面撞到佢以前舊公司同事, 佢同事懶熱情咁問候佢, 又問佢而家做緊咩, 係邊度番工, 我朋友幾好笑, 佢好大聲同番佢講 : xxx(人名), 你果陣點對我呀, 你而家吾好懶好心問我做緊咩, 我做咩關你咩事?? 嘩, 當時地鐵好多人架, 果條友比我朋友炳到佢頭dump dump, 一埋站即刻落車, 你話係咪好大快人心呢.

大宅

badegg,

我都沒有諗過炳佢, 只係諗到時唔聽佢電話囉 ! 其實你朋友會唔會做得太絕呢 ? 因始終地球係圓的, 山水有相逢, 第時再撞見或者工作上有瓜葛咪麻煩 ! 如果比我好似你朋友撞見舊公司同事, 我諗我最多當時運高, 睇唔到, 如果他叫我, 我最多應酬他幾句便算吧 ! 可能學我老公話我, 我嬲人唔會太耐的, 如果離開左公司, 那即是過去式, 我亦不想返轉頭去嬲卦 !!!

大宅

wongcheukying 寫道:
badegg,

我都沒有諗過炳佢, 只係諗到時唔聽佢電話囉 ! 其實你朋友會唔會做得太絕呢 ? 因始終地球係圓的, 山水有相逢, 第時再撞見或者工作上有瓜葛咪麻煩 ! 如果比我好似你朋友撞見舊公司同事, 我諗我最多當時運高, 睇唔到, 如果他叫我, 我最多應酬他幾句便算吧 ! 可能學我老公話我, 我嬲人唔會太耐的, 如果離開左公司, 那即是過去式, 我亦不想返轉頭去嬲卦 !!!

Dear Wongcheukying,

我都好同意你既講法, 正所謂, 山水有相逢, 有時D野, 又真係唔洗做到咁絕既, 如果我撞到呢D人, 我都會係扮睇唔到就算架啦, 佢叫我, 我都會借左聾耳陳隻耳, 當佢透明, 行左去就算囉, 咁大個人, 比人咁落面法, 又真係幾難受既

首頁

尾頁

跳至