家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔房部分體冷氣機無拿拿在出風位漏水, 張床1/3的地方都濕左, 好彩發現得快, 立即turn off 部機, 有無知發生什麼事? 我可以做什麼? 請幫忙解答!!

複式洋房

去水位塞左

複式洋房

可能去水喉唔夠斜向外..水回流....

複式洋房

雪種唔夠都會..

大宅

上個月客廳部分體都係. 開始時是滴好似倒汗水, 後來是一條水柱流. 我重要用膠衣箱成裝水.

叫師父上黎發覺係去水喉位封左板, 原來已日積月累盛了好多水, 終於頂唔順爆出黎.

師父test 一開冷氣機就滴水, 換接位的一段喉. 再唧一D銀色的膠. 睇佢整左一陣, 但收我500(有D貴,不過實在漏得好勁,只想快D整好)

原帖由 xmanman 於 09-10-8 22:08 發表
我仔房部分體冷氣機無拿拿在出風位漏水, 張床1/3的地方都濕左, 好彩發現得快, 立即turn off 部機, 有無知發生什麼事? 我可以做什麼? 請幫忙解答!! ...

大宅

我都試過, 但比我自己攪番掂.
問題係去水位比d塵塞左.
首先去買條軟膠喉, 直徑1cm, 起馬三尺長
然後打開個分體正面panel, remove filter, 在左或右下角應該有個小洞,係去水位,可以塞條膠喉入去,係可以塞到好入果隻. 跟住就大大力吹, 頭果幾下真係要好大力, 重有可能有污水倒流, 小心飲左! 重要準備毛巾索水. 但通左之後就ok, $5 攪掂!

原帖由 monchhi-mama 於 09-10-21 14:09 發表
上個月客廳部分體都係. 開始時是滴好似倒汗水, 後來是一條水柱流. 我重要用膠衣箱成裝水.

叫師父上黎發覺係去水喉位封左板, 原來已日積月累盛了好多水, 終於頂唔順爆出黎.

師父test 一開冷氣機就滴水, 換接位的一 ...

男爵府

畀面勳章

其實款款機的設計都唔同,我細佬上次自己整飯廳部分體,就發現條水喉係機入邊有個地方係差唔多90度轉彎,要通都好難....個次佢差唔多拆散哂成架機先整好,跟住仲要換埋出邊條水喉,用左5個鐘....所以如果冇咁的時間同心機,都係搵師傅搞好過.....

民房

死啦, 我部機都好似係咁

首頁

尾頁

跳至