論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人10月2日到港, 已驗身但未出報告, 未正式上班. 1. 10月工資是否只需由第一天工作開始計算?
2. 10月26日公眾假期, 是否要給工人放假, 工資如何 計算?
3. 用支票出糧? 然後要佢簽收?

請指教, 謝謝!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 syshirley 於 09-10-3 11:28 發表
工人10月2日到港, 已驗身但未出報告, 未正式上班. 1. 10月工資是否只需由第一天工作開始計算?
2. 10月26日公眾假期, 是否要給工人放假, 工資如何 計算?
3. 用支票出糧? 然後要佢簽收?

請指教, 謝謝! ...

1. 係由第一日在你家中工作才計算

2. 是要放假, 但係無薪假期, 因她工作未滿3個月

3. 如用支票, 請開抬頭工人名, 但不劃線支票, 讓工人可在銀行提取現金, 影印支票存底, 每次出糧必須簽收

最好和她去銀行開戶口, 以後直接轉賬
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

1. 據我所知工人到港日開始就入僱主數的, 所以人工唔係由到你屋企0個日開始計, 而係到港日計. 我自己都係咁.

原帖由 wawaliluk 於 09-10-3 11:46 發表

1. 係由第一日在你家中工作才計算

2. 是要放假, 但係無薪假期, 因她工作未滿3個月

3. 如用支票, 請開抬頭工人名, 但不劃線支票, 讓工人可在銀行提取現金, 影印支票存底, 每次出糧必須簽收

最好和她去銀行開戶口 ...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我個agent都係話,工人到我屋企先開始計人工。

伯爵府

其實工人一到港就入哂你數的, AGENT既資料大多唔可靠, 好似佢地有時會教僱主KEEP工人PASSPORT, 又叫僱主係工人未夠3個月時唔好比佢地放假等, RE-CONFIRM準確點建議問勞處.

原帖由 maths 於 09-10-3 16:32 發表
我個agent都係話,工人到我屋企先開始計人工。

首頁

尾頁

跳至