夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

咁請個工人帶埋返去外母/奶奶家,人人唔使做,由工人去做,咪皆大歡喜囉!問題解決!:mrgreen:

小manman 寫道:
如果我honey同我講"為人新抱係應該去奶奶屋企食飯後要洗碗"我一定會講番佢講"我都覺得為人女婿去外母屋企食飯後都應該要洗碗"
我都認為呢個世界好難做到公平,有人會話兩性之間係無得講公平,但我都會盡量爭取公平,正如兩公婆都要返工,但女人放左工仲要買餸煮飯,做埋其他的家務,仲要覺得呢d係女人應該做既,我絕對唔認同呢個講法,呢個又係乜野道理呢???唔通呢d就係愛錫老婆的表現???
如果兩公婆都要返工,家務就應該兩份一齊分擔~~~
以上純粹係個人意見 :mrgreen:

翡翠宮

麟媽媽 寫道:
咁請個工人帶埋返去外母/奶奶家,人人唔使做,由工人去做,咪皆大歡喜囉!問題解決!:mrgreen:

[quote]
小manman 寫道:
如果我honey同我講"為人新抱係應該去奶奶屋企食飯後要洗碗"我一定會講番佢講"我都覺得為人女婿去外母屋企食飯後都應該要洗碗"
我都認為呢個世界好難做到公平,有人會話兩性之間係無得講公平,但我都會盡量爭取公平,正如兩公婆都要返工,但女人放左工仲要買餸煮飯,做埋其他的家務,仲要覺得呢d係女人應該做既,我絕對唔認同呢個講法,呢個又係乜野道理呢???唔通呢d就係愛錫老婆的表現???
[/quote]

咁當然喇!!!
人人唔使做,皆大歡喜,人人開心

侯爵府

我都係, 初初話洗, 佢就叫我出返去, 久而久之我正係收檯, 但初二食完開年飯時, 佢即刻洗碗, 當時仲有舅父一家係度, 咁我老公叫佢唔好洗住, 傾吓計先, 佢就話唔洗邊個洗呀, 你呀, 咁! 我覺得係講比我聽, 但我當然無幫手, 因為覺得好似比人話先做, 仲核突. 我仲話我老公多事, 低死! 唔知係咪有人係度佢先咁講呢!

onon1022 寫道:
我去我奶奶屋企...我唔會洗碗...佢都唔會叫我洗...我只係會幫佢執好d碗...擺入廚房...

禁止訪問

禁止訪問

洋房

EVA222 寫道:
[quote]
小manman 寫道:
如果我honey同我講"為人新抱係應該去奶奶屋企食飯後要洗碗"我一定會同番佢講"我都覺得為人女婿去外母屋企食飯後都應該要洗碗"

大個女唔好咁膚淺,做人處世唔係用個計算機算著,鄧你honey難受.[/quote]
同意。,做人處世唔係用個計算機算著。再者,男女平等不是這樣簡化演繹。太膚淺了。
如果男女平等是這樣簡化,以後體力勞動,搬枱搬櫈別要求老公做,自己做就好了。

洋房

小manman 寫道:
如果我honey同我講"為人新抱係應該去奶奶屋企食飯後要洗碗"我一定會同番佢講"我都覺得為人女婿去外母屋企食飯後都應該要洗碗"

我也覺得男女平等不應簡易演繹,不應該用(1+1)除以2去分擔工作。在家務上,煮飯洗碗我做得比較好,所以我不會因為麻木追求男女平等而要老公分擔,至於修理電器,拿重物,摛高摛低的工作,老公做得比較好,所以由他做。
再者,你honey有此要求,我相信他的母親或許也有此想法,做人處世有何必因為要追求男女平等而要講公平呢?麻木追求男女平等很容易導致夫婦生活不和諧及婆媳關係不如意。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無錯呀!男同女係家庭當中分擔唔同的roles and duties架。雖則我老公唔做家務,但結婚9年,去親超市買野,佢從沒要我拿過一袋半袋,前排佢手骨折了,佢都係唔比我拎,堅持自己一隻手拎晒架,我都費鬼事同佢爭,等佢覺得我好依賴佢嘛!

幸運兒lam 寫道:
我也覺得男女平等不應簡易演繹,不應該用(1+1)除以2去分擔工作。在家務上,煮飯洗碗我做得比較好,所以我不會因為麻木追求男女平等而要老公分擔,至於修理電器,拿重物,摛高摛低的工作,老公做得比較好,所以由他做。

男爵府

我同奶奶一齊住架, 但從來未洗過碗架, 一來我真係好憎洗碗, 二來我唔會扮去洗碗但個心係諗住唔洗洗既.

我d friend話我好幸福架, 乜都唔洗做. :lol:

大宅

如果我係呢個男人 聽到自己個女人咁講
我就會叫你自己一個人返去食
EVA222 寫道:
[quote]
小manman 寫道:

大個女唔好咁膚淺,做人處世唔係用個計算機算著,鄧你honey難受.[/quote]
[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

別墅

我結婚7年都未試過幫99洗碗,舖
Rosa

翡翠宮

我都會覺得奶奶煮飯已經好辛苦,為人子女既好應該幫輕下,,但點解做新抱就會諗奶奶煮飯已經好辛苦,咁做女婿既返到外母屋企食飯,唔通外母就唔辛苦???
我honey及未來奶奶從無要求過我要洗碗,我都問過我honey第日結左婚,我係咪應該要幫下手呢???我honey根本唔需要,就算我話要洗,佢媽咪都唔會要我洗 :mrgreen:
我係自己屋企食飯都唔使我洗碗既,所以我覺得如果要我係奶奶屋企食飯後洗碗,我會覺得作為女婿都應該咁做~~~

禁止訪問

翡翠宮

EVA222 寫道:
小manman,
難得你honey和伯母這樣疼你,真是鄧你開心,肯定你也很愛你honey了.
我喜歡研究心理學,如果事事要求公平,以下的處境,你認為怎樣,打個比喻,將來到了晚年,honey年老體弱,需要照顧,你願意嗎?你會唔會想,無理由要我照顧你,豈非對我唔公平.
生活上是否多一些包容,就會多一些笑容呢?

我好認真咁思考左呢個問題~~~
如果將來到了晚年,我honey年老體弱,只要我能力上做到,而我又認為佢值得我為佢咁做的話,我係願意去照顧佢既~~~

大宅

BK Milk勳章

咁你有無想過要女婿返外家幫外母洗碗,比外人知道會如何想,會覺得這個人是老婆奴吧,你希望別人這樣想你honey嗎。你honey又是否宣全唔介意\??
我老公好愛惜我,未有bb前,一切家務都老公做,星期日重煮埋早餐比我食,跟手洗埋碗,但當我老公有朋友來屋企時,我會好識做,一定唔會要老公洗碗,如果唔係d朋友會覺得他很小男人。
如果你覺得你返外定叫老公洗碗,你自己係出面看電視,你重覺得好自豪,我會覺得你honey好老婆奴lor,除非兩個人一齊洗就例外
小manman 寫道:
我都會覺得奶奶煮飯已經好辛苦,為人子女既好應該幫輕下,,但點解做新抱就會諗奶奶煮飯已經好辛苦,咁做女婿既返到外母屋企食飯,唔通外母就唔辛苦???
我honey及未來奶奶從無要求過我要洗碗,我都問過我honey第日結左婚,我係咪應該要幫下手呢???我honey根本唔需要,就算我話要洗,佢媽咪都唔會要我洗 :mrgreen:
我係自己屋企食飯都唔使我洗碗既,所以我覺得如果要我係奶奶屋企食飯後洗碗,我會覺得作為女婿都應該咁做~~~
[img][/img]

大宅

到咗晚年你地都已經一同渡過好多個年頭啦

你仲要話要你能力做得到 仲要係佢值得你做你先做
仲要諗咁多理由
?-( ?-( ?-(
咁我諗你要重新估計你有幾愛佢啦 ~~~[/quote]
我好認真咁思考左呢個問題~~~
如果將來到了晚年,我honey年老體弱,只要我能力上做到,而我又認為佢值得我為佢咁做的話,我係願意去照顧佢既
[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

洋房

小manman 寫道:
要洗就洗,唔想洗就唔好洗,覺得無責任洗就出廳睇電視

淨係洗碗呢個問題已經講咁多point支持自己唔洗做!呢家未嫁就咁大支野,第日生左都唔知你奶奶點算!

大宅

BK Milk勳章

凡事只以自己為出發點的人,身為她身邊的人一好辛苦。
[img][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

我肯我老公都唔肯.... 因為我皮膚敏感唔掂得洗潔精, 就算係屋企多數都係老公洗, 我洗都要戴手套. :mrgreen:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

洋房

小manman 寫道:

人際關係何需計過度過。要計過度過才做只因一切從自己出發。

首頁
12345...8

尾頁

跳至