夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Re: 有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

以前每一次去都係我洗! 我老公一家人食飯,有成十幾廿人,真係洗到手軟....
但奶奶煮得咁辛苦,我去洗下碗都好應該...不過,當時都有少少唔開心架! 會覺得點解其他人唔可以幫下我手呢?! 我一個人洗咁多碗碟真係好慘....
anyway,算啦~ 都過去了! 反正e+ 已經唔洗我洗,有「賓賓」洗! ^^"
Childhood is journey, not a race.

男爵府

唔會~~有印印洗碗!
該用戶已被刪除

男爵府

我唔係同奶奶一齊住,以前未有小b時,我都有洗碗,不過一定會叫埋老公幫我手,因我睇唔順眼兩個姑奶,洗完飯唔幫我兼叫我老公同老爺奶奶開檯打牌,我就係特登叫走我老公,等佢o地少咁隻腳,到我洗完碗,佢o地先可以開檯~~

不過陀緊同生o左小b後,就無洗碗啦,頂籠幫我開飯執碗~~
返我媽咪到我都少幫手,我妹幫手開飯執碗,媽咪照洗碗~~

我就好衰o既,唔會體諒奶奶煮飯辛苦,因無一樣菜係o岩我食,通常去佢屋企食飯,我都裝最大碗飯,兼且d送菜會以9秒9 o既速度俾人夾晒(講句衰d直情係餓狗搶屎),所以去奶奶屋企食飯係一d都唔enjoy~~

我奶奶係做盤菜o既,新年期間生意好旺,攪到間屋勁污糟~~我姑仔就洗o野洗到喊咁口,我心稔:俾著以前一齊住時,我做新抱o既唔幫我又唔知點咁,叫我做盤菜呢,我又無興趣,洗o野呢,我就真係睬佢都傻,攪到間屋污糟我已經很心煩,佢o地賺到o既又唔會分d俾我(老爺奶奶做盤菜係為興趣,佢o地d經濟能力十分好,我老公都話佢o地咁辛苦為乜,仲要攪到老公同姑奶姑仔佢o地,傷感情),連我老公、姑仔幫我都仲要俾佢鬧,開工利是都無封,我老公都唔係好服氣~~ :evil:

男爵府

[quote]
codychan 寫道:
我今年就係為呢件事有少少唔開心 :cry:
話說,年三十晚食完飯,我好自然坐埋一邊同個仔玩及同姑奶們傾計,(其實每星期日都去99度,每次都係咁程序,而大伯一家隔幾個月先

禁止訪問

男爵府

我奶奶吾使我洗架, 佢咩都一手一腳做晒, 而家有工人, 咪工人洗囉, 我奶奶都好好架, 無比說話我聽架.

男爵府

奶奶煮, 老爺洗, 我老公個邊D男人個個都要做家務, 反而D女人就哈!哈!哈! 佢地都0吾我地比幫手.

等待驗證會員

無,從來都唔會,反而老公會去洗.

民房

我老爺唔比我洗,佢話返去食飯要開開心心,平日要返工已好辛苦,返去要休休喎!

侯爵府

我有洗架, 費事啦, 又唔識煮啦, 仲撓番對手, 食完拍吓pat pat就走咩?

大宅

moondream3003 寫道:
奶奶煮, 老爺洗, 我老公個邊D男人個個都要做家務, 反而D女人就哈!哈!哈! 佢地都0吾我地比幫手.

同我情況一樣喎~! :mrgreen:
不過天氣無咁凍,我都會幫手執下碗

複式洋房

garytai 及各 Chat 友,

恭喜發財!【 我是 討論區 -> 爸爸專區 -> 「少男痾尿射過街,老來痾尿滴濕鞋。」的題目發表人, 我和一班 Chat Room 友向各位板主和 Chat Room 友拜年。
-----祝各位
『 Chat Room 入得到(倒)
:-P Chat Room 講得好
:-P :-P :-P :-P 生活無煩惱
:-P :-P :-P :-P 處事唔老套』

歡迎各界朋友到訪敝Topic,尤其歡迎型男、猛男、壯男、好男人到訪並賜教兩咀,我希望爸爸們能透過這Topic,能正面地探討及分享男性生理及心理健康問題,使彼此得益。

最後,再祝各位:無病無痛、無憂無慮、無仇無恨!

阿四爸爸、阿四家家、鬍鬚Daddy、markli、波波的Daddy、jazzfonder、爸爸超人、雲尼斯特羅、qkhung及fpun ……敬上
:-DAMAN藥堂 :wave:

子爵府

我奶奶咩都一腳踢(煮飯, 拾枱, 洗碗), 第一次上佢度食飯, 食完飯例牌話幫手洗碗, 但係佢拒絶左, 同埋真係全屋女人(大伯老婆, 姑奶)無人幫佢洗, 之後都順理成章無幫手啦。

只係間中老公同我食點心我就會自己洗埋d碗, 佢都就會覺得我好好。初三過老爺度, 食完湯丸, 我見奶奶仲係出面餵大伯個女食野, 我咪洗左個六七隻碗囉, 佢地成家人好似我做左好大件好事咁, 好怪呀! 係咁話唔使啦, 好似好客氣咁, 不過我老公就最開心, 讚我乖, 識做, 洗幾隻碗咋喎, 反而搞到我唔好意思 ?-(
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

我同奶奶住架, 佢都係一腳踢咩都唔駛我做架 :mrgreen:

翡翠宮

我都覺得兩性應該平等,預其問新抱有無去奶奶屋企食飯後洗碗,點解又唔問下有無女婿去外母屋企食飯後洗碗呢???
而且,如果兩公婆婚後返奶奶度食飯,而老公食完後乜都唔做,咁回解我做新抱的要做呢???自己個仔都唔幫手,又怎怪得人地個女呢???
不過,我都覺得奶奶煮飯咁辛苦,其實係應該幫下手洗碗的,但我會問下老公先,如果佢都唔肯去洗,我都唔會主動洗碗囉!!!
除非兩口子一齊洗又唔同 :mrgreen:

複式洋房

香港是比較女權高漲的地方, 反看中國, 南韓,日本,泰國就無呢d問題, 我成日話我老婆同個妹, 你地已經好幸運 (比起其他亞洲國家的婦女), 有時要知足常樂, 大家happy, 如果要講公平, 世界跟本就不會有公平, 點解美國自稱世界警察, 動用超過千億去打仗和購軍備, 如果善用這些錢去搞經濟或扶貧的話, 相信落後國家可以死少d人,
如果要公平, 女人唔駛咁辛苦生仔, 以前仲要用條命去搏.不如叫男人都幫下手, 生番一個半個, 幫輕下, 好似一齊洗碗咁,
香港地, 唔係好多人個屋企廚房可以企到兩個人, 一齊洗碗係好浪漫, 但不實際, 這些說法可能引起妳們的不滿, 但純屬我個人的見解, 不吐不快
各位如有空,請看看永豐仔的靚靚相簿  [img align=left]http://thumb1.webshots.com/t/30/30/2/30/41/246623041vmCaqa_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/28/29/2/32/40/246623240enkzKr_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb6.webshots.com/t/32/33/2/61/96/246626196FgvgeB_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/18/19/2/63/50/246626350BYJQyh_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb8.webshots.com/t/28/28/2/63/18/246626318aTqIzj_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/18/18/2/67/35/246626735LsTeZs_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/16/16/2/62/65/246626265lIRIyh_th.jpg[/img]      豐豐的精美造型照

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都唔要求男女平等的,跟本做唔到,正如我搵錢自己使,我老公搵的我地一家一齊洗!哈哈!講笑,don’t take it too serious…
不過我老公都唔使點做家務的,而家有工人做,以前二人世界時都唔使佢做,我幫佢做。只因為我愛呢個人,佢返工都夠大壓力了,加上可能我傳統D,雖然我都是職業婦女,但實在唔多想要老公做家務呢!
我以前都有幫奶奶手洗碗的,有份食洗吓都應該啫,人家煮到一頭煙都係咁喇!

大宅

我都覺得為人身抱應該做的.
不過每次姑仔都會企係洗碗的廚房,
所以次次姑仔做晒. 真係唔好意思!
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

翡翠宮

如果我honey同我講"為人新抱係應該去奶奶屋企食飯後要洗碗"我一定會同番佢講"我都覺得為人女婿去外母屋企食飯後都應該要洗碗"
我都認為呢個世界好難做到公平,有人會話兩性之間係無得講公平,但我都會盡量爭取公平,正如兩公婆都要返工,但女人放左工仲要買餸煮飯,做埋其他的家務,仲要覺得呢d係女人應該做既,我絕對唔認同呢個講法,呢個又係乜野道理呢???唔通呢d就係愛錫老婆的表現???
如果兩公婆都要返工,家務就應該兩份一齊分擔~~~
以上純粹係個人意見 :mrgreen:

首頁
12345...8

尾頁

跳至