夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

大家點睇飯後洗碗呢個動作?

子爵府

好媽媽勳章

Re: 有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

我去我奶奶屋企...我唔會洗碗...佢都唔會叫我洗...我只係會幫佢執好d碗...擺入廚房...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

2024年龍年勳章

個人覺得, 佢煮我洗, 好應該, 所以逢去食飯, 我都執碗洗碗...唔比我洗, 反而唔多好意思.
garytai 寫道:
大家點睇飯後洗碗呢個動作?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我依家就為左呢個問題而煩惱, 我老公係大仔, 佢有三個細佬, 佢第三個細佬好早結婚, 不過佢老婆算係我老公屋企半個透明人, 因為佢唔出聲, 好似搭

複式洋房

garytai,
我覺得你咁樣做得好啱, 佢地唔做唔等於應該或應份,最緊要是你的出發點是正確,就唔怕人話你,這樣對婆媳關係亦有幫助,點解人哋咁多糾紛或閙交,便是沒有為他人設想,萬事都設身處地站在對方立場想一想,便會減少誤會及磨擦,開心快樂又一生.
講真, 我好羡慕你老公,因為我也有要求我太太婚後好似你一樣,回家吃飯後幫亞媽做點家務,不是要做亞四,但做點門面功夫,維繫兩代感情吧!但她說隻手有濕疹,若長期掂水會發作,唔做得,我也無可奈何
各位如有空,請看看永豐仔的靚靚相簿  [img align=left]http://thumb1.webshots.com/t/30/30/2/30/41/246623041vmCaqa_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/28/29/2/32/40/246623240enkzKr_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb6.webshots.com/t/32/33/2/61/96/246626196FgvgeB_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb0.webshots.com/t/18/19/2/63/50/246626350BYJQyh_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb8.webshots.com/t/28/28/2/63/18/246626318aTqIzj_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/18/18/2/67/35/246626735LsTeZs_th.jpg[/img][img align=left]http://thumb5.webshots.com/t/16/16/2/62/65/246626265lIRIyh_th.jpg[/img]      豐豐的精美造型照

水晶宮

2024年龍年勳章

我認為你真係諗多左, 你以為兩個亞嫂會認為你博咩 ?? 其實, 只要你覺得做左係心安理得o既, 就去做啦, 你奶奶看在眼裹, 記在心裹, 自然有分數. [quote]
garytai 寫道:
我依家就為左呢個問題而煩惱, 我老公係大仔, 佢有三個細佬, 佢第三個細佬好早結婚, 不過佢老婆算係我老公屋企半個透明人, 因為佢唔出聲, 好似搭
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

~_~ 如果真的要洗碗, 我會捉埋老公陪我一起洗. 不然, 找多一個幫手. 一個做洗, 一個做抹. @0@. 我最不喜歡做門面功夫. 我只會默默的做, 最好沒有人知道.

又唔見老公去我家吃飯, 他要洗碗. 一點也不公平. 我才不要. 現今社會, 是實行公一份, 婆一份的. 家務也該平均分配. 那些門面功夫, 不做也擺啦. 奶奶like唔like我, 又是另一件事. 洗碗也可2個人一起做的.

不過, 奶奶洗得咁辛苦, 我都會叫公去洗碗, 跟著一起去kitchen~"~ 這才是最醒目的. ~_____________~"

伯爵府

我沒有洗碗呀,因為要看住二個小寶寶嘛~所以咪唔洗洗囉~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

every time i go to my 99's house , i will do the washing up, because she already cook the meal for us, as a daughter-in -law , i think i should do the washing up.
also, when we have dinner at my own mother's place, i will ask my husband to help. although my mother never let him to do anything.

複式洋房

你真係一位好新抱啦!我自從有左都現在坐月都未駛洗,但我唔like99話而家唔駛你洗(佢負責洗, 煮飯係老爺負責)第時(生完後)大把你做.以前都有幫手洗不過唔係好慣,因99老公姑仔一齊向出面傾計(傾家事親戚多)自己就好似妹仔. 第時會洗番因見99對個孫几好,禁幫下手都要既.始終佢係長輩及老人家.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我99好奇怪, 以前我都有幫佢洗碗, 但自從我請咗個工人後逢去佢屋企食飯佢都唔比我洗碗, 唔知點解? 不過我99係個啲你為佢做完嘢會諗你想博乜嗰類人, 又鈡意比說話人聽, 所以我都好少去佢屋企食飯, 情願出街食, 但又比佢話晒錢.

男爵府

好媽媽勳章

我唔會洗的,而家有工人,就由工人幫手洗

複式洋房

I don't need to wash, just help to clean up the table only. Seems it's a tradition that my dad-in-law to cook & my 99 to wash from the day I meet them.

禁止訪問

男爵府

我每次返去奶奶度食飯, 我都想幫手執碗同洗碗, 但老爺奶奶次次都唔比我做, 攪到我好似大食懶咁~~~試過幾次, 我幫手執碗, 我奶奶即刻叫我放低, 話會整dirty我雙手喎!!! 真係比佢地激死呀!!! dirty左咪洗囉~~~咁我奶奶煮飯, 老爺就洗碗~~~唔怪得之我係自己屋企負責煮飯, 老公都唔駛我洗碗啦~~~可能係受老爺奶奶影響

我未嫁時, 我係媽咪屋企晚晚都洗碗架啦~~~

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我做佢個仔女朋友時,不會洗,結了婚又有左,不用洗~

依家生完~~

我會扮想洗,但我知我奶奶不會俾我洗,佢又知我不想洗,平日都是我老公洗,我寧願幫手煮飯~~! :-P

cherry

大宅

babycherry22 寫道:
我做佢個仔女朋友時,不會洗,結了婚又有左,不用洗~

依家生完~~

我會扮想洗,但我知我奶奶不會俾我洗,佢又知我不想洗,平日都是我老公洗,我寧願幫手煮飯~~! :-P

cherry

其實我奶奶都有幫手一齊洗碗既, 不過唔知其他亞嫂點諗

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我奶奶係不會俾我洗!不過唔知心裡面係唔係咁諗...?-(

如果你兩個阿嫂都唔郁,你走去洗的話,咁好新抱,你老公一定会好欣賞你,咁都抵番啦!

男爵府

我今年就係為呢件事有少少唔開心 :cry:
話說,年三十晚食完飯,我好自然坐埋一邊同個仔玩及同姑奶們傾計,(其實每星期日都去99度,每次都係咁程序,而大伯一家隔幾個月先

首頁
12345...8

尾頁

跳至