論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

原帖由 傻BB 於 09-9-19 22:00 發表

做人阿媽做到你咁真失敗
你喺呢個家仲有乜野用??
無責任無承擔就唔好學人生仔
不如叫你老公娶個工人

你講野有無過份左,我呻下關你乜事..你咁講野,有無家教,你又點教你 d 仔 女 !!!

別墅

精緻種植勳章

原帖由 潘高壽 於 09-9-17 20:14 發表
我個大女,由 3 個月起,就比左工人湊,但工人因做左 3 年,要返鄉下放假 1 個月,我初初都好驚,但原來係無左你都得架 !..家下係第 2 日,希望我捱到 31 日啦 !

我家姐姐今日飛左, 4星期後返, 唔知點解佢走左我有d好free既感覺, 我亞b仲得意, 今朝至現在一句都無問姐姐去左邊,佢好似都唔知姐姐唔見左咁 ..

侯爵府

畀面勳章

原帖由 elaine808e 於 09-9-20 20:21 發表

我家姐姐今日飛左, 4星期後返, 唔知點解佢走左我有d好free既感覺, 我亞b仲得意, 今朝至現在一句都無問姐姐去左邊,佢好似都唔知姐姐唔見左咁 ..

今日第 5 日啦,我個 女 so far 都 ok,我星期 6 就帶埋我個女(3 歲 )..我個仔歲半.. 99..細工人...一齊返工同埋係公司見左 2 個客...唉...做我呢行咁耐..我都未試過一家大細返工..但我 d 客見到我咁做就好鬼開心 ...唉..攪野..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

傻BB,你唔駛咁講野呀????

侯爵府

畀面勳章

原帖由 FA8866 於 09-9-20 23:12 發表

多謝你地,我只係想搵個位,去講下,原來我無左個工人都得!

複式洋房

原帖由 vickynicky 於 09-9-17 08:54 PM 發表
忠告比所有媽咪,不要過份倚賴工人。
盡量自己揍,辛苦d都係頭幾年。
好怕見到weekend兩公婆揍一個b,都攪唔掂,仲要帶工人。多d親子時間,當你習慣揍,又熟稔bb脾性,一定無問題。 ...

True! That's what I feel now. When my bun bun goes out Sun, it's only me, my hubby and my kids at home. We enjoy it so much. Especially my bun always "black face" and talk back to us now. Good that don't have her in the house. Hope my new bun arrive soon.

大宅

好媽媽勳章

千祈唔好激氣!有D人真係好鬼激架,我無啦啦都被人鬧過賤格啦!
精明嘅Mama有精明眼,由得佢地寫啦!
唔係咁多人可以唔用工人架,因為有D working Mama好唔放心小朋友自己返學放學,或者由姐姐負責家務,我哋先有多D時間陪個女,你好叻呀!加油!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 FA8866 於 09-9-20 23:12 發表
唉 ....

子爵府

醒目開學勳章

好彩我平日一放工都自己湊囡
所以工人約滿走左 都冇喊住揾佢
自己同老公分別請假湊左成個月
只是見阿囡有時玩講電話時先聽到佢叫姐姐個名
但始終都冇掛住佢
所以平日有湊一定ok架
返而宜家要適應新工人
樓主一齊努力啦

別墅

精緻種植勳章

原帖由 潘高壽 於 09-9-20 20:35 發表

今日第 5 日啦,我個 女 so far 都 ok,我星期 6 就帶埋我個女(3 歲 )..我個仔歲半.. 99..細工人...一齊返工同埋係公司見左 2 個客...唉...做我呢行咁耐..我都未試過一家大細返工..但我 d 客見到我咁做就好鬼開心 ... ...

我就唔夠膽帶佢返公司, 費時佢攪攪陣

話時話, 我昨晚開始有個感覺間屋係我間屋..
因為姐姐摺衫/褲/襪/內衣褲似酒店式,屋企用品既擺位好似落左釘咁... 都唔知點講, 總之依家好正

男爵府

原帖由 steplovebb 於 09-9-18 15:27 發表
我只係比工人做家務, 佢唔會湊我個囡, 我連bb奶樽都自己洗 (信唔過佢), 佢有時話幫我睇叫我去休息 (我坐緊月)我都唔會, 我反工會叫亞媽睇, 放工會自己湊, 點都唔比工人單獨對湊bb ...

very good........但我發覺好多香港人........男主人/女主人........都好怕煩.........寧願忍工人都唔願無咗工人........真係慘........最慘係d細路囉.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 elaine808e 於 09-9-21 15:16 發表

我就唔夠膽帶佢返公司, 費時佢攪攪陣

話時話, 我昨晚開始有個感覺間屋係我間屋..
因為姐姐摺衫/褲/襪/內衣褲似酒店式,屋企用品既擺位好似落左釘咁... 都唔知點講, 總之依家好正
...

我 d 客,一見到我,就啦啦淋攪定 d 單,叫我快 d 同佢地攪完 paper work d文件就好返家..都唔知幾睇諒我,我都好感動..:lol:

伯爵府

原帖由 babyjerry 於 09-9-21 15:28 發表

very good........但我發覺好多香港人........男主人/女主人........都好怕煩.........寧願忍工人都唔願無咗工人........真係慘........最慘係d細路囉.

唔係話冇左工人唔得...
不過樓主工人放一個月假, 比我都會好"呢hea"
唔係自己倚賴工人, 做唔黎, 係安排唔到
老實講有幾多人可以攞連續一個月假...
若果冇左工人一個月...我都唔知點安排兩個仔女好...
雖然99冇野做, 但年紀有返咁上下, 幫手跟下眼仲可以
可能要揾鐘點幫手...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 siusum 於 09-9-21 15:53 發表

唔係話冇左工人唔得...
不過樓主工人放一個月假, 比我都會好"呢hea"
唔係自己倚賴工人, 做唔黎, 係安排唔到
老實講有幾多人可以攞連續一個月假...
若果冇左工人一個月...我都唔知點安排兩個仔女好...
雖然99冇野做 ...

唉..係丫,我都安排左好耐下(成年 )..唔係怕湊 b ..係份工..唔得....好在老細無咩....呢到有 d mami 重激啦,好似有病咁,一開口就鬧人 !唉...多謝你明白..

大宅

my helper stay with us since my bb was born. At the beginning of this year, she went back to Indonesia for holiday for 2 weeks and my son is ok. We seldom bring the helper out together because she only does housework and takes care my son when nobody is home. My helper resigned this month and left for 1 week. My son asked where did she go at the first 1 and 2 days, and then don't ask anymore. But he will call "mama" when he knows I am at home! so don't worry!
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

伯爵府

原帖由 潘高壽 於 09-9-21 17:45 發表

唉..係丫,我都安排左好耐下(成年 )..唔係怕湊 b ..係份工..唔得....好在老細無咩....呢到有 d mami 重激啦,好似有病咁,一開口就鬧人 !唉...多謝你明白..

咁好彩你份工可以比你帶埋小朋友返工...
我就一定唔得喇, 同埋大仔(2.5yr)要返學(am), 細女剛2m, 就算請到鐘點都唔放心
不過工人黎左半年姐, 未洗安排佢放大假住...
如果佢一獲"橋"起我話唔做, 一時三刻都唔知點算,
我份工臨時攞一兩日假就冇問題, 一個月...睇怕要resign

別墅

其實大家都係working mum先至會請工人幫手. 有邊個想自己屋企多個外人呢

大宅

回覆 7# vickynicky 的文章

SUPPORT X2 由我BB出世到NOW, 我兩公婆除了LUNAR新年帶佢出去外, 其餘自己帶
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

首頁

尾頁

跳至