單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我同c6協議離婚, 由6月開始分居.

佢會每個星期日返嚟睇對女, 初頭關係唔太差, 但係我地仍然有爭執, 而家佢話覺得我好難相處, 連一日都唔得, 我就覺得佢一D都無改變, 都係咁自私, 無為我同對女著想.

我都越來越憎佢, 請問單方面申請離婚, 定係分居一年 至申請離婚, 邊樣快D? 點做好?

珍珠宮

仲有, 我同佢聯名買樓, 佢初時話俾我同對女住, 尋日話等對女大D, 佢要賣咗層樓, 分番1半錢, 咁到時我住邊呀大佬? 好唔好襯而家利息低, 我自己買咗佢, 當從新供過, 唔想同佢咁多瓜葛?

複式洋房

按正路, 點都要1年, unless 佢做左一d威脅性或你無法忍受既野... 但其實如果雙方都願意早d, 你地話幾時係分居日咪幾時 law

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-17 15:28 發表

佢會每個星期日返嚟睇對女, 初頭關係唔太差, 但係我地仍然有爭執, 而家佢話覺得我好難相處, 連一日都唔得, 我就覺得佢一D都無改變, 都係咁自私, 無為我同對女著想.

我都越來越憎佢 ...

珍珠宮

原帖由 Csamhau 於 09-8-17 15:41 發表
按正路, 點都要1年, unless 佢做左一d威脅性或你無法忍受既野... 但其實如果雙方都願意早d, 你地話幾時係分居日咪幾時 law

但係6月時見過社工, c6至話要離婚, 社工應該有記錄. 驚唔驚呀?

複式洋房

如果擔心, 就唔好 la, 其實點解要 gum急?? 分居同離婚無咩分別, 只係唔可以結婚 je... 如果你唔唸住係一年內結, 咪等下 law

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-17 16:17 發表

但係6月時見過社工, c6至話要離婚, 社工應該有記錄. 驚唔驚呀?

侯爵府

環保接龍勳章

其實如果對女係跟你自己,你可以向法官申請要求保留間屋和對女一同住到小朋友讀完書...之後先賣樓分錢.....這樣可以保障小朋友有地方住..

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-17 15:40 發表
仲有, 我同佢聯名買樓, 佢初時話俾我同對女住, 尋日話等對女大D, 佢要賣咗層樓, 分番1半錢, 咁到時我住邊呀大佬? 好唔好襯而家利息低, 我自己買咗佢, 當從新供過, 唔想同佢咁多瓜葛? ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

珍珠宮

原帖由 Csamhau 於 09-8-17 16:57 發表
如果擔心, 就唔好 la, 其實點解要 gum急?? 分居同離婚無咩分別, 只係唔可以結婚 je... 如果你唔唸住係一年內結, 咪等下 law

真係唔想仲有咁多瓜葛, 好似幫對女讀書申請學費減免之類, 都好麻煩, 要隻C6填野, 佢又無耐性, 又要我教埋佢, 見得多, 磨擦又多番.

每次佢返嚟都好似以前未搬咁, 又食煙, 又沖涼, 又唔理對女自己瞓覺, 唔問過我掉咗我D野, 掉咗D菜都試過, 因為佢唔食喎!!! 又係亂咁俾野對女食, 縱壞對女, 佢地要嘜就俾嘜, 我教對女(2歲)去街要自己行唔准抱, 佢又唔理你, 到星期一對女返學就扭抱, 婆婆成日同我投訴好攰, 婆婆7X歲點成日抱吖?

我地差不多對每樣野都有唔同睇法, 我同親佢講就話我煩, 話鍚對女都唔得, 話我難相處, 阻住佢睇電視... , 我都覺得好煩, 所以想快D同佢攪好離婚D野, 心理上安樂D啫.

伯爵府

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-17 15:28 發表

我都越來越憎佢 ...

我之前有睇過你既case, 最後都要行離婚既路, 雖然可惜, 但我祝福你同孖b, 生活愉快!!!!

珍珠宮

原帖由 vane 於 09-8-17 22:05 發表
其實如果對女係跟你自己,你可以向法官申請要求保留間屋和對女一同住到小朋友讀完書...之後先賣樓分錢.....這樣可以保障小朋友有地方住..

好提議呀, 唔記得可以咁樣添. 係咪喺離婚申請書度寫就得喇?

珍珠宮

原帖由 123!@# 於 09-8-18 13:17 發表

我之前有睇過你既case, 最後都要行離婚既路, 雖然可惜, 但我祝福你同孖b, 生活愉快!!!!

多謝你呀, 好開心喺度見到熟人呀.

而家知道同隻c6無可能返轉頭, 佢依然好似以前咁, 只就佢自己方便, 為咗對女, 只希望關係唔好太差, 有事好商量.

對b都好得意, 我會俾心機教架.

侯爵府

環保接龍勳章

你係搵律司攪,,定係自己攪?
最緊要C6肯吾肯....
係要申請時寫上,如果雙方同意就易攪....否則就要等官判

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-18 13:19 發表

好提議呀, 唔記得可以咁樣添. 係咪喺離婚申請書度寫就得喇?

珍珠宮

原帖由 vane 於 09-8-18 13:57 發表
你係搵律司攪,,定係自己攪?
最緊要C6肯吾肯....
係要申請時寫上,如果雙方同意就易攪....否則就要等官判

大家都同意離婚, 應該會自己攪, 慳番d錢.

之前c6都話俾間屋我同對女住, 不過無講幾耐, 而家無情情又話遲d要賣.

侯爵府

環保接龍勳章

...你們要傾好先好得...吾係有排煩
原帖由 KiuShaBB 於 09-8-18 15:07 發表

大家都同意離婚, 應該會自己攪, 慳番d錢.

之前c6都話俾間屋我同對女住, 不過無講幾耐, 而家無情情又話遲d要賣.

大宅

我都有睇開你d post , 都覺得你同c6行到呢一步真係好戥你可惜。
不過學你所講襯低息賣左去都好, 不過你就要諗住的地方, 如果你唔肯賣, 我驚佢會同你爭b的撫養權, and 唔知遲d c6屋企人又搞d乜, 快快搞掂d手續, 同對b活得開開心心。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

愛之深、恨之切

珍珠宮

原帖由 十一月 於 09-8-18 23:56 發表
我都有睇開你d post , 都覺得你同c6行到呢一步真係好戥你可惜。
不過學你所講襯低息賣左去都好, 不過你就要諗住的地方, 如果你唔肯賣, 我驚佢會同你爭b的撫養權, and 唔知遲d c6屋企人又搞d乜, 快快搞掂d手續, 同對b ...

我當然記得你啦, 你都係嫁咗福建人, 我都當你係老友架.

唉, 我同c6, 一言難盡. 我問佢想幾時賣樓呢? 好彩佢話等佢地拾幾歲至算啦.

我好黑仔, 仲有其他野要煩. 新工人上工, 點知又係極品影后. IN 佢時話4年前喺香港完咗2年約, 前僱主的小朋友8歲同12歲, 唔駛佢照顧, 佢要買餸煮飯.... 我而家請工人的大前題係識煮飯, 要有d經驗, 唔駛我點教, 等我有時間睇住2個b.

點知星期三第1日上工再問佢, 佢至講只做咗1年半俾人兜咗返歸, 前僱主唔駛佢煮飯, 佢連用電飯煲都唔識, 清潔唔掂, 照顧bb唔掂, 唔通又要我煮埋俾佢食? 早2晚為咗教佢做野, 無人理2個b, 好似乞兒仔咁喺廳瞓地, 爬上枱, 佢地好悶, 喊, 扭計... 我好唔開心, 叫工人自己煮野俾佢自己食, 我唔想服侍佢. 我忍唔住喊, call c6, 佢都肯返嚟睇我地, 仲話返嚟2個星期幫我教工人. 希望唔好同佢嘈交啦.

複式洋房

回覆 1# KiuShaBB 的文章

KiuShaBB,

我同妳情況一樣,煩緊賣唔賣層樓同申請離婚,我個c6平時間中返嚟睇對女(逗留唔過1小時),每個星期日就嚟全日(可能佢出面個賤女人,要陪老公,唔陪得佢啦 ),佢又係好無耐性,返嚟當我工人,唔arm佢意思,就黑埋塊面,我真係好想可以同佢完全冇啦"lung",但有2個囡又好多野都要揾佢搞,真係好煩

大宅

我好開心你都記得我, 工人的事, 我都唔知點講, 因為我無請工人, 仔仔係媽媽度湊, 放工返去接他, 但夫妻相處我都有d技巧, 但點都好, 你而家咪當他是朋友羅, 所有事都平心靜氣地講, 男人好簡單, 你show 你柔弱一面, 無佢唔得的一面, 佢地就沾沾自喜, 我都係, 我明唔驚蟑螂, 追住來打嗰隻, 但c6係度, 我就扮晒驚, 叫佢過來搞掂隻野, 佢就會過來, 但有次被佢發現我其實唔驚, 但佢係度笑我成日係度扮晒野。我講唔係喺度晒野, 其實兩人相處都係你呃下氹下, or 一係唔嘈, 一嘈就要惡過佢, 對其他人我唔知, 但對福建人就一定要咁樣, 不過你老公肯返黎幫手教工人, 希望你同佢關係唔好差, 切記唔好同佢火爆。
至於佢乱比阿b食野, 佢地都2歲, 有時咪由得佢羅, 我c6成日買力益多個仔飲, or 成日比糖個仔食, 我唯由同阿仔講, 哇咁好呀, 爸爸比糖你食, 你就好啦, 但食完呢粒唔好再食啦, 你d咳咳未好, 知唔知呀, 我通常講完老公都唔會再比佢, 你都可以試下。我個仔未夠三歲

珍珠宮

原帖由 Mami_may 於 09-8-22 15:24 發表
KiuShaBB,

我同妳情況一樣,煩緊賣唔賣層樓同申請離婚,我個c6平時間中返嚟睇對女(逗留唔過1小時),每個星期日就嚟全日(可能佢出面個賤女人,要陪老公,唔陪得佢啦 ),佢又係好無耐性,返嚟當我工人,唔arm佢意思,就 ...

係吔, 同d自己唔鐘意既人一齊, 已經唔自在, 更何況係hurt過自己既人添, 真係想同佢斷晒所有瓜葛, 但係未真正離婚, 申請嘜野都要揾佢, 教埋佢填, 都好煩.

大家都努力呀.

珍珠宮

原帖由 十一月 於 09-8-22 15:44 發表
我好開心你都記得我, 工人的事, 我都唔知點講, 因為我無請工人, 仔仔係媽媽度湊, 放工返去接他, 但夫妻相處我都有d技巧, 但點都好, 你而家咪當他是朋友羅, 所有事都平心靜氣地講, 男人好簡單, 你show 你柔弱一面, 無 ...

係吔, 今次我喊晒咁揾佢, 佢返到嚟態度都好咗d, 只怕唔知維持到幾耐. 我呢2日又病咗, 等佢同工人自己攪掂.

我有朋友講, 睇吓今次會唔會有轉機? 我都唔知, 真係要睇長d時間, 我都知小朋友已經2歲, 好多野都食得, 我都少咗出聲話佢, 有咩手尾唔出聲做咗佢, 唉, 無得改變人, 自己做多d啦.

首頁

尾頁

跳至