自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡五歲幾, 但係都仲成日瀨尿, 佢細細個同佢戒片時, 佢好叻架, 一兩日就搞掂, 識得自己去厠所, 但係夜片就難戒好多, 到咗而家五歲幾, 一個星期都仲會瀨幾次尿, 有冇其他小朋友係咁架? 冇有辦法可以做呀? 我哋己經自己臨瞓前, 同佢再去洗手間, 但係, 佢都仲係會瀨, 我真係洗床單同被洗到就黎痴咗綫呀~~~~

珍珠宮

女仔比較難介嗎? 晚上, 我都突登唔比禁多水佢飲, 等但佢冇禁多尿, 但C6話我冇理由因為要佢唔多尿, 就唔俾水佢飲, 仲一晚給2-3杯水.

個仔細個時都成日瀨尿, 一晚叫他去多次都有濕, 有一次開始, 發現佢冇濕, 就說他叻仔, 後來給我發現, 原來佢晚上自已走去厠所. 之後間唔中都有濕. 但已好過之前晚晚都濕.

子爵府

我仔仔都賴尿賴到2年班架,嗰時真係一晚起身3,4次,叫佢去痾尿, 如果無叫,一定賴,仲要賴幾次,跟住我張垃圾膠袋放喺床單下,去keep住張床玉唔濕. 而家9歲,番學時就好d,臨瞓一次,朝早6點幾起身就多數唔會賴,不過唔洗番學呢, 到8點幾起身,就會濕底底,又未至於賴,好dd.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

原帖由 焯嵐媽咪 於 09-8-4 18:02 發表
個個小朋友都唔同教法,我就比左個貼紙我囝,每次早上起身問佢有無濕,無濕同佢講好叻囝,比個貼紙佢,如果濕左同佢講唔緊要,我地聽日再努力!

佢訓到咁淋, 點會記得d 貼紙?

大宅

My daughter will be 5yo next month. She wears pull up every night and definitely makes it wet for sure! Does your boy / girl drink milk at night? I am struggling when to stop her milk, perhaps that is the first step of toilet training.

侯爵府

原帖由 米豬蓮 於 09-8-4 17:12 發表
我個仔4歲幾,係一日(9點至4點)可以瀨8次尿,夜晚未訓之前再瀨3,4次,到左12點幾訓左,就唔瀨佢訓著左尿急都會識起身痾,呢樣先最激 依家我唔激啦~全天候著片 ...

你有沒有懷疑過你孩子泌尿上有問題呢???

伯爵府

牛年勳章

我個仔6歲 , 都仲瀨尿 , 之前都仲有著片
諗住可能有依賴 , 但依家無著片 , 但都瀨
一晚要帶佢去痾三次尿
有時我唔知醒佢就瀨左.........
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 焯嵐媽咪 於 09-8-4 18:02 發表
個個小朋友都唔同教法,我就比左個貼紙我囝,每次早上起身問佢有無濕,無濕同佢講好叻囝,比個貼紙佢,如果濕左同佢講唔緊要,我地聽日再努力!

我呢個咩方法都用盡都冇用 我都放棄

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 wing0120 於 09-8-4 17:59 發表

我就笑唔出咯

公爵府

好媽媽勳章

岩岩發現佢又痾到一床都係,但我依家唔會理 馮係瀨屎瀨尿既野,佢老豆攪店返佢,拎落洗衣店都唔關我事

複式洋房

原帖由 米豬蓮 於 09-8-4 17:58 發表

唔同既,我個死仔佢自己都講左佢係有心玩瀨尿,所以我唔會再慳左幾百蚊買片片,個d $$$洗3都係返度,依家著片佢就識去痾尿啦 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 wing0120 於 09-8-4 17:22 發表

但4歲幾wor , 我就係咁先驚!!

唔同既,我個死仔佢自己都講左佢係有心玩瀨尿,所以我唔會再慳左幾百蚊買片片,個d $$$洗3都係返度,依家著片佢就識去痾尿啦

複式洋房

原帖由 米豬蓮 於 09-8-4 17:12 發表
我個仔4歲幾,係一日(9點至4點)可以瀨8次尿,夜晚未訓之前再瀨3,4次,到左12點幾訓左,就唔瀨佢訓著左尿急都會識起身痾,呢樣先最激 依家我唔激啦~全天候著片 ...

但4歲幾wor , 我就係咁先驚!!

複式洋房

琴晚都係 , 10:30 瞓 , 01:00 去一次 , 到3: 00 多少少 , 去一次 , 今朝06: 00 c 6 起身 , 都濕了少少 , 唔至於濕晒!!! 已經是好的紀錄 lu... 最慘係我每日返工都唔夠瞓!!!

公爵府

好媽媽勳章

我個仔4歲幾,係一日(9點至4點)可以瀨8次尿,夜晚未訓之前再瀨3,4次,到左12點幾訓左,就唔瀨佢訓著左尿急都會識起身痾,呢樣先最激 依家我唔激啦~全天候著片

大宅

我囝囝6歲都係咁, c6大概1點同佢去toilet, 唔同佢去果日就..........出事
星期日先洗哂所有野, 今次連我張冷氣被都整濕哂, 唉...............

大宅

one more hit, take away the 片 before the kid. Tell them no 片 at night.

複式洋房

原帖由 焯嵐媽咪 於 09-8-4 16:41 發表
我囝5歲,已成功仲左夜片,我開頭係2-3個鐘叫佢一次,其實去完好快訓返,到第2個星期我就4-5個鐘叫佢一次,到依2日佢晚上1點去完,訓到早上!
我想介夜片,大人係會好辛苦,不過都係一段時間,我會set time叫自己起身,再叫佢! ...

我同個女介咗半年 , 到e + 都要2 個鐘去一次 , 唔係的話多數都濕....

大宅

if your kid go to sleep at 9pm, then call them up 11pm ( especially the dinner take congee) ... then go to bed until next day . It continous for 2 wks.

首頁

尾頁

跳至