興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位爸媽指點.

昨天影囡囡上"欖球" 操練, 用40d, +埋腳架, 但他們因速度好快, 用av mode 影, 因想影raw 可以執相, 但都係失敗, 結果即場轉用場景設定之"運動" 才捕足到, 但已是jpg format 啦!

相片 :

運動 mode :

好似對左旁邊小朋友

都係唔得....

raw....冇執過

raw.....執過...

請指點下, 因只剩有明天可以再"落場" 影, 好辛苦先得教練批準, 他們怕小朋友衝跑埋來時有意外. 謝謝!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影運動, 唔好用光圈先決mode,
建議用 "快門先決" mode (Tv mode)
set 一個高速d的快門去凝固動作, 部機會自動set 光圈,
可以的, set iso 去高d

對焦Mode set 去連續對焦

另外, 想有d 特別d 的效果, 試下用 慢d 快門 , e.g. 1/15秒, pan 鏡去影 (即係由左至右 / 右至左, 跟住走緊的小朋友來影), 會有走動緊的feel
類似下面呢張 :

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-7-29 11:30 發表
影運動, 唔好用光圈先決mode,
建議用 "快門先決" mode (Tv mode)
set 一個高速d的快門去凝固動作, 部機會自動set 光圈,
可以的, set iso 去高d

對焦Mode set 去連續對焦

另外, 想有d 特別d 的效果, 試下用 慢d ...

謝謝 cholepapa.

明天一定會跟你的方法努力再影, 望能影到好效果.

首頁

尾頁

跳至