夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

Re: 介唔介意老公識你之前叫過雞?

唔介意!佢都是識我之前發生就無問題!

洋房

stkyo 寫道:
小manman,

當然,每個日接受程度有唔同,亦都一樣,將來既野無人會知,所以我哋咪要對自己既另一半有信心。

我本人覺得愛係無限既,愛可以包容一切,包括佢既過去。

其實我唔係想改變你既bottom line,只係想講有時D嘢有兩面睇,多D係唔同角度睇,個答案都會有唔同。

很同意。我也相信愛可以包容一切,包括佢既過去。
要是不能包容對方的過去,或許因為不夠愛對方,又或許因為愛自己多d。
人成熟了,開始明白凡事要用不同角度睇。在婚姻的旅途中,更須要多從對方的角度睇問題,如果下下只顧自己的感受,婚姻又怎能長久。

洋房

介意
該用戶已被刪除

民房

介意就一定介意,但唔會誇張到為左d過左去既事而離婚。如果知道老公識我之前叫過雞,一定會唔開心,但唔開心過後都要向前看。現在有子女更加唔會為陳年舊事而左介意右介意,現在最緊要係對仔女。

大宅

有容乃大,無怨(慾)則剛
優秀的政治家必須是個令別人相信他有誠信的大說謊者。
麥基亞維里

別墅

dummypimp 寫道:
[quote]
小manman 寫道:
我當然超級、極度、非常介意喇!!!
我係一個好小器的女仔,我根本就唔鍾意d有前科的男仔,我連佢有女朋友都唔鍾意,如果佢同以前女朋友咩咩過,我都會介意都死,估況叫過雞,講真句幾愛佢都係假,不過,我根本就唔會鍾意呢d咁的男仔,如果婚前佢無話我知,係婚後我先知,我一定會選擇離婚,因為我實在接受唔到,亦都無辦法令自己接受~~~
好在,我honey唔單上無叫詔雞,連情史都無,非常純情,我都放心d :mrgreen:

同以前女朋友咩咩過,都會介意??? ?-( ?-( 實在太太太誇張啦....[/quote]

同意呀.而且人人都會有過去架.唔通一出世就等你咩?倒轉有過去的是你.俾人介意的係你.你都會覺得對方愛自己唔夠多啦!

我都覺得最大的愛是包容!
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

複式洋房

ameliachan 寫道:
大多數的家人都會原諒其他家人的錯誤, 因為有血緣關係???

夫妻是家人嗎? 爸媽會原諒犯錯的兒女, 老公/老婆會原諒對方嗎(如果他/她會改過)?

以上的都沒有...

每人的出身/教育/經驗都不同, 都有不同的觀點, 最重要是不去傷害他人, 其他的都是小事啦...

我曾說 : 我的大事是“生”與“死”, “生”我已經過, 但我控制不到; “死”我不知何時, 也控制不到.

我同我老公既關係就係有親情既愛情。其實如果犯錯, 佢肯改過我一家會原諒佢, 但係要睇下果件事係咪真係好hurt我, 因為有時唔係唔想原諒, 而係過唔到自己。
p.s. 幸好佢識左我之後, 未有做過d好hurt我既野

複式洋房

joycemoy 寫道:
介意就一定介意,但唔會誇張到為左d過左去既事而離婚。如果知道老公識我之前叫過雞,一定會唔開心,但唔開心過後都要向前看。現在有子女更加唔會為陳年舊事而左介意右介意,現在最緊要係對仔女。

同意! 每人都會好過去, 我相信有好多女仔係結婚前有玩過one-night-stand

別墅

youngmummy 寫道:
[quote]
joycemoy 寫道:

同意! 每人都會好過去, 我相信有好多女仔係結婚前有玩過one-night-stand [/quote]

我唔知多唔多女仔有.但我自己係女仔,我就一定唔會做 一 d 咁 on 居的事囉.即係搵自己黎攪 je?好似都幾.....dirty 喎!
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

男爵府

我唔介意
因為每個人都有過去
只要同我一齊後冇就ok

民房

不介意,因為是過去

民房

小manman 寫道:
我當然超級、極度、非常介意喇!!!
我係一個好小器的女仔,我根本就唔鍾意d有前科的男仔,我連佢有女朋友都唔鍾意,如果佢同以前女朋友咩咩過,我都會介意都死,估況叫過雞,講真句幾愛佢都係假,不過,我根本就唔會鍾意呢d咁的男仔,如果婚前佢無話我知,係婚後我先知,我一定會選擇離婚,因為我實在接受唔到,亦都無辦法令自己接受~~~
好在,我honey唔單上無叫詔雞,連情史都無,非常純情,我都放心d :mrgreen:

或許年輕,所以咩都話接受唔到,兩個人相處係要互相包容。唔通結了婚有了小朋友都會為左d未識自己前發生d事而離婚。
我也認同prettylamlam所講『結婚不是小孩子玩泥沙,不合心意就要離婚。』

我也認同寂寞星球的見解:『在我十多歲時我都會話比你知我好多野都介意,但係年紀越大就越唔會咁諗,並唔係因為怕年紀大無得去選擇就要妥協好多事,而係因為你已經見過世界上好多唔同既黑與白是與非,知道灰色地帶係比黑白面大很多很多倍,所以亦會減低對好多事既介意程度』

大宅

唔理一次定多次自願定大勢所迫我都好介意男人叫雞,不過大家都未結識就冇得好計較,反正都過去左之後唔會再試就得,未識老公前自己都有撞板熱戀跟住又好快散,又試過同一個十分靚仔的男性朋友係合適氣氛下搞過之後冇表示拍拖(想搞佢好耐),咁同男人叫雞原理都差唔多咋喎只係冇比錢,同埋都係識老公之前的事,咁計老公識自己之前叫雞都唔關我事啦,咁仲有咩資格去話老公呢.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

複式洋房

當然介意啦,我最憎d男仔有呢種行為,如果我知我唔會同呢d男仔開始!!

別墅

介意呀,唔好比我知道tim ar~!!!!!!!!! :evil:
污糟到死!!!!!!!!!
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

翡翠宮

終於有時間睇哂咁多篇回應~~~
我發覺上bk有一個好處,就係可以睇到好多唔同年齡的女性係唔同的階段有唔同的諗法~~~
呢度有媽咪會說好介意;有媽咪說唔介意,因為已經過去左~~~
其實,都係個句每個人接受的程度都唔同,有人會說婚姻就像一場賭博,賭你好唔好彩,我十分認同,因為我知道每個人都會隨住年齡而或多或少有改變,而另一半會變得更好or變衰,係呢一刻無人會知道,但現在選擇相信對方係好重要~~~
完美d講"愛"係可以包容一切,所謂的包容係指可以接受佢犯錯的程度~~~
我將呢個topic的回應講番比我honey知,佢其實唔係咁認同有媽咪的講法,因為佢認為"叫雞"係一件非常dirty,亦都係有違道德觀念的行為,雖然話做當時係未識依架的我,但佢知道佢終有一日會遇到自己的另一半,佢知道如果佢做左呢d行為係會傷害到將來的另一半,而佢自己根本都接受唔到自己"叫雞",呢d叫做懂得"潔身自愛",我十分認同佢的講法~~~
掉番轉頭講,我都會將自己的第一次留比另一半,我覺得我honey都應該介意我的過去,我相信掉番轉問"男人介唔介意自己的另一半以前做雞"我估10個男人有起碼一半都會話介意,我反而覺得如果話唔介意個個係唔夠愛對方就真~~~
或許,有媽咪會覺得我未結婚仲年輕,但不論大家的觀點與角度係唔同,我唔知我將來會唔會改變依架的諗法,但依架的我的確係十分介意~~~

翡翠宮

其實,呢個topic可以改為"介唔介意對方的過去"~~~
其實,對方的過去可以作為一個借鏡,有人會真係知錯能改;但亦有人會一錯再錯;有媽咪話真正愛一個人係應該要包容對方的一切,同一道理,如果有人問你會唔會選擇以前打過女人的男人???會唔會選擇騙過女人錢的男人???會唔會選擇坐過監or有案底的男人???
當然一樣會有人話應該接受佢的過去,但依架講緊既係自己的另一半,而唔會一個同自己無關係的人,咁係咪應該諗清楚自己係咪真係可以徹底原諒同接受佢的過去呢???唔係真心原諒同接受對方,我何必要因為別人一句"真正愛一個人係應該要包容對方的一切"而自己呃自己呢???
始終犯過錯的男人都會比我一種靠唔住的感覺,點解有得選擇我要選擇一個有污點的男人呢???不過,我都相信"愛"係會令人麻木既,但係咪結左婚就要無條件咁接受另一半從前犯的過錯呢???

複式洋房

小manman 寫道:
終於有時間睇哂咁多篇回應~~~
我發覺上bk有一個好處,就係可以睇到好多唔同年齡的女性係唔同的階段有唔同的諗法~~~
呢度有媽咪會說好介意;有媽咪說唔介意,因為已經過去左~~~
其實,都係個句每個人接受的程度都唔同,有人會說婚姻就像一場賭博,賭你好唔好彩,我十分認同,因為我知道每個人都會隨住年齡而或多或少有改變,而另一半會變得更好or變衰,係呢一刻無人會知道,但現在選擇相信對方係好重要~~~
完美d講"愛"係可以包容一切,所謂的包容係指可以接受佢犯錯的程度~~~
我將呢個topic的回應講番比我honey知,佢其實唔係咁認同有媽咪的講法,因為佢認為"叫雞"係一件非常dirty,亦都係有違道德觀念的行為,雖然話做當時係未識依架的我,但佢知道佢終有一日會遇到自己的另一半,佢知道如果佢做左呢d行為係會傷害到將來的另一半,而佢自己根本都接受唔到自己"叫雞",呢d叫做懂得"潔身自愛",我十分認同佢的講法~~~
掉番轉頭講,我都會將自己的第一次留比另一半,我覺得我honey都應該介意我的過去,我相信掉番轉問"男人介唔介意自己的另一半以前做雞"我估10個男人有起碼一半都會話介意,我反而覺得如果話唔介意個個係唔夠愛對方就真~~~
或許,有媽咪會覺得我未結婚仲年輕,但不論大家的觀點與角度係唔同,我唔知我將來會唔會改變依架的諗法,但依架的我的確係十分介意~~~

但我可以話你知, 我老公係識我之前, 曾經對所有人表示唔會結婚, 而家係衣個年代, 唔係個個都諗住會有另一半同渡餘生家, 請分享!
該用戶已被刪除

首頁
23456...10

尾頁

跳至