烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我的製成品

Honney

我今日 o向 沙田一間麵包鋪見到個樹頭蛋糕,
但冇妳做個咁靚.
o個 ''舊''叉''燒睇到好好味,我好鐘意食叉燒架,
我都要睇多d妳地偷下師至得,學做個 廚 師''拉''
大個仔啦~~~

伯爵府

Honney:
呢幾日唔見妳整好嘢食post上黎嘅???
我呢幾日勁懶呀,完全連飯都冇煮過一餐~~
我諗住臨生前都唔煮飯喇,因為個肚好大,好辛苦呀,個人好似唔想郁咁~~

子爵府

Honney, all,

我上星期跟你教的學整左兩個pizza,一個火雞蝦冬菇,一個菠蘿火腿。比你地睇下,見笑,見笑。

子爵府

m琳琳,
今日焗左個雪紡蛋糕..
個肚咁大梗係唔煮啦,休息多d添呀

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

子爵府

NICK,

多謝你呢

Monogram,

好勁呀你,整得好好喎 :mrgreen:
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

子爵府

Honney,

都係你教得好呀,講解得好易明。多謝﹗

你個雪紡蛋糕好靚呀﹗我老公都叫我整牛油蛋糕佢食,我諗我今個星期會整比佢食。

係呀﹗我想問一問你呀,上次我整全蛋麵,麵質係唔係比平時買的會實d?定係我整得唔好?謝﹗

同埋我見到你整的double tomato bun同魚柳包好正,可唔可以教我點整?我想整比我老公同個女食呀﹗佢地好鐘意食包包嫁。謝﹗

子爵府

Monogram,

都要你領會力高至得既 :mrgreen:

你全蛋麵實,可能係桿得唔夠薄同搓得唔夠∼

我用新鮮蕃茄加蕃茄乾整架,你之前整過包未架?

別墅

Honney,

睇左你既製成品,真係好勁呀
我想學整cookie ar~我有次跟學校個食譜整過,但唔知點解好似蛋糕咁,淋淋地,好似唔熟咁...食到我honey肚屙 佢鍾意食一些好似藍罐曲奇中既提子曲奇咁鬆化既cookies架,可唔可以幫下我 講些tips我聽呀,仲有coolies食譜,唔該晒~ :lol:
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

子爵府

尋日個雪紡蛋糕已經變左個生日蛋糕啦,係我為自己整既生日蛋糕 :mrgreen:

用戶要求終止服務

Honney

Belated Happy Birthday!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

子爵府

Honney,

[size=medium][size=medium][size=medium][size=medium]

你個生日蛋糕好正呀﹗好想食﹗

全蛋麵:好,咁我下次試下搓好d同捍薄d先﹗

包:我未整過嫁,不過有本整麵書係屋企,想試下整,咁請問蕃茄乾係邊度有得買,同埋幾時落蕃茄乾同魚柳?

男爵府

Honney 寫道:
尋日個雪紡蛋糕已經變左個生日蛋糕啦,係我為自己整既生日蛋糕 :mrgreen:

嘩, 你個蛋糕非常"正"呀, 請問你面個層朱古力點整的? ?-( ?-(

子爵府

Zen,
Thx a lot~

Monogram,
我通常用中種法整包架∼蕃茄乾係sogo有呀,好似幾平添,我係b記買架,貴d呢..搓好個麵糰時臨尾落再搓均就ok架啦∼魚柳就最后發酵時一齊發就得架啦∼

Mayuki,
THX~ 我用cream+朱古力整既∼

creamsoda,
其實想曲奇鬆化,打牛油時要打多些空氣入去至會有鬆化既效果,唔係會好實的∼ ok, check pm

男爵府

To : Honney

可否提供整個蛋糕的製法?

子爵府

Honney,

唔該晒﹗等我下次去Sogo睇下先﹗

子爵府

Mayuki ,
我呢個係普通雪紡,你可以用海綿代替,橫切三塊,打起cream,加士多啤利同cream做饀..面既朱古力係朱古力加cream,然后抆個蛋糕,我隨意落d朱古力同cream咋..裝飾隨意∼

子爵府

Monogram,
you are welcome~

男爵府

Honney 寫道:
面既朱古力係朱古力加cream,然后抆個蛋糕,我隨意落d朱古力同cream咋..裝飾隨意∼

你指朱古力加cream是不是都是用買現成的朱古力, 然後煮溶, 舖上面就可以? 而cream是不是在超市買現成支裝巳可以? 跟住將呢2個搞埋一齊就得啦? ?-(

子爵府

Mayuki,

係呀,我係百佳買lindt70%個隻朱古力,cream係液体未打起個隻∼

子爵府

Honney,

仲有兩個月就到我老公同個女生日,等我練定整個蛋糕比佢兩個用黎慶祝,不過唔知成唔成功。

首頁

尾頁

跳至