論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同工人簽合同在 12月尾,
佢 4月尾先來香港 (我要求遲來)

但我今日先見到工人個 passport copy
嘅簽發日期係 08年8月,
今係未即係佢曾經來個香港呢????

大宅

有冇人知道呀...

原帖由 xoboy1125 於 09-6-29 21:22 發表
我同工人簽合同在 12月尾,
佢 4月尾先來香港 (我要求遲來)

但我今日先見到工人個 passport copy
嘅簽發日期係 08年8月,
今係未即係佢曾經來個香港呢???? ...

別墅

Your information is not sufficient and cannot support what you say. Pls provide more.

大宅

即係呢....
佢之前 resume 話只做個一個僱主,
在馬來西亞做了 4 年 (03-03-04~28-03-08),
甘 08年12月尾我在 agent 處簽佢,
到 09年4月24日我接佢時,
我問 agent 攞佢 passport ,
佢話要個工人還晒 $ 先會將個 passport 俾我,
只俾左個 copy 我...
今日我先睇到佢 passport 日期係
27 AUG 2008 ~ 27 AUG 2011
甘係未即係代表佢之前來過香港做野呢?
因為我記得之前個印印 5月頭來,
3月中先出 PASSPORT,
請指教 .....

原帖由 mavisw 於 09-6-29 23:16 發表
Your information is not sufficient and cannot support what you say. Pls provide more.

大宅

有冇人幫到我呀...

子爵府

原帖由 xoboy1125 於 09-6-30 00:10 發表
即係呢....
佢之前 resume 話只做個一個僱主,
在馬來西亞做了 4 年 (03-03-04~28-03-08),
甘 08年12月尾我在 agent 處簽佢,
到 09年4月24日我接佢時,
我問 agent 攞佢 passport ,
佢話要個工人還晒 $ 先會將個 pass ...
27 AUG 2008 ~ 27 AUG 2011

乜唔係每張約兩年?點解個visa係3年?

我嘅經驗同理解,入境處出嘅visa只會喺2年或少於2年

至於工人有無做過其他工,就要直接問佢,因為passport只睇到幾時出、入過境。

子爵府

仲有,
08年12月尾先簽約
點解個visa係由08年08月開始?
真係要睇清楚個出、入過境記錄。

大宅

唔係呀... visa 係 4月簽,
但個 passport 係在 08年8月做,
因為我記得好多時 D 工人都係有 contact 後,
先去做 passport 再做 visa,
所以我甘問囉...

原帖由 bbfish1992 於 09-6-30 11:03 發表
仲有,
08年12月尾先簽約
點解個visa係由08年08月開始?
真係要睇清楚個出、入過境記錄。

男爵府

你指呢個日期,會唔會只係佢自己申請呢本passport的日期,而唔係個香港簽証的日期呢?
如果係佢自己個passport的日期,咁唔奇,好多工人想去別的國家做野,都申請定本passport先。

我in個d,係睇佢的資料時,好多都已有passport的copy睇。

子爵府

你所指既簽發日期係passport, 唔代表佢有無來過香港喎!

如有正本, 可以睇下佢有出過國/visa既記錄

大宅

明白啦... 唔該晒!

禁止訪問

別墅

回覆 12# 若茵 的文章

要知道個工人以前有無係香港做過,係睇香港身份証而唔係passport,佢地passport成日都換新,但身份証可以睇到immigration第一次簽發日期。

我個agent同工人就係講大話話第一次到香港打工,但之後問佢攞身份証一睇就知,個工人仲死口唔認。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 若茵 於 09-6-30 11:57 發表
之前有MAMA講過,話睇佢HKID個發出日子.如何佢之前你來過,日子會係第一之發出日.
唔知岩唔岩,請指教.

冇錯, 嚟過hk 打工一定有hk身分証, 而hk 身分証會顯示發出日期, 再嚟hk打工唔洗再申請身分証.
我請第一個工人時, 佢嚟過hk打工, 所以佢再返嚟打工唔洗搞身分証, 而依家呢個工人未嚟過hk打工, 佢到港(6月14日)之後要申請身分証, 攞到身分証後個日期係申請日.

首頁

尾頁

跳至