婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔好意思, 又係我呀.

琴晚c6返來睇對女, 我問佢邊個話俾層樓我同對女住, 係益咗我? 我都有夾份俾家用架? 原來係佢呀媽想分錢. 因為層樓係佢借20萬俾c6當首期, 佢想攞番.

咁佢2個孫都要住架? 真係好無情. 賣咗層樓, 我地住邊? 層樓都唔值錢, 就算賣咗, 都唔夠錢買過第2間, 點算呀?

大宅

好媽媽勳章

個囝問佢借, 咪叫個囝自己環囉, 佢都唔想d囡訓街卦, 吟你老公點睇先!!!!

伯爵府

唉..你奶奶一家都係無情架喇..

比我係你, 為左唔想好似佔左佢地便宜既..一係就同佢地買左層樓(層樓係邊個名既?)..
一係就賣左佢...大家分錢. 你拎D 錢去租屋住都好呀...

珍珠宮

原帖由 yvonne18 於 09-6-19 11:50 發表
個囝問佢借, 咪叫個囝自己環囉, 佢都唔想d囡訓街卦, 吟你老公點睇先!!!!

咁c6都話層樓俾我地住, 但係佢而家搬咗返去, 日日俾老母哦, 佢又怕煩, 睇怕唔捱得幾耐, 遲早都要聽佢老母話.

c6邊有錢還吖, 每話每個月會俾幾千蚊我, 我都驚唔係個個月有呀, 以前都試過欠家用. 我有少少錢同2個女既利是錢, c6幫我地買股票, 琴晚叫佢俾番d錢我地, 佢都話一早賣咗, 駛晒, 話會還喎, 都唔知佢點攪?

珍珠宮

原帖由 CLK-MB 於 09-6-19 11:52 發表
唉..你奶奶一家都係無情架喇..

比我係你, 為左唔想好似佔左佢地便宜既..一係就同佢地買左層樓(層樓係邊個名既?)..
一係就賣左佢...大家分錢. 你拎D 錢去租屋住都好呀... ...

層樓係我同c6聯名, 我都唔想同佢地有咁多瓜葛, 好煩. 但係我都無咁多錢, 點買呀?

你地話俾番十幾廿萬佢地, 當係還個首期, 叫c6取消個名, 層樓得我1個名, 你地估得唔得?

蕒咗層樓, 點分錢法? 2個女計唔計定係一人一半? 幾廿萬, 租樓住, 住得幾多年?

伯爵府

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 12:05 發表

層樓係我同c6聯名, 我都唔想同佢地有咁多瓜葛, 好煩. 但係我都無咁多錢, 點買呀?

你地話俾番十幾廿萬佢地, 當係還個首期, 叫c6取消個名, 層樓得我1個名, 你地估得唔得?

蕒咗層樓, 點分錢法? 2個女計唔計定係一人 ...

其實點分..真係你兩個傾架咋. 我老爺奶奶當年離婚...兩個仔係跟我奶奶既..但賣樓錢..就係一人一半.

你話叫你C6除名既..係唔知佢肯唔肯囉. 佢肯就咩都得喇. 但你夠唔夠錢供樓? 定係已經供完?
幾廿萬話多唔多..但暫時租住先再算都好呀. 你之前咪話想申請公屋既..咁未申請到前, 都要有地方住架. 個人認為, 你奶奶呢一家真係太煩..太討人厭..同佢地愈少瓜葛就愈好.

大宅

好媽媽勳章

你咪由得你老公面對吓佢亞媽先囉, 佢覺得亞媽同家姐吟好, 咪比吓佢睇吓d真面木先, 講真你話比返十幾廿萬佢地, 佢地唔會多謝你, 可能重要你比多d, 不如靜觀其變好過, 住得一日得一日. 到時可能重有價講, 唔洗比吟多.

大宅

咪係, 等你C6比佢屋企煩下先, 你唔使幫佢諗埋, 你繼續住, 佢咬你食呀 .

唔好再問C6屋企D野, 你自己同對女開開心心生活. 層樓有你名, 你唔賣冇人迫倒你.

大宅

佢阿媽嗰邊你梗係唔好理佢, 由得佢哦佢, 但你可以同佢講, 樓係會賣, 但等你申請到公屋OR 搵到地方, 咁你先會賣樓(唔通佢為怕佢阿媽哦, 逼你賣樓, 由得你同兩個B訓街咩, 即使佢真係逼你, 你係都唔賣, 佢又可以點呀), 咁佢阿媽點哦佢, 佢都無你辦法, 亦都比佢知道佢阿媽對佢有幾好, 但樓主你千祈唔好除名, 其實你層樓可唔可以轉名比你父母, 方便你申請公屋。
總言之有日佢阿媽AND 甚麼家姐按鐘, 係門外嘈, 你千萬都唔好比佢地入屋, 有咩事打電話比佢, 佢唔理, 你就報警。佢呢種人咁黑心, 我怕佢地會咁做, 你都係防下好D

珍珠宮

原帖由 CLK-MB 於 09-6-19 12:15 發表

其實點分..真係你兩個傾架咋. 我老爺奶奶當年離婚...兩個仔係跟我奶奶既..但賣樓錢..就係一人一半.

你話叫你C6除名既..係唔知佢肯唔肯囉. 佢肯就咩都得喇. 但你夠唔夠錢供樓? 定係已經供完?
幾廿萬話多唔多. ...

層樓仲要供12年.

而家份糧唔係太多, 計下計下, 供樓, 工人, 2個女學費, 已經無晒, 仲未計俾婆婆家用, 如果c6唔俾錢就唔駛食.

珍珠宮

原帖由 十一月 於 09-6-19 12:42 發表
佢阿媽嗰邊你梗係唔好理佢, 由得佢哦佢, 但你可以同佢講, 樓係會賣, 但等你申請到公屋OR 搵到地方, 咁你先會賣樓(唔通佢為怕佢阿媽哦, 逼你賣樓, 由得你同兩個B訓街咩, 即使佢真係逼你, 你係都唔賣, 佢又可以點呀), ...

有層樓喺手, 申請唔到公屋架. c6又點會肯將我名改為我父母?

大宅

層樓佢之前都有份住, 冇理由要你還晒, 最多還一半!

仲有, 你最好換個門鎖, 費時你老公得閒又返黎坐, 最驚佢比左條key 你99, 都唔知佢會唔會自己開門入屋 tim.

伯爵府

醒目開學勳章

唔好賣屋住, 叫佢個仔慢慢還返比20萬比佢囉, 租屋的話, 錢好快冇哂. 你問清楚你個case申請公屋要幾耐先

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 13:11 發表

有層樓喺手, 申請唔到公屋架. c6又點會肯將我名改為我父母?

可否只將你個名轉做你父母個名, 又唔係連你C6個名都轉, 你係唔係問政府借錢買樓, 所以唔轉得名呀。
如果方法可行, 咁樣申請到公屋的話, 你同佢解釋咁既情況, 睇在個女份上, 佢理應唔會逼你地走掛。
此外, 你地要搬走來賣樓, 都要有地方搬至得, 你一日唔搬, 佢又可以點呢。不如小心佢屋企上來攪攪震仲好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你依家層樓放出去既話值幾錢呢???

比你買入時係咪升左好多???

由得佢賣左佢囉, 叫EX C6還返20萬俾佢老母, 之後你再同佢計, 你同佢一齊時供左幾多錢, 扣左條數之後, 再同佢對分, 用筆錢去租住先, 搵社工幫你搞申請公屋, 特別CASE應該會比正常快上樓既.

佢老母好無情, 都冇當過你兩個囡囡係佢個孫, 以後唔好俾佢掂到囡囡.

子爵府

佢媽如有錢俾你哋做首期,我覺得你哋最好還返俾佢,起碼之後的事佢媽唔可以再出聲,你可同你c6一人一半.之後你供樓就叫你c6除佢個名
可唔可以呢

珍珠宮

原帖由 bbchoi 於 09-6-19 13:22 發表
層樓佢之前都有份住, 冇理由要你還晒, 最多還一半!

仲有, 你最好換個門鎖, 費時你老公得閒又返黎坐, 最驚佢比左條key 你99, 都唔知佢會唔會自己開門入屋 tim. ...

c6俾番鎖匙我喇, 應該唔會再配咗鎖匙.

複式洋房

企硬啦!
你話唔賣就唔賣
佢地冇權講野!
因為你已經唔係佢新抱,不用睇佢面色!!
唔駛樣樣野都同佢地計得咁公平!
因為有d野係用$計唔到, 好似你受左佢地咁多氣等等...
你絕對可以要晒層樓,絕對對得住良心!!
無論你做得幾唔貪錢,佢地都會覺得你貪,話你!

至於贍養費,只要你老公有做野,如果到時唔比,你可以循法律途徑拎!係會耐d,但到時佢一定要比!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你老公仲欠緊你錢, 冇理由賣樓仲要分錢俾佢喎, 叫佢還晒錢俾你先賣樓啦. 為免麻煩, 可否賣咗層樓只俾番份首期你99, 其餘你自己袋晒, 當作孖女將來居住用途同? 而且冇樓喺身, 你可以申請公屋都方便d吖.

珍珠宮

原帖由 MK2006 於 09-6-19 14:19 發表
唔好賣屋住, 叫佢個仔慢慢還返比20萬比佢囉, 租屋的話, 錢好快冇哂. 你問清楚你個case申請公屋要幾耐先

係呀, 賣咗又買唔番第2間, 租又唔租得幾耐, 要再揾社工先.

首頁

尾頁

跳至