自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛買咗機票, 14-24/10/2024 去日本 , check 到小朋友護 照 12/4/2025 到期,爭幾日係唔係都唔入得境?有冇人有類似經驗?

珍珠宮

biglemon 發表於 24-5-17 18:15
剛剛買咗機票, 14-24/10/2024 去日本 , check 到小朋友護 照 12/4/2025 到期,爭幾日係唔係都唔入得境?有 ...
10月先去旅行, 大把時間換新護照, 咁都要開post?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

whyyou 發表於 24-5-17 18:17
10月先去旅行, 大把時間換新護照, 咁都要開post?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

去一次旅行都幾千元啦!

一本護照幾百元用少一年,即用9年都好抵啦

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-5-17 18:20
去一次旅行都幾千元啦!

一本護照幾百元用少一年,即用9年都好抵啦
去日本10日點止幾千蚊呀, 起碼過萬啦! 我估樓主係因為護照續早一個月就蝕3 蚊, 搞到去到日本飲少杯凍飲唔知點算

男爵府

biglemon 發表於 24-5-17 18:15
剛剛買咗機票, 14-24/10/2024 去日本 , check 到小朋友護 照 12/4/2025 到期,爭幾日係唔係都唔入得境?有 ...

小朋友通常無問題,玩完先換

男爵府

你地預計24/10/2024 離開日本
小朋友護照係2025 到期

明明就未到期

日本政府唔要求護照有效半年, 只係到期前離境就可以

珍珠宮

而家知就梗係換新
人地國家政策可能會變
啲jm近期去完話ok
唔代表10月又係ok
到時如果即時生效新政策,唔通一個香港家庭即場抗議咩
既然已知爭幾日,唔好搏了
呢啲有限錢,買個安心都抵
下次計劃旅行時睇埋護照,經一事長一智

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

唔知幫唔幫到樓主,以下節錄於HK Express.

https://www.hkexpress.com/zh-hk/plan/travel-information/travel-documents/#:~:text=%E5%89%8D%E5%BE%80%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%9A%84%E6%97%85%E5%AE%A2,%E7%95%B6%E6%97%A5%E8%B5%B7%E8%A8%88%E7%AE%97%EF%BC%89%E7%9A%84%E8%AD%89%E4%BB%B6%E3%80%82

前往日本的旅客

持有香港特區護照、澳門特區護照、英國國民海外護照(即BNO護照)或其他享有免簽待遇的特定國家護照的旅客,必須持有有效護照進出日本,而護照並不需要有6個月有效期。持有香港特區簽證身份書(即HKDI)或澳門旅行證進出日本的旅客則必須持有至少6個月有效期(以辦理簽證手續當日起計算)的證件。

唔肯定其他航空公司係咪一樣規矩,建議樓主查下自己果間。

男爵府

日本人好一板一眼

既然小朋友護照係12/4/2025 到期, 佢就可以用到嗰一日為止

乜野預多半年? 日本係無呢回事

所以你地係無需要提早換護照

男爵府

我個女2025年1月到期,我6月去返都有半年零七日淨,我都決定換咗先,有時啲嘢講唔埋,得閒就換咗先,唔會蝕好多錢姐

男爵府

noproblemom 發表於 24-5-17 19:47
唔知幫唔幫到樓主,以下節錄於HK Express.

https://www.hkexpress.com/zh-hk/plan/travel-information/tra ...
日本領事館以前都有寫過, 佢地唔需額外半年

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我換幫小朋友換新護照

男爵府

https://www.hk.emb-japan.go.jp/itpr_zh/visa_Q_A.html#1
問 1 護照的有效期間只剩下6個月,入境時會構成問題嗎?此外,可以乘坐飛機(或船舶)嗎?

答 1 在外國人入境日本時,是必需持有有效護照的。不過,對於已獲免簽證(VISA)人士所持之一般護照而言,如香港特別行政區護照、澳門特別行政區護照及具備香港永久性居民資格人士所持之英國國民(海外)(BNO – British National Overseas)護照等,並沒有所謂“6個月有效期”這樣的限制。

大宅

回覆樓主:

俾我會換定先,橫掂遲早都要換,買個安心。

珍珠宮

回覆樓主:

25年4月到期,如果聖誕假,新年假再去旅行的話,都要換啦,真係諗住到期先換?唔差嗰少少,9月去換囉。

侯爵府

呢度d人話得,但到時唔俾你上機,咁邊個負責,我就唔會為左個2百蚊搞到要冒險,我岩岩幫小朋友換左証都係185蚊,點解要咁慳
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家好容易喎,又唔使攞籌,直接上去用部機自助換,連相唔使影定,喺嗰部自助機影埋,我奶奶七十幾歲都搞得掂,梗係換本新唔好搏啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovececing 發表於 24-5-17 20:22
呢度d人話得,但到時唔俾你上機,咁邊個負責,我就唔會為左個2百蚊搞到要冒險,我岩岩幫小朋友換左証都係18 ...

唔知樓主係咪CX, 如果搭CX依家要自助check in, 已經唔會有地勤欄你唔俾你上機喇

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 24-5-17 20:32
唔知樓主係咪CX, 如果搭CX依家要自助check in, 已經唔會有地勤欄你唔俾你上機喇
...

咁上到機就一定入到境嫁咩?我自己做人就會心安理得,點解要搞到咁有危機感

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊