婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

99表示自己沒有照顧孫兒的責任,是否代表孫兒沒有孝順99的義務呢?那新抱生或不生也跟她沒有關係,許多女性不計劃生育,長輩也不應該有意見。

大宅

SkyBlue_HK 發表於 24-5-9 15:07
99表示自己沒有照顧孫兒的責任,是否代表孫兒沒有孝順99的義務呢?那新抱生或不生也跟她沒有關係,許多女性 ...

點解要對奶奶有期望? 就算奶奶冇湊過孫, 唔代表你要教自己仔女唔孝順尊重長輩。 奶奶講乜嘢唔通你又跟住做佢叫你生你就生? 樓主你咁小事都諗唔通鑽牛角尖,辛苦係你自己。

SkyBlue_HK    發表於 24-5-9 21:07

男爵府

2024年龍年勳章

的確係無責任 唔好覺得係應份 我自己阿媽我有左都講明唔會幫我湊我仲開心 ,我媽係大懶鬼黎,唔會指意佢

SkyBlue_HK    發表於 24-5-10 07:37

男爵府

99表示自己沒有照顧孫兒的責任,是否代表孫兒沒有孝順99的義務呢?那新抱生或不生也跟她沒有關係,許多女性 ...

生唔生你有自主權,教養嘅責任在父母,9 9真係冇責任照顧孫兒的,我從來都冇諗過靠99

SkyBlue_HK    發表於 24-5-10 07:38

洋房

多謝各位回覆。
說真的,我不想也不需要99帶。
只是一兩個月一次想她幫忙照顧兩三個小時也不情願,後來我也找了我親家姐幫忙。
婆孫關係沒有建立起來,到她將來真的要走,孫兒應該也哭不出一滴眼淚。
看似血濃於水的關係,只是比路人多一點。這能怪責父母沒有教好嗎?

洋房

回覆 SUMSUM_88 的帖子

Thx

洋房

回覆 YYChannn 的帖子

Thanks

伯爵府

同意

大宅

SkyBlue_HK 發表於 24-5-10 07:33
多謝各位回覆。
只是一兩個月一次想她幫忙照顧兩三個小時也不情願,後來我也 ...

我同奶奶嘅關係淡過水,我只會大時大節先現身,但我唔會令到自己個女同嫲嫲關係唔好, 點解要老人家去湊孫? 我從來只會講得好聽啲我個女去嫲嫲屋企玩,唔係叫老人家湊孫,係讓老人家享受同孫一齊嘅時光,我奶奶都好錫我個女, 假設你下下有目的先俾個孫奶奶見,咁佢梗係唔幫你睇啦!

洋房

回覆 jojocatjojo 的帖子

你也說得對。可惜時光已不能回流。
但需要澄清沒有限制見面。
而婆孫能否建立愉快玩樂時光,父母也控制不了。
我們這一代重視愛的教育,有許多上一代都以批評/打罵為主作為教養模式。我們這裏應該有許多也是在父母打罵中成長。

大宅

SkyBlue_HK 發表於 24-5-10 08:12

你也說得對。可惜時光已不能回流。

講真嘅如果奶奶都抗拒見自己嘅孫,咁你更加唔使諗有咩事要佢幫手,將自己仔女交俾一個唔錫孫嘅人手上自己都唔放心啦,只要自己冇破壞嫲孫之間嘅感情,心安理得,其他嘢唔使諗咁多,同奶奶有關嘅嘢一切交俾老公處理

SkyBlue_HK    發表於 24-5-10 09:06

洋房

婆婆有一子一女,當時她在忙爺爺的工廠,把子女送褓母家養大,所以跟子女關係也不緊密。小姑結婚後沒有生小朋友。
我有一個女兒,也差不多成年。最近有親戚生了兒子,她羡慕,沒有直說,但話裏意思就是不滿我只生了一個女兒。當然我也扮沒聽懂就算。

她弟弟的兒子在加拿大生了兩個女兒,她弟弟的太太(Mary)每半過去一次幫忙照顧兩個孫女,她勸Mary說不要過去做工人,在我們面前也說了十幾二十次。
就像妳說,Mary是過去玩,或是說跟孫女建立關係。

我很難理解她的價值觀,也不想我女兒在她價值觀氛圍下成長。不斷批評別人,拿別人的不幸當笑話。

男爵府

2024年龍年勳章

SkyBlue_HK 發表於 24-5-10 07:33
多謝各位回覆。
只是一兩個月一次想她幫忙照顧兩三個小時也不情願,後來我也 ...

岩呀 唔洗流眼淚 既然佢都唔情願 聽你講其實係咪因為女孫

洋房

回覆 YYChannn 的帖子

佢冇開口講,但感覺到係鍾意男孫。

男爵府

1. 99係冇責任全職照顧個孫,間唔中睇住,就睇大家關係好唔好,唔一定

2.晚輩是有責任孝順長輩,無論有冇照顧

3. 新抱生不生係唔關99事,即使佢照唔照顧都好,都唔係佢決定
但不能將不生的責任歸咎于佢,生完冇人照顧係你既責任,唔可以賴落人到!

大宅

SkyBlue_HK 發表於 24-5-10 08:52

婆婆有一子一女,當時她在忙爺爺的工廠,把子女送褓母家養大,所以跟子女關係也 ...

人哋Mary同新婦關係可能好好呢!或者你奶奶內心不知幾羨慕Mary。
你個女都咁大,你亦唔會再生,做乜要喺度自尋煩惱,仲怨緊奶奶唔幫你湊女,我第一個留言就講你做人咁睇唔開,只會搞到做人唔開心為咩呢!

洋房

多謝妳關心我有沒有過得開心!其實我一直過得很好,可是近來出現變數,才令我對此事作更深入思考。

換位思考,試想想,如果妳父母要求妳孝順一個關係疏遠的長輩,妳可做得到?妳也能要求兒女做到孝順該長輩?

當然作為父母,也是應以身作則,尊敬別人,特別是長輩/長者。但孝順跟尊敬是兩碼子的事。

妳講得啱,媽媽負責跟媽媽的家人/長輩溝通,爸爸負責跟爸爸的家人/長輩溝通,因為小朋友是媽媽爸爸共同決定生下的,有共同照顧的責任,有需要找家人幫忙時,也應該各自開口說。

珍珠宮

99無責任照顧孫,所以佢叫你追乜追物生多個,可以唔洗理,
我覺得可以尊敬99,基本關心,要照顧佢或孝順佢,留返俾佢啲親生仔女做,如果99當你係親生女咁看待,咁當然要好好孝順返佢

SkyBlue_HK    發表於 24-5-12 10:56

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

沒有歧視成份,但樓主你係咪國內新抱? 只能講香港文化唔同,grand parents 係無責任照顧孫ga...

侯爵府

我愛Corina 發表於 24-5-11 14:06
沒有歧視成份,但樓主你係咪國內新抱? 只能講香港文化唔同,grand parents 係無責任照顧孫ga...
...

其實我都想講,樓主用字似國內人,國內人真係6299負責任湊的,我兩個大伯係大陸,我6299係香港,佢地兩個新抱生完仔係我6299比錢佢地係大陸請保母的,因為6299返唔到大陸湊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊