婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位JM 你地覺得作為大媳婦 有責任照顧6299嗎?即係 第時佢地換尿片沖涼煮飯家務都要做。
我自己本人接受唔到。
6299有女有細仔 點解要大媳婦照顧佢地?!

男爵府

ting2568 發表於 24-5-6 22:58
各位JM 你地覺得作為大媳婦 有責任照顧6299嗎?即係 第時佢地換尿片沖涼煮飯家務都要做。
我自己本人接受唔 ...

點解要大媳婦照顧佢地?!
-> 啱呀,又唔係分多D, 點解唔係咁多個仔女共同照顧? 以前年代就話啫 (因為通常D屋,財產都係留比長子一家)

不過又問下, 你地係同住定點? 間屋係邊個比錢? 你同佢地一齊住有冇比番租/家用? 冇就當照顧佢地黎當免租? 當然呢個方法係理想, 但有時D野好難就咁睇一面

又或者幾兄長姊妹夾錢請工人照顧?

複式洋房

Mini20160607 發表於 24-5-7 09:14
點解要大媳婦照顧佢地?!
-> 啱呀,又唔係分多D, 點解唔係咁多個仔女共同照顧? 以前年代就話啫 (因為通 ...

唔同住
我老公想搬近佢媽,有咩有個照應。
但我唔肯,我都有呀媽,我都要照顧我媽。而家我媽湊緊我個仔,我同老公嘈。我媽而家幫你個仔換尿片,你媽有無幫過我 幫過你仔換一條尿片呀。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ting2568 的帖子

要做孝子, 叫佢自己做番

大宅

有無問過老人家意願?要人換片沖涼就即係已經唔郁得,仲要好食好住用藥物吊住佢條命,咁樣道德咩?

男爵府

ting2568 發表於 24-5-7 09:21
唔同住
但我唔肯,我都有呀媽,我都要照顧我媽。而家我媽湊緊我個仔, ...

佢阿媽佢自己搞番

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你係咪要返工,所以你阿媽幫你照顧小朋友?
住得近都算,同住唔好
咁不如請工人照顧佢地(你老公同埋其他兄弟姊妹一齊夾)
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

幾兄弟姊妹夾錢請工人

珍珠宮

咁要睇返99有無當新抱係親生女咁看待,佢錫你既話,梗係要照顧佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老爺奶奶好鍚我,將來有d 咩我會幫手,但會請工人。

大宅

發表於 昨天 06:58 |只看該作者
ting2568 發表於 24-5-7 09:21
唔同住
但我唔肯,我都有呀媽,我都要照顧我媽。而家我媽湊緊我個仔, ...

話兩頭,係你要自己媽媽照顧你自己個仔,定係唔比你99 照顧先!所以你99 一定無幫你小朋友換過尿片啦!你可以同老公講,個仔要婆婆照顧,根本唔可以住咁近!其實我99 都係住我過兩棟樓,但咁近都係上過嚟2-3 次,已住1 年!因為佢知我唔鍾意所以甚少上嚟!而且我媽媽1-5 同我住,因要照顧小朋友!你老公要孝順,就叫佢自己返屋企!

水晶宮

發表於 昨天 11:28 |只看該作者

回覆樓主:

我可以幫手安排打點 (佢仔安排即係我安排),可以同兄弟姊妹夾錢請工人 (佢仔錢即係我錢)
但落手落腳做就應該唔會喇,除非好緊急啦 (例如片濕咗但又完全無人換)

複式洋房

發表於 昨天 16:22 |只看該作者
carson1128 發表於 24-5-19 06:58
話兩頭,係你要自己媽媽照顧你自己個仔,定係唔比你99 照顧先!所以你99 一定無幫你小朋友換過尿片啦!你 ...

我仔試過俾99照顧,我99抱住訓著左。我叫佢放返bb床,佢話唔駛再抱住訓著左。
我真係唔忍,我自己抱返bb床。佢話有光 拎毛巾遮住bb床。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊