自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

媽媽七十幾歲, 好多長期病. 暫時精神ok, 可以自己煮飯, 落街.
但身體情況越黎越差, 以前半年覆診一次, 後來三個月一次, 而家一個月一次.
醫生話好快要開始洗肚.
每次覆診都好大壓力, 佢見完醫生情緒好差.
我自己本身都多野煩, 見到佢咁更加唔安樂.

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

身邊嘅親人有類似嘅情況, 所以同住多年嘅仔決定,立即移民

子爵府

熊熊老婆 發表於 24-4-29 14:57

下?喺最有需要嘅時侯反而離開?

公爵府

牛年勳章

mini122 發表於 24-4-29 15:20

係,仲幫佢兩公婆湊大個小朋友,又慳番D租 而且兩老年紀大,開始有病就閃去

子爵府

明白長貧難顧的!我都係照顧者,身邊另一半都要擁有付出的心先得,唔係日哦夜哦話你屋企好煩咁真係會身心疲累. 長老家加自己頭家都要照顧真係好辛苦架!

有錢就請工人,無就… 鬼叫你窮頂硬上或盡早申請社福機構幫手。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Sweetsis 發表於 24-4-29 14:48
媽媽七十幾歲, 好多長期病. 暫時精神ok, 可以自己煮飯, 落街.
但身體情況越黎越差, 以前半年覆診一次, 後來 ...

生老病死,人老咗就會多病(大部份老人家);我只得一個女,我都怕老咗會拖累阿女….
我老豆七張尾,我和細佬就請工人照顧起居飲食

侯爵府

其實洗肚一樣可以同正常人一樣, 食嘢仲冇咁多避忌, 因為毒素餐餐清, 最初可能會不安, 安頓好, 佢習慣咗個作息就ok, 一樣好精神, 最緊要夠衛生就得

別墅

回覆 naicha 的帖子

我有親戚係, 佢唔講都唔知佢有洗肚, 佢仲去旅行, 不過佢比我媽後生好多.

大宅

揾下社區中心找陪診服務,長期覆診好難次次家人陪伴。

大宅

熊熊老婆 發表於 24-4-29 14:57

嘩,好衰格喎

我都要照顧2老,陪覆診,睇病,配眼鏡,助聽器,多病痛情緒自然出現問題,又要處理埋情緒問題,再照顧埋自己下一代

係吃力,但無得揀架啦,為人子女嘅責任嚟架嘛,希望自己做好d,下一代都對自己好d囉

水晶宮

如果有budgets申請海外家傭,另福利组織幫到你

侯爵府

Sweetsis 發表於 24-4-29 15:55
回覆 naicha 的帖子

我有親戚係, 佢唔講都唔知佢有洗肚, 佢仲去旅行, 不過佢比我媽後生好多. ...

以前有親人(60+)先洗血後洗肚, 洗肚先發現比洗血狀態好太多。洗血毒素儲幾日先清一次, 個人又黃又黑飲多少少又嘔, 洗血只係困身每日定時洗幾次, 不過精神和生活質素仲好過洗血。

公爵府

牛年勳章

katielbaby 發表於 24-4-29 15:59
嘩,好衰格喎

我都要照顧2老,陪覆診,睇病,配眼鏡,助聽器,多病痛情緒自然出現問題,又要處理埋情緒問 ...

有得揀點會冇得揀,老人家有利用價值嘅時候咪一齊住, 到開始負累你嘅時候,咪即刻走囉

別墅

我唔係同阿媽住, 一星期見一次. 我好感恩我嘅姐妹睇住阿媽. 同住壓力一定更大.

大宅

naicha 發表於 24-4-29 15:52
其實洗肚一樣可以同正常人一樣, 食嘢仲冇咁多避忌, 因為毒素餐餐清, 最初可能會不安, 安頓好, 佢習慣咗個作 ...

係,我爸7尾,洗左約2年肚,佢係可以食多左種類嘢,自己仲繼續出街買餸(媽不一齊住),有時返下鄉下,不過見佢洗肚都攰攰地,次次要慢慢等啲水流清,希望佢keep到,見網上數據話洗肚平均5年命,我係驚呢樣

別墅

回覆 anouck 的帖子

我都睇過平均五年命. 好難過.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Sweetsis 發表於 24-4-29 06:48

我媽唔肯洗

象牙宮

但身體情況越黎越差, 以前半年覆診一次, 後來三個月一次, 而家一個月一次.

1/ 怎令媽媽健康D。你就會好過D。
2/ 中醫 調理。
3/ 洗肚。臀有時???

醫生話好快要開始洗肚?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我都系照顧者,家有兩老(1個八十多,另1個九十多)
有時真系想兩老快d走,每天只系食瞓拉,不會出家門外,這是什麽生活質責?
希望我年老時,有安樂死嘅安排!

珍珠宮

呢啲叫做冇眼屎乾淨盲!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊