少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔讀緊小學五年班,今日副校長打來話仔仔同其他同學仔打交,聽到我都好震驚,因為我仔都係內向嘅男孩子,佢會響屋企發癲但響出面會忍讓,仲話比機會先打比我唔係計佢過。話響廁所有個男仔推我仔,然後我仔推返佢,雖然個男仔唔啱,但我仔都唔應該推返去,響學校好危險。然後話同我仔傾過,得知個小朋友一路都有蝦我個仔,有踩凳同話我仔唔衛生。我等阿仔放學返來,問返件事,原來個小朋友對我仔惡意滿滿,響課室大聲叫同學仔唔好同我仔玩,仲鬧我仔,踩我仔凳⋯聽阿仔一路喊一路講⋯我真係好嬲⋯我星期一會再打去學校。想問下大家,遇到呢啲情況通常可以點做。講野有啲亂,因為真係好嬲。

大宅

回覆 ziyan9810 的帖子

你一定要同學校講有霸凌, 最好是書面話比學校, 要求同小朋友轉去其他班, 也要老師留意唔好比個個小朋友再接觸你的小朋友...同一班冇得攪....老師唔係到. 都唔知發生咩事...

大宅

ziyan9810 發表於 24-4-26 21:36
我仔讀緊小學五年班,今日副校長打來話仔仔同其他同學仔打交,聽到我都好震驚,因為我仔都係內向嘅男孩子, ...

如果校方唔理,你可以同校方講選擇報警。警察會去學校搵當事人協助調查,口頭警告佢。

別墅

ziyan9810 發表於 24-4-26 21:36
我仔讀緊小學五年班,今日副校長打來話仔仔同其他同學仔打交,聽到我都好震驚,因為我仔都係內向嘅男孩子, ...

今日check阿仔whatsApp發現左有個同學仔同我仔講我仔打瘀左佢,要我仔比一百蚊,否則就叫佢媽咪報警。我地download左呢個message,聽日會打比學校。想問下各位,坊間是否有義工可以幫到我地。

別墅

G98385TT 發表於 24-4-27 11:36
回覆 ziyan9810 的帖子

你一定要同學校講有霸凌, 最好是書面話比學校, 要求同小朋友轉去其他班, 也要老師 ...

我地會再同學校溝通,今日check到有個同學仔勒索我仔,要我仔比一百蚊,原來呢啲狗血劇情響現實中真係存在。

男爵府

ziyan9810 發表於 24-4-28 23:18
我地會再同學校溝通,今日check到有個同學仔勒索我仔,要我仔比一百蚊,原來呢啲狗血劇情響現實中真係存在 ...

現今既小朋友就係難以想像.
真係有時諗係未教得自己小朋友太守規矩

樓主
聽日一早即刻打返比副校
處理問題.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

發表於 4 天前 |只看該作者
學校點回應?

別墅

發表於 4 天前 |只看該作者
lojo11 發表於 24-5-5 04:53
學校點回應?

學校都有跟進,原來都有比蝦我仔嘅小朋友計小過。然後我仔返來同我講個小朋友未再蝦我仔,同埋訓導主任打比我話,今個星期都有搵我仔同另外小朋友傾計,下個星期都會再搵佢地,如果有咩事會再聯絡我,都話希望件事可以完了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊