自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大生意黎,
幾年間收入由六百萬升到二千萬

管理層收入由1百3十萬, 升到4百2十萬
4年, 人工升3倍

goldpiglet    發表於 24-4-22 18:52
yeung_ma    發表於 24-4-22 15:20

伯爵府

kwokdicken 發表於 24-4-22 14:01
大生意黎,
幾年間收入由六百萬升到二千萬

同埋教埋大家
睇NGO數唔好淨係識睇管理層薪金同埋行政費, 呢D只係最面果浸

真係識洗錢既NGO
係玩條數係受助項目、行動開支果條數

開另一間公司, 用服務item, 開d貴又固定成本既野, 就可以左手錢轉右手錢,
將捐款吸哂入自己袋度又得, 將有顏色既錢洗成白色又得,
然後仲可以用埋呢招黎走稅, 將d員工簽約落邊一間, 連盈都可以洗哂一邊,

利申, 以前做過NGO, 見得多, 開頭唔明點解同一間公司同一個老世, 兩間野要分開兩間公司注冊, 一間NPO, 一間營利, 又一邊service另一邊, 供貨, 明明其實同一間野黎, 但又要收返錢, 出兩盤數
後尾接觸得多, 見得多d玩法, 先至明

yeung_ma    發表於 24-4-22 15:22

伯爵府

根本就唔需要環保
基本上無科學證據證明膠係有害, 除非拎去燒

微塑膠果D做左七十年研究都搵唔倒所謂微塑膠,同埋環境塑膠實質對人體同環保係有害既確實證據

果d所謂乜乜唔環保, 物物唔環保, 應該要點樣做先叫環保, 全部都係洗左大錢用傳媒宣傳既攻勢黎

不過有d有少少錢既偽中產, 當環保係生活態度, 拎咩袋咩重用, 就當自己"保護地球"
然後產生優越感, 睇唔起, 同用把口貶低果d唔跟佢地做法既人

樓主唔洗理呢類人, 佢地只係咁啱呢d叫"環保"措拖佢地無所謂而已

到影響倒佢地, 佢地嘈得仲大聲過你

伯爵府

樓主唔洗理果d人

果d人就係拎住道德正確主義, 其他人唔跟就拎"自私"、"無道德"黎做武器
事實係, 全世界任何事都係取捨黎,如果拎呢d做標準,
任何一個人都係十惡不赦

呢個全世界任何事都係取捨,
搭飛機唔環保,開冷氣唔環保,消費都唔環保,
好多野社會運作就要取捨

正如我從來唔開冷氣, 但我唔會拎唔開冷氣做標準,因為我呢d人有同理心,有換位思考,知道呢個世界有人係怕熱,有人係身陳代謝唔同,有人要體力勞動,人人需要唔同

正如咩帶唔帶餐具,人人生活規律唔同,生活環境唔同,自然有人方便有人唔方便,
但果d人自己唔用,唔洗用,就話需要用既人乜乜物物,

其實只係一種幼稚霸道既唯我獨尊思想黎

QUEEN314    發表於 24-4-23 17:03
mimi199188    發表於 24-4-22 16:56

伯爵府

she007 發表於 24-4-22 16:35
你呢啲將榴槤皮沖落厠所,拎公司紙當紙巾嘅人根本冇資格講野!

樓主可以安心,
有人即場示範,
睇下呢d人幾心胸狹隘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊