0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,預產期就到喇,做咗一段時間嘅資料搜集,見到普遍人都會話餵到母乳嘅話最好都係餵返人奶,但其實到底點解?

事關我自己嚟緊月中就生第一胎,又唔清楚自己體質係點,
好驚自己會兼顧唔到,想聽多啲大家嘅意見,thanks!!!

複式洋房

母乳點都自然啲成分天然啲 同埋當中都有好多重要營養

複式洋房

人奶會易消化一啲 尤其是對於腸胃比較幼嫩嘅初生B會好好多
所以好多機構都會建議頭六個月大bb餵到就盡量餵人奶

洋房

我記得餵人奶對腦部同智力發展好
有個研究仲話人奶BB大個整體IQ都會高啲 反正我信了

複式洋房

其實最緊要都係BB肯飲同長肉
而家好多配方奶都萃取到母乳成分出嚟㗎喇

好似我咁好早期已經用Enfinitas餵小朋友
呢隻都有hmo & mfgm BB到而家腸胃好夠精靈仲好健康

複式洋房

人奶係好,但講真呢個年代邊會個個都餵到人奶吖

複式洋房

其實而家好多配方奶粉都已經有齊好多母乳有嘅營養素,好似mfgm同母乳蛋白等等
如果真係情況唔許可或者唔上奶,餵奶粉都真係唔會有咩太大問題

複式洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-15 19:44
其實最緊要都係BB肯飲同長肉
而家好多配方奶都萃取到母乳成分出嚟㗎喇

呢隻都真係幾好,我自己當初都好早就幫我BB轉咗呢款嚟銜接,BB都好肯食腸胃同便便又幾好

洋房

其實餵奶粉真係好common 最緊要識揀

洋房

holidayIloveu 發表於 24-4-15 19:55
其實餵奶粉真係好common 最緊要識揀
講起呢樣,其實揀奶粉到底應該點揀好?

洋房

YannisTt 發表於 24-4-15 19:39
我記得餵人奶對腦部同智力發展好
有個研究仲話人奶BB大個整體IQ都會高啲 反正我信了 ...
真係爭好遠㗎?我見市面有啲奶粉聲稱對腦部發展好好,嗰啲配方會唔會都真係幫到?
唔通奶粉B注定蠢啲?我媽媽當年餵我都係用奶粉

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-15 20:04
真係爭好遠㗎?我見市面有啲奶粉聲稱對腦部發展好好,嗰啲配方會唔會都真係幫到?
唔通奶粉B注定蠢啲?我媽 ...
啲人話母乳好我諗都唔係講假既,
我自己就會揀返有母乳蛋白、HMO同母乳益菌既款喇

經驗嚟講我自己餵落都覺得enfinitas幾好,好好銜接又有齊我要既營養

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-15 20:04
唔通奶粉B注定蠢啲?我媽 ...

我媽餵人奶餵我到兩歲,又唔多覺我有變聰明到,係兩歲前聽聞真係冇病過。
如果餵到嘅話,唔駛洗奶樽沖奶買消毒機攪奶器一大堆。
餵奶粉仲有時有啲古怪嘢,食完生粒粒敏感會便秘嗰啲嘢。便秘真係好煩,阿b屙唔出係會炆跟住會喊。

大宅

母乳易吸收, 易消化, 好營養, 有抗體, 如果你埋身餵更加方便, 打開即食
自己餵左咁耐, 覺得最大優勢係冇咁易病
同埋最重要唔會便秘, 幾個月大人仔冇大便超麻煩.

唔需要理自己咩體質, 到時你就會生產最適合BB的食物

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

母乳最天然,當然係最好。但人人奶量不同,有陣時唔夠人奶,咁用奶粉補充下,也是可以的。我揀咗皇家美素奶粉嚟補奶,佢成份天然,有第一層乳脂精華,營養豐富d,同人奶好夾。

大宅

回覆 PollyLeung_0118 的帖子

如果可以餵到人奶梗係最好啦,如果媽媽返工又要兼顧餵奶就會壓力好大,我覺得餵奶粉又冇乜所謂,最緊要揀隻似人奶而又啱佢嘅奶粉先係最重要

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

咁係因為人奶係純天然,對於BB嚟講會比較易消化,當然都取決於媽媽嘅身體情況同多方面考慮喂唔喂人奶,因為坊間好多奶粉其實都包含左好多營養

大宅

虎到金來勳章

回覆 PollyLeung_0118 的帖子

人奶當然好,但我身為在職媽媽真係相當有困難,所以我揀左天然成份既皇家美素,bb一樣夠營養,食到肥肥白白又訓得好

複式洋房

人奶係好,不過如果追唔到需求其實都可以補奶粉~ 奶粉入面都有好多營養架~
我女女飲皇家美素,免疫力好咗,病少咗,又訓得好咗

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

一定點都係試咗餵母乳先,寧願唔夠補奶粉,母乳只要埋身次數多就會越嚟越多,所以唔好擔心自己冇先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊