家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可見內地企業嘅威力。唔到你唔跟,跟都唔一定贏得返,唔跟就一定死。

https://www.fsmone.com.hk/article/article-details/291427

伯爵府

choyki 發表於 24-4-13 10:21
可見內地企業嘅威力。唔到你唔跟,跟都唔一定贏得返,唔跟就一定死。

https://www.fsmone.com.hk/article/ ...

請問點玩法?新開戶?

大宅

港元得4.21%....唔吸引

出得呢啲產品基金公司點會蝕錢

子爵府

annie133 發表於 24-4-13 15:12
請問點玩法?新開戶?

如何開通 FSMOne 現金寶賬戶?
1. 登入 FSMOne 賬戶
2. 前往「FSMOne 現金寶主頁」> 「立即開通」
3. 選擇開通港元或美元的現金寶賬戶
系統將會在一個工作日內啟動現金寶服務,閣下亦會收到有關的電郵通知。

我唔係佢客戶,但有訂閱佢嘅通訊。因為收到佢嘅通訊,所以知有樣咁嘅嘢。篇嘢 2024-04-12 出嘅。

佢嘅母公司係新加坡公司。

FSMOne 有以下產品 / 服務:
> 基金
> 債券
> 股票及 ETF(香港、美國、中國 A 股、新加坡)
> 管理組合
(佢嘅收費應該貴過富途)

佢本來已經有有息嘅現金賬戶,現時再增加現金寶賬戶。

佢嘅現金寶賬戶管理費好似平過富途。

https://www.fsmone.com.hk/support/cash-solutions/auto-sweep

港元現金寶組合配置
> 90% 易方達單位信託基金 - 易方達(香港)港元貨幣市場基金 (港元) C類 累積
> 10% 現金

美元現金寶組合配置
> 90% 易方達單位信託基金 - 易方達(香港)美元貨幣市場基金 (美元) C類 累算
> 10% 現金

只有 90% 是基金,有 10% 是現金,故回報較低。

男爵府

catcat2512 發表於 24-4-13 22:46

係咪保證5%, 有無風險?

子爵府

catcat2512 發表於 24-4-13 22:46

基金公司係幫投資者管理資產,賺取管理費。
基金賺蝕唔關基金公司事(收取表現費的基金除外)。

港元的 4.21% 並不是保證,也不是基金公司給你的,而是基金投資過去的回報。

其實大家知唔知基金係咩?回報點嚟?
大家有無 MPF?係咪供咗咁耐 MPF 都仲未知基金係咩?未知回報點嚟?

大宅

唔吸引,老虎都5.5%

大宅

bb12345 發表於 24-4-18 12:19
係咪保證5%, 有無風險?
唔係保證,係平均收益,所以都有風險存在,不過風險係咁多投資入面係最低,我自己都有玩開老虎錢罌

子爵府

發表於 7 天前 |只看該作者

https://www.fsmone.com.hk/article/article-details/293186

金融機構鎖定期贖回時間出金時間
FSMOne - Auto-Sweep沒有隨時贖回(T+0)當日出金(最快T+1到賬)
富途 - 現金寶沒有隨時贖回1~3個工作日到賬
華泰證券 - 樂盈寶沒有最快T+0交收出金一般需要1-2個工作日完成
老虎證券 - 錢罌沒有港股交易日申購,當天確認份額,次日即可贖回交易日贖回,當日資金到賬
微牛 - 現金智投沒有手動最快當日贖回1至2個交易日內到帳

大宅

發表於 5 天前 |只看該作者
我見syfe 都有 但唔安唔安全

子爵府

一陣間公司執左喊都無謂

子爵府

xyzlearner 發表於 24-5-13 11:21
我見syfe 都有 但唔安唔安全

未聽過,google 下先。

https://www.syfe.com/hk/about-us
2019 年成立
亞洲數碼投資平台
在新加坡、香港、澳洲有辦事處
截至 2022 年第一季度,在新加坡有過 10 萬位客戶

全權委託投資組合管理服務
1. 收息寶(債券基金
  恒常組合
  進取組合
2. 現金管理
  定息寶(港元)(定期存款
  靈活寶(美元)(貨幣基金
3. 主題投資組合
  中國增長(股票、股票 ETF
  顛覆性科技(股票、股票 ETF
  ESG 及清潔能源(股票、股票 ETF
  醫療創新(股票、股票 ETF
4. 環球組合
  環球百份百股票組合(股票、股票 ETF
  環球增長組合(股票、股票 ETF、債券 ETF、黃金 ETF
  環球均衡組合(股票、股票 ETF、債券 ETF、黃金 ETF
  環球防守組合(股票、股票 ETF、債券 ETF、黃金 ETF

收息寶(債券基金
 不設鎖定期 每月港元派息,目標派息率 6-8.6%pa
 分散投資頂級資產管理公司的一流基金
 可能會損失投資本金

現金管理 - 定息寶(港元)(定期存款
 1、3、6 個月期,固定回報 3.8%pa、4.3%pa、4.6%pa
 不容許提早提款
 沒有存款保障

現金管理 - 靈活寶(美元)(貨幣基金
 沒有鎖定期

https://www.syfe.com/hk/pricing
> 收費按日計算,並在月底結算。
> Syfe 不收取交易或經紀費。沒有銷售費、沒有提取費也沒有其他隱藏收費,因此你會支付較少的費用。
> 經紀公司為盈透證券

直接投資(Direct Indexing)
https://www.syfe.com/hk/magazine/zh-hant/%e7%94%9a%e9%ba%bc%e6%98%af-syfe-usdirect/
> 透過投資組合直接擁有 ETF 裡的個股
> 以 100 隻美國股票取代追踪整個美國股票市場的 ETF
> 每年重新優化兩次

大宅

回覆樓主:

哩間嘢穩唔穩陣架?用開牛牛買現金寶。

翡翠宮

回覆樓主:

只係敢啲富x牛牛買現金寶
仲要唔超50萬
因為低過50萬先有政府存款保障

子爵府

發表於 4 天前 |只看該作者
peony_so_hk 發表於 24-5-13 23:20
仲要唔超50萬
現金寶唔係存款,而係基金。
有無問過富途現金寶有無存款保障?
為何不問富途,而要聽人亂講?

複式洋房

發表於 4 天前 |只看該作者
peony_so_hk 發表於 24-5-13 23:20
仲要唔超50萬

呢d唔受保架wow....
只有存保會員既銀行先受保

首頁

尾頁

跳至