0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就快4個月大,一直都係人奶+奶粉最近呢兩個星期開始食得好慢,以前2-3個月時10分鐘內食曬130ml, 後嚟加奶就開始慢,呢幾日食1.5個鐘都食唔曬,食完80ml人奶就拒食(用條脷頂返奶咀出嚟、作嘔+真嘔、夾硬放入個咀都係含住唔啜)

之前食得好好時係食金裝美素、因為面仔好多粒粒+便秘就轉咗皇家美素(當時無抗拒,食咗三罐都係15-30分鐘內食完一餐),再轉有機皇家美素,開始食得慢/唔想食、肚仔好似容易脹咗,再轉返普通皇家美素都係唔食、會作嘔、多屁過之前,琴晚見d便便比之前多白色粒粒

究竟係厭奶期,定係奶粉唔夾?係咪應該轉奶粉?
PS.窮媽,泵一次得50-80ml, 試過埋返身已經唔識啜,同埋返工比較難定時泵

複式洋房

多謝大家意見,我試下儲返人奶先
其實係之前便秘,陪月suggest試下餐餐都溝d人奶,之後就慣咗呢個模式
不過奶奶成日話趁新鮮食咗佢,明明想先入先出,有新鮮泵出嚟就食咗新鮮先。明明叫佢留返支夜晚泵嘅奶臨瞓先餵,放工返嚟都無咗🤷🏻‍♀️ 可能驚個孫唔食奶粉都至少有人奶落咗肚先

複式洋房

4個月大除咗tummy time仲可以點玩?
我喺度時就會趴吓、飛機抱吓
好多時爺爺/嫲嫲湊就瞓/抱/抱住行,玩都只係瞓喺度用公仔引下bb, 或者同bb傾計,叫佢哋趴都好似無點做過…而家頸仔都未穩定到頭仔…..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊