自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我發文的目的是想提醒其他人不要輕易上勾,內容有點長,因為有內容。 自通關後很多冇經驗的人北上,其實很易中招,希望不要變成增值負能量。 如果你/妳曾經被騙過至今仍未放下,我告訴你,整個社會都是坑,很多時候你被騙了一世仍然傻傻地只係自己唔知到。 其實錢沒有想像中的重要,以為錢很重要本身已經是一個坑,就當交學費吧。

昨天經過太子,其實那一區自從通關後已經是大陸老千的重災區,可能因為那區很多中港直通巴站。 我至今遇過幾次。 有一次是夜晚,有個妹子走過來說剛剛大陸過來,因為太晚換不到港紙。。。。好了,真也好假也好,給了好幾拾蚊,當請小朋友吃餐飯吧,然後她就指指離遠又有另一個妹子,是她朋友,她的意思是兩個人幾十蚊不夠吃,又是留電話什麼的,將來會還錢。。。 到這一步確認她是騙錢的,這種套路已經很舊了。 基本就是從小事開始入手,看看有無入坑,然後又多個朋友或者要打車什麼的,又再要多點,就是一步一步的加上去,一刀劏你10萬,就算班咸濕阿伯都唔會中計,就是由幾十蚊開始,幾百,幾千,上萬的,就看看那些咸蟲可以付出多少。

另一次有個男人走到我面前,從褲袋露出一部手機,用純正廣東話問我「有無興趣」,一看就知是老千了,講一些可以有無限想像空間的說話,他問「有無興趣」要注意是沒有犯法的,他有什麼計劃我不知道,不過他的行為太明顯了,起初我拒絕他不理他,他就一直糾纏,他的手法無非就是令人覺得有一些可以同流合污的事,就像早年的跌錢黨那種。 這種人肯定有前科的,而且老千基本就怕暴露個人資料,一定會怕警察查,我直接說你不走我就報警,他就立即走了。

然後昨日遇見的是一個中年女人,在路上迎面經過,擦身而過的時候她不經意的說了一句普通話,「你好,想請問。。。。」,嗯,這又是一種套路,她沒有正面的引起注意,她在測試對方能不能聽普通話,因為你聽不懂,她也難以下表,其次是測試對方是不是熱心助人的那種性格,她以不顯眼的方式打招呼,你給她一個熱情的反應,你就暴露了你是一隻任宰的羊。 再走幾步,我發現在約10米的距離又有一個大陸女人,她們一般都是這樣的,兩個人一組行動。

如果你不善於應對而被纏繞的話,我教你一個方法,拿手機出來拍照,至少在人來人往的街上,他們不會強來。

耶魯    發表於 24-4-21 12:11
333s    發表於 24-4-21 09:28

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢D 好碎料啦, 呃錢黨同乞衣其實差唔多
總之講普通話搭傘果D 乞衣既一律無視當睇唔到就得

早幾日一件魔術手, 俾1000收900幾找續又唔要件貨拎返1000
俾返900幾時偷走張500蚊紙, 呢D 真係魔術手就堅啦..

333s    發表於 24-4-21 09:30

男爵府

反而以前聽過尖沙咀一帶有迷魂黨, 到依家都唔知真定假, 但之後就會好怕啲講普通話嘅人行到好近講嘢

象牙宮

朋友做零售,
好多用唔同手法呃錢,
真的,多數係唔純正廣東話既女人,
佢地好叻入店或門外周圍望閉路電視位置先,
再用好舊手法呃錢。

伯爵府

回覆樓主:

又話中國人不騙中國人?果然冇野真,騙子最真
留毛睇愛國會員話x國都有呃人啦
中國基數大,十四億人,有0.01%呃人,已經覺得好多。

333s    發表於 24-4-21 09:30

大宅

回覆樓主:

建議報警
呢d運返去審
佢地自己都大鑊
唔好縱容
唔好以為境外呃人無後果

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somehow 發表於 24-4-12 10:46
又話中國人不騙中國人?果然冇野真,騙子最真
留毛睇愛國會員話x國都有呃人啦
中國基數大,十四億人,有0.0 ...
公開DSE考題個POST 咪有件
又9588 講咩香港學生之前有打卡
人地影code影考場呀, 有影試題公開神早變頭條所有學生重考啦
而家公開試題點用人地打卡 , 9588
承認問題好似對佢黎講好似會死咁

伯爵府

littlefunpig 發表於 24-4-12 11:19
公開DSE考題個POST 咪有件
又9588 講咩香港學生之前有打卡
人地影code影考場呀, 有影試題公開神早變頭條所 ...

一向都話bk比大陸同胞更包容,大陸同胞遇到咁嘅國內不平事,都會批評對方。而喺bk某啲會員眼中,同胞做咩事都可以被原諒,甚至冇錯

翡翠宮

somehow 發表於 24-4-12 11:23
一向都話bk比大陸同胞更包容,大陸同胞遇到咁嘅國內不平事,都會批評對方。而喺bk某啲會員眼中,同胞做咩 ...
佢地唔會講有無錯
只係直接再post 其他國家/香港犯同樣事既新聞咋, 轉移視聽
次次都係咁, 無一次例外

伯爵府

littlefunpig 發表於 24-4-12 11:48
佢地唔會講有無錯
只係直接再post 其他國家/香港犯同樣事既新聞咋, 轉移視聽

呢招最易轉移視線嘛,統一培訓出嚟,係咁上下,五毛都唔值

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

自通關後很多冇經驗的人北上,其實很易中招 > 我以為系講起大陸點比人呃添。

其實文中既野好平常,無咩新意。

男爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 24-4-12 11:48
佢地唔會講有無錯

咪好似我話親日本有咩唔好
實有人跳出黎話香港都有啦
咁囉

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我係海港城遇過一個女人,用普通話問我係咪內地人,我答唔係,跟住我老公拉走我,話驚呃人。我行開幾步再回頭望佢,佢一個企係度周圍望,個樣又笑笑口

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

除問路外,一概不理會

耶魯    發表於 24-4-21 12:12

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

raylife 發表於 24-4-12 08:29
我發文的目的是想提醒其他人不要輕易上勾,內容有點長,因為有內容。 自通關後很多冇經驗的人北上,其實很 ...

講開太子,我想講坐輪椅係太子地鐵站個乞丐好似換咗另一個,呢個無咁老同肥啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有小朋友生得高,又一個人街上等,誤以為係鲜肉,2個內地女人上前埋手。初步要杯水,上屋企飲,食D野。。。

見有父母行埋佢問仔細,即收手走人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

yuyueng 發表於 24-4-12 12:18
自通關後很多冇經驗的人北上,其實很易中招 > 我以為系講起大陸點比人呃添。

其實文中既野好平常,無咩新 ...

吾好街上打的,call車係平D

男爵府

常見手法但係已經少咗,因為網騙電騙效率更高
雖然好老土,但係在這裏出post提醒家中有小朋友或老人家小心啲都係

莫因小善而不為
可能有人因為此post避了一劫都係一件好事

男爵府

anniekayan 發表於 24-4-20 10:53
我係海港城遇過一個女人,用普通話問我係咪內地人,我答唔係,跟住我老公拉走我,話驚呃人。我行開幾步再回 ...

可能係傳教呢
點都好啦!樓主尼D 十幾年前都有,見到咪唔使/唔得閒 /無 就得!
返大6 夠成日有D靚仔幫你抹鞋啦!不用就算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊