少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

/

大宅

Yanbaby2015 發表於 24-4-11 02:50
每日由朝早起身開始,刷牙,去廁所,食嘢,換衫,做功課,沖涼洗頭等等 咩都唔會自動去做。
唔注重衛生,無 ...

可以試下同佢定規矩,要你同佢一齊定,例如睇iPad 問佢睇幾耐,同佢一傾,吾係任佢睇,要有時限。
朝早起身刷牙洗臉,之前一晚講定第二朝幾点要出到門口(要預定比你心目中時間早DD),如佢做吾到你要求,就提早叫佢起身,等佢達到你要求,起身至出門口其間吾好吹佢,叫佢自己睇鐘,等佢自動波。

大宅

每日由朝早起身開始,刷牙,去廁所,食嘢,換衫,做功課,沖涼洗頭等等 咩都唔會自動去做。
唔注重衛生,無 ...

我之前規定小朋友,返學遲到當晚係無得睇平版,要佢知後果。你試下定一些規矩,和犯規後要承擔什麼後果,要一早同小朋友講定,不可隨意改,要嚴格執行。

大宅

唔注重衛生,無 ...

如叫左開飯,佢吾自動波一齊埋枱食,甘其他人照食,吾洗特登等佢,佢之後自己食完叫佢自己洗碗。

男爵府

陪月勳章

時下青少年係甘,家中有2個中學生。
永遠覺得自已岩曬。
食完飯的盒又吾掉,無手尾。
打機、電子產品第一位,12點先冲凉,話佢夜瞓,佢話總之我起到床返學咪得。
同父母無溝通,Daddy,媽咪都吾叫聲。
唉,好難教。
只好講佢地太幸福,無受過苦。

大宅

CellT 發表於 24-4-12 17:48
如叫左開飯,佢吾自動波一齊埋枱食,甘其他人照食,吾洗特登等佢,佢之後自己食完叫佢自己洗碗。
...

謝謝你嘅見議,其實好多都做過,琴日打左一大段文字出嚟,但之後都係delete 左,好多細節好難表達出來

簡單講,好多事情都要配合別人,例如洗碗,公公婆婆唔俾。例如朝早唔迫佢,遲到嘅時候學校會投訴。之前我要佢寫家課冊我先簽,老師就不停打黎話唔可以,最後所有事情都係要我迫佢做,對內對外都係唔可以影響到其他人,就算係過渡期都唔可以

我都明白係我責任,不過真係好累…

大宅

Yanbaby2015 發表於 24-4-13 13:17
謝謝你嘅見議,其實好多都做過,琴日打左一大段文字出嚟,但之後都係delete 左,好多細節好難表達出來:igi ...

甘又真係難攪,有長老夾係中間,细路仔好識睇大人眉頭眼額,细路會覺得有人撐腰,所以你要同長老講好管教問題,你教仔時,麻煩長老吾好插手,你要爭取主導權。
有時要表達你對阿仔的感受,可以直接同阿仔講,你甘做,媽媽會好吾開心。

大宅

回覆樓主:

雖然我咁講可能會令你好氣餒,但我都係照直講,你個仔而家嘅情況已經係一發不可收拾,上到中學時應該情況更加惡化
坦白講你個仔而家嘅行為表現,肯定唔係一朝一直.應該係過往果十年八載累積今天的他出來.
其實而家真係冇乜嘢可以做,除非你要將佢現時生活環境來一個大轉變,否則走唔出死胡同
如果經濟環境許可,可以送佢去出國讀寄宿學校,等人哋嚟教
因家裏有人是做教育的,你呢啲例子比比皆是,首要盡量睇住佢唔好學壞,讀書方面真的很難搞.
望佢唔好學壞,將來學一門手藝謀生

大宅

mcheungm 發表於 24-4-18 18:46
雖然我咁講可能會令你好氣餒,但我都係照直講,你個仔而家嘅情況已經係一發不可收拾,上到中學時應該情況更加 ...

謝謝

大宅

依種係性格問題,你應該送佢去軍訓受一受苦

男爵府

雖然佢去補習班,但家長其實每日都有責任check 清楚佢啲功課才簽手冊。家長跟足啲,老師就唔會打來投訴。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊