3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友4歲半,確診發展遲緩大約一年,社交比較弱,懷疑asd,暫時功課都算跟到,煩惱應否重讀一年k2/k3,老師觀察就話我囡如果照計學術上就應該重讀多年打好個底比較好,但就擔心她心理同情緒方面,因為見佢近期開始社交好左少少,怕佢重讀會唔開心,所以要我認真考慮,但學校又要我盡快今個星期內決定,因為重讀都有好多文件要處理,好苦惱(emoji)

大宅

Fayecmw 發表於 24-4-10 16:03
小朋友4歲半,確診發展遲緩大約一年,社交比較弱,懷疑asd,暫時功課都算跟到,煩惱應否重讀一年k2/k3,老師 ...

如果佢功課跟到,老師建議重讀一年係想佢其他方面eg語言..追返多啲嗎?

男爵府

小朋友4歲半,確診發展遲緩大約一年,社交比較弱,懷疑asd,暫時功課都算跟到,煩惱應否重讀一年k2/k3,老師 ...

上k3再睇睇,唔得先重讀k3

大宅

afterall 發表於 24-4-10 17:32
如果佢功課跟到,老師建議重讀一年係想佢其他方面eg語言..追返多啲嗎?
...

我指功課跟到只係我自己認為,老師就話上堂各方面都爭少少,例如講完故事問問題都未係好答到,有時叫佢又會冇乜反應之類,咁其實唔係學校建議佢重讀,只係我見我囡11月細b又發展遲緩就問老師好唔好比佢重讀

大宅

sharebuy 發表於 24-4-11 00:04
上k3再睇睇,唔得先重讀k3

我都有咁諗,但怕重讀k3到時會唔會有影響小一派位之類

大宅

有冇到校服務?建議問下做綜合訓練既姑娘了解下小朋友認知既情況再決定.

大宅

Kapo1021 發表於 24-4-11 12:43
有冇到校服務?建議問下做綜合訓練既姑娘了解下小朋友認知既情況再決定.
...

認知智力係ok,社交及表達能力比較弱

子爵府

咁佢平日係屋企表現係點?例如問佢問題,會唔會表達?同家人互動又係點?如果只係學校社交力弱,而現在又改善緊,就唔建議佢重讀,同班升k3,之後一定會更好,不過呢段時間可以多d帶佢外出活動,玩下感統,用觸角刷幫佢擦下身體,提升佢對外界嘅感覺

別墅

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔建議重讀

別墅

如重讀轉校會比較好….

大宅

做超大b比細b好,俾多年時間發展

如果智力冇問題,重讀K3

大宅

Kit62012345 發表於 24-4-13 22:23

重讀k3比k2好嗎?

別墅

Kit62012345 發表於 24-4-13 22:23

複式洋房

我個女都好似你咁既情況,K1老師已經建議留班,,K2家長日又講左5次叫我留班,我地一定不留,原因:幼稚園就要留班几時留到中學啊?!同埋依家好多學校都入學率不足,要殺校,佢有冇私心呢?同埋佢學術ok,只係有一,二樣唔ok啫,就好似個小朋友好有問題咁,要個小朋友完美100分,我地家長咁大個人都唔係可以完美啦,何況一個4歲小朋友?!請問老師自己係咪完美100分?如果佢係教中文,咁佢普通話ok嗎?英文ok嗎?是否字正腔圓?佢同其他老師社交ok 嗎?你唔反問下個老師?同埋最重要會令小朋友自卑,自信心好難建立架?點解你要一手打破小朋友既自信心?一個小朋友冇自信做乜都好難成功

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

建議重讀K2
你個本身係細B, 就算重讀, 根本唔會大人地好多. 唔少普通學生都係超大.

重讀K3 好麻煩, 你要小一大抽獎前就要決定, 因為大抽獎只可以抽一次. 到時你派左小一位先至決定重讀K3係更煩.

勉強升, 上到小學年年包尾, 無自信, 無學習動力. 惡性循環.

男爵府

我有親戚係早產嬰細B, 本來足月出世係遲一年入學. 當時提佢讀多年K, 佢媽媽覺得留級個名唔好聽, 佢就細B 一路讀.

幼稚園唔覺, 一上小學就知程度差同學好遠. 到二三年級媽媽想留班, 小學當然唔肯啦.

後來搬屋轉校, 新校主動話小朋友情況應該讀細一級, 佢返學先至開心晒.

大宅

fasola 發表於 24-4-22 09:34
我有親戚係早產嬰細B, 本來足月出世係遲一年入學. 當時提佢讀多年K, 佢媽媽覺得留級個名唔好聽, 佢就細B 一 ...

好多謝你意見(emoji)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊