自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鴻福堂去年蝕3460萬十年來首次不派息 受累通關市民北上消費

鴻福堂去年蝕3460萬十年來首次不派息 受累通關市民北上消費

鴻福堂(1446)公布2023年業績,去年集團轉錄股東應佔虧損3,460萬,去年每股虧損5.28仙。前年純利530萬。鴻福堂此前8年派發普通股息連同特別股息,但就去年業績,董事會不建議派付股息。

鴻福堂跌逾14%,低見0.166元。

鴻福堂去年盈轉虧

集團公布去年收益6.73億,按年減少2%;毛利3.93億,減少3%;行政及營運開支按年增加7.9%、金融資產減值虧損增2.6倍下,去年轉錄經營虧損3,637.8萬;整體去年除稅前虧損4,493.7萬。

香港零售業務為集團主要收益來源,去年收益5.04億元,跌2.6%,並佔總收益74.9%。

鴻福堂轉虧受累通關令市民北上消費

管理層在公告中表示,收益下跌反映不少香港市民的消費習慣改變,他們在恢復通關後選擇前往內地或海外休閒消費,直接對集團的店舖人流及同店銷售造成影響,集團的在營分店數目亦按年輕微減少。

管理層又指,期內原先預期的經濟復甦受到多種市場憂慮因素阻礙,如利率高企、全球各地股市及樓市受壓以及貿易不景氣等。在香港,市民消費意欲低迷,加上愈來愈多香港市民選擇前往鄰近中國內地城市消費,進一步對零售市道造成打擊。綜合上述情況影響,零售及飲食業的營商環境面對前所未有的挑戰。集團業務難免受影響,總收益下跌。

此外,集團目標於今年開設約2間分店,並關閉數間表現較為欠佳的分店,亦將採取謹慎的態度,並以審慎理財為首要目標,因此將優化相關成本及資本架構,力求維持穩健的現金流及穩定的資產負債比率,以盡量降低利息成本。

yeung_ma    發表於 24-3-28 09:31

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咩都賴北上消費

panda361    發表於 24-3-27 17:53
yeung_ma    發表於 24-3-27 13:40
girlbear    發表於 24-3-27 12:06
la_source    發表於 24-3-27 11:00

公爵府

2024年龍年勳章

XXX結業,受北上消費影響
XXX蝕錢,受北上消費影響

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

鴻福堂應該唔關事嘛

珍珠宮

我有時lunch食到悶,幾次走入鴻福堂睇下有無嘢啱食試新嘢,幾次都買唔落手。

水晶宮

回覆樓主:

還有湯卷未用

象牙宮

呢間一年都唔幫襯一次,
唔關通關事。

公爵府

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 24-3-27 10:00
咩都賴北上消費

痾x唔出都賴北上消費

男爵府

佢哋出品質素差到唔想再買

D湯全部同一種味道

乜都關北上消費?我唔係北上消費者都唔幫襯佢啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

疫情冇得出外都唔見佢生意有幾好

主要佢啲野差,啲湯稀到好似水咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 24-3-27 10:07
還有湯卷未用

要快啲用

否則若佢某啲分店關閉,要用就麻煩
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

十幾年前剛剛開張時候,d湯水真係足料,
跟住越做越差,湯水清到似清水,裏面d 料全部無了。

最明顯個楊枝甘露,開張幾年同今日簡直兩個不同產品。以前個樣子甘露幾乎新鮮食材,今日好似罐頭果汁味道。

男爵府

次次入去, 啲職員都問增唔增值, 煩到嘔..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我覺得鴻福堂啲嘢唔多得
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

定價太貴啦
我係買原味家作
我用完手上啲增值
我都唔再幫襯
本身都貴
仲要再加價

疫情多人外賣都做得住嘅
宜家經過鴻福堂都冇咩人

大宅

鴻福堂都關事?

水晶宮

2024勳章

又賴北上,真係萬能key
呢間即使唔北上我都唔會買

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

2隻茶葉蛋$18會唔會太貴

子爵府

2024年龍年勳章

點有人幫襯,一枝涼茶都要三四十蚊,我好少幫襯,唯一買就係之前燒賣買一送一,就買足一星期

子爵府

湯太咸,飲完會頭痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊