自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人參加慢病共治計劃,是不是只驗血?情況系點?

寶石宮

2024年龍年勳章

LZ212 發表於 24-3-25 22:30

頭先廣告見到啲
我都想知道detail
幸福可以好簡單

男爵府

回覆樓主:

第1次去你嗰區健康中心見姑娘,簡單磅重度高量血壓,填問卷,跟住之後會幫你約你揀嘅醫生,第1次見診所醫生都係簡單問吓你資料同度高磅重,醫生寫纸比你約lab抽血同流小便,有結果再見醫生睇報告,有需要就跟進
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

回覆 ChristyMum 的帖子

驗身要不要另外比錢?

男爵府

LZ212 發表於 24-3-26 06:22
回覆 ChristyMum 的帖子

驗身要不要另外比錢?

第1次見醫生比咗120就係lab fee, 去驗時吾駛比
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

就好似三樓(#3 )講嘅一樣 ,但係 佢冇要求我驗小便, 只係驗血, 報告會交返去你揀嘅醫生度
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

2024勳章

登記左,未去見醫生,只見左姑娘。
見醫生前要有7日血壓紀錄,姑娘解釋係驗血糖,如果要驗其他野,要自己再做body check

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

有沒有多些資料??? 已参加??

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

tingbb@mama 發表於 24-3-26 09:50
就好似三樓(#3 )講嘅一樣 ,但係 佢冇要求我驗小便, 只係驗血, 報告會交返去你揀嘅醫生度 ...

我前幾天交咗120元,只需要驗血,冇話要留小便。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

NoMoreRegret 發表於 24-3-26 09:56
登記左,未去見醫生,只見左姑娘。
見醫生前要有7日血壓紀錄,姑娘解釋係驗血糖,如果要驗其他野,要自己再 ...

見咗社區姑娘,冇要求見醫生前要量血壓。有d唔同

伯爵府

如果見完社區醫生,有check 到血壓高,就會去抽血時,要驗埋小便。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

第一次見醫生寫紙比我驗血,但不用空肚驗,比120蚊,我驗完第一次血,血糖高唔合格,要再見醫生,今次又寫紙再驗要空肚,血壓高左D,要做每日量血壓做記錄,走時比150蚊,但點解第一次唔空肚驗?我仲未去驗

伯爵府

leopak 發表於 24-3-26 15:41
如果見完社區醫生,有check 到血壓高,就會去抽血時,要驗埋小便。

我無血壓高,但我媽媽有糖尿前期。。。因此我也要留小便,去化驗時我係唔知要留小便,突然要留小便都有少少措手不及

伯爵府

hennyyoyo 發表於 24-3-26 16:17
我無血壓高,但我媽媽有糖尿前期。。。因此我也要留小便,去化驗時我係唔知要留小便,突然要留小便都有少 ...

可能都係,我老爺有糖尿病,但我老公無,但又高血壓,所以要留小便。

男爵府

去抽血地方,我地自已有沒可以選擇邊到驗?

男爵府

LZ212 發表於 24-3-25 22:30

請問點樣參加?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

LZ212 發表於 24-3-26 16:49
去抽血地方,我地自已有沒可以選擇邊到驗?

診所個姑娘會比個list你,自己揀一間化驗去驗血,報告會直接送返去診所,到時姑娘會約你返去見醫生睇報告

侯爵府

CYWS 發表於 24-3-26 15:51
第一次見醫生寫紙比我驗血,但不用空肚驗,比120蚊,我驗完第一次血,血糖高唔合格,要再見醫生,今次又寫 ...

我記得診所姑娘比化驗中心個list, 張covering (有你info 果張)有寫要空腹架

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IamDirector 發表於 24-3-26 18:33
我記得診所姑娘比化驗中心個list, 張covering (有你info 果張)有寫要空腹架

我都唔知呀!我第一次驗我心裏都有這個疑問,但佢係醫生所以就跟佢指示,等到佢再叫我返去聽報告,我都有問佢乜唔係空肚驗架咩?佢答我話唔係,係計平均值,所以要我第二次才空肚驗

侯爵府

CYWS 發表於 24-3-26 18:41
我都唔知呀!我第一次驗我心裏都有這個疑問,但佢係醫生所以就跟佢指示,等到佢再叫我返去聽報告,我都有 ...

咁第二次驗要唔比錢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊