自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上係街邊粥店買既,12蚊

下係海X買既,同樣12蚊

見有POST討論海X油炸鬼,見好多人話佢係預製冷凍品無問題,咁我又覺得冷唔冷凍,就算唔CARE,但點都會諗下值唔值,好唔好食啦。

呢個就係問題卦﹗

1. 細條

2.內部組織較空洞

3.唔脆,軟淋淋咁

呢3點同街邊粥檔比較,都輸晒。所以話佢12蚊,唔值﹗

質數咁,點好食?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

my005 發表於 24-3-23 09:13
https://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=161001&do=album&picid=3675609&goto=down#pic_bloc ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ilovematthew 發表於 24-3-23 09:19

SORRY,初頭唔識POST相,POST錯,要仔女打救,而家POST返啱相喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

海X粥店 用 急凍油炸鬼
N 年前, 海X粥店自己整

預製菜 在工廠內經流水作業洗好、切好,完成預加工、預烹調和預包裝後製成 。

廣東布局預製菜千億市場走向世界 -
金湯酸菜魚、糖醋排骨、麻辣小龍蝦、佛跳牆……風味烤魚、椒鹽皮皮蝦、京醬肉絲、豬肚雞、荷塘小炒,酸菜魚、胡椒豬肚雞、低溫午餐肉、東坡肘子、牛大骨等。
老壇酸菜魚、水煮牛肉等半成品菜品。
豬肚雞、酸菜魚、東坡肘子等。

廣東、福建、山東等地也先后推出預制菜產業發展政策
急凍嘅油炸鬼,波波, 超市都的。HKTVmall 吉之島都有急凍油炸鬼啦

酒樓點心, 食物都係。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

333s 發表於 24-3-23 09:28
海X粥店 用 急凍油炸鬼
N 年前, 海X粥店自己整

係呀,而家真係多數係預製品,所以更加懐念"以前既味道"。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

今日咩事,好似專針對海x粥店條油炸鬼。錢係你手你有權去揀囉,

珊瑚宮

Ritzmary 發表於 24-3-23 09:35
今日咩事,好似專針對海x粥店條油炸鬼。錢係你手你有權去揀囉,

當然我有權去揀啦﹗

但以前我睇到佢油炸鬼大小架,而家就睇唔到既,以前係好食同大條架﹗

若無再買過,點知而家變成咁喎,

而家知道咁,我仲幫襯咩?

我都係想善意提醒下人。亦都係有感而發啫﹗

男爵府

回覆樓主:

如果樓下得一間海x,我都會照食,因無第二間,但我唔會專登座車去第二間食粥。

公爵府

my005 發表於 24-3-23 09:39
當然我有權去揀啦﹗

但以前我睇到佢油炸鬼大小架,而家就睇唔到既,以前係好食同大條架﹗

我都係善意講下啫,唔使為12蚊油炸鬼搞到忟憎囉!成日提以前點點點,今日係2024年啦,以前嘅嘢過咗去返唔到轉頭啦!

珊瑚宮

青豆 發表於 24-3-23 09:40
如果樓下得一間海x,我都會照食,因無第二間,但我唔會專登座車去第二間食粥。
...

係呀,若鐘意食,唯有咁。

好彩我度附近仲有另一間粥店,同樣12蚊,我未幫襯過,下次幫襯下,又比較下先。

否則,就要去買六合彩時,順便去街邊粥店買喇。

珊瑚宮

Ritzmary 發表於 24-3-23 09:44
我都係善意講下啫,唔使為12蚊油炸鬼搞到忟憎囉!成日提以前點點點,今日係2024年啦,以前嘅嘢過咗去返唔 ...

我好開心呀,無忟憎呀。

公爵府

my005 發表於 24-3-23 09:46
我好開心呀,無忟憎呀。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

my005 發表於 24-3-23 09:13
上係街邊粥店買既,12蚊

下係海X買既,同樣12蚊

最大問題係,唔係度度地方,都有粥店嗰種賣。

大宅

牛年勳章

超市,雪藏舖都有雪藏油條賣, 一包有5-10條,自己買返去炸 (或光波/氣炸)都得啦

珊瑚宮

RAA 發表於 24-3-23 14:04
最大問題係,唔係度度地方,都有粥店嗰種賣。

無奈,呢個都係問題。

珊瑚宮

ourrr 發表於 24-3-23 14:20
超市,雪藏舖都有雪藏油條賣, 一包有5-10條,自己買返去炸 (或光波/氣炸)都得啦 ...

我真係要留意下喇,反正雪藏貨,我都想自己焗下。

JM,你知唔知邊度有得買? 唔該先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊