自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

giagia 發表於 24-3-17 18:41
咩原因搞到當時咁?

疫情3年人生最窮。

大宅

mimi199188 發表於 24-3-18 12:58
細個屋企好窮,住劏房,我老竇試過新年無錢派利是。講真,我都吾明點解當年會咁窮,我後來發現系因為我爸賭 ...

通常窮都同不良嗜好有關。

mimi199188    發表於 24-3-20 17:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

orezo 發表於 24-3-19 18:49
我得一套,阿媽叫我一星期洗一次。真係污糟左就放學除出來即洗晾第二朝著,唔比燙佢話我一著上身就會直。 ...

細個我記得無洗頭水用,由一舊皇室簡(最平既番梘)由頭洗到落腳,細個頭髮經常打kick,仲要又厚,去到大小小先有洗頭水護髮素2合一用,終於梳到個頭 洗衫要用勞工梘+洗衫板洗,又攰又辛苦 大小小先有洗衣機都係 唔洗再用手洗

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

返工午餐食光酥餅過活

大宅

littlefunpig 發表於 24-3-20 00:40
細個我記得無洗頭水用,由一舊皇室簡(最平既番梘)由頭洗到落腳,細個頭髮經常打kick,仲要又厚,去到大小 ...

好多年前咁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

老公入icu,自己一拖三,斷供樓變銀主盤,銀行剩幾十蚊,銀包日日清......綜援表格都拎埋,臨見社工前縮沙 朝五晚八,做三份兼職挨咗約一年,過年唔敢出門口,冇錢派利是

dougiewoodie    發表於 24-3-20 07:35

別墅

701003 發表於 24-3-20 04:00
老公入icu,自己一拖三,斷供樓變銀主盤,銀行剩幾十蚊,銀包日日清......綜援表格都拎埋,臨見社工前縮沙 ...

好勁呀你,呢啲日子捱咗幾耐呀?

水晶宮

畀面勳章

annmama 發表於 24-3-20 05:17
好勁呀你,呢啲日子捱咗幾耐呀?

大約1年 睇返轉頭,感恩當時正值年青力壯,同埋有好街坊幫手睇住小朋友 不過密集式死頂係有後遺症嘅,到年紀大就會出現各種病 呢種經歷絕對唔好受!

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-3-20 00:40
細個我記得無洗頭水用,由一舊皇室簡(最平既番梘)由頭洗到落腳,細個頭髮經常打kick,仲要又厚,去到大小 ...

我細個係阿媽超慳錢,周圍要人二手野。以前街度成日派試用裝的野,就咩都叫我哋取多幾份。

洗衣機,冷氣機,係我讀到中三才有。之前都係我同妹手洗。

但屋企不是窮,生活習慣窮過公屋人士。

dougiewoodie    發表於 24-3-21 03:37

水晶宮

baby668 發表於 24-3-19 19:40
25歲人人仲係吃喝玩樂,我就走去供樓,次次朋友聚會都唔敢食貴嘢,仲要比人笑on 居,但笑我嘅人,之後個個學我 ...

咁我同你差唔多呀。我就遲多你幾年先識去供樓。我而家返工都是半躺平心態。

水晶宮

orezo 發表於 24-3-19 19:05
中學lunch要 25蚊但你媽一個月只比100蚊?一星期都唔夠啦
同埋你媽叫你草錢但你一出糧買晒貴野咁茅盾既。 ...

我媽當年,計到剛剛好,大概三十年前,中學比100元一周(包食飯加坐車);姨媽巾、胸圍、文具,自己想辦法,完全沒為啲女想過。好彩自己一夠歲數返兼職。我媽當日仲話我,屋企都有飯食,洗咩心急賺錢。我應佢:「係有飯食,但沒余錢用!我都要錢買姨媽巾吧?」呢$100元一周的比錢,係由我中一到中七都咁。到我升大學,佢只係「借學費」比我,完全沒比零用錢,好彩以前賺錢儲落。我畢業後用一年左右時間還晒大學學費比佢,我比家用比足廿多年,直到佢開口叫我不用比為止。

那幾年令我更加深信,錢很有用很重要。

dougiewoodie    發表於 24-3-20 07:36

水晶宮

(續)我媽當日很不滿我嫁呢個老公,因為佢窮,賺錢少過我。結婚當日,我媽又發作,係度大聲話我:「你記得月月比家用。如果我發現你沒比家用,我會企你公司門口唱衰你。一係你而家比$40萬我(註:夠錢full paid一間屯門2-300尺樓的價錢),我當沒你呢個女。」(我結婚前幾個月,我媽full paid幫弟買樓,曾叫我協助供呢間樓但不會有我名,我拒絕。)

當時的我聽完很心淡,很震撼。點解自己阿媽的說話似一個後母?究竟我係咪佢親生。

有人寸我係咁數家人、男家家人,如果沒真實發生呢啲咁離奇的事,有野值得我寫係度?陳述返自己經歷的事叫做數人?

所以,越來越覺得咩人都有。

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 21:26
都唔係個個上一兩代的父母有智慧,你是幸運的

有冇發現以前的人特別勁,而家的人普遍心頭較高,但本事較低

子爵府

cattz288 發表於 24-3-19 21:38
真係勇字行頭,如果係凶宅點上會

銀行凶宅唔會借錢

大宅

回覆樓主:

日日都好窮

男爵府

Astra00 發表於 24-3-20 06:45
我媽當年,計到剛剛好,大概三十年前,中學比100元一周(包食飯加坐車);姨媽巾、胸圍、文具,自己想辦法 ...

所以窮人最愛生仔。付出少,回報多。而窮人父母,最不配被孝。
偏偏窮父母,總佔大多數。仲要又窮又唔肯返工的。

伯爵府

Astra00 發表於 24-3-20 06:51
(續)我媽當日很不滿我嫁呢個老公,因為佢窮,賺錢少過我。結婚當日,我媽又發作,係度大聲話我:「你記得 ...

你娘家同男家兩邊都咁差,咁你生活咪好唔開心囉

大宅

2024勳章

saladgab 發表於 24-3-19 20:57
星期日重播方東昇尋人記, 主角大家姐細細個就代阿媽湊細佬妹, 主持問佢有冇怪父母, 佢口話冇, 但眼中有淚 ...

我也是有個恩重如山 , 大我14年的大家姐(我是最細的細佬), 她細細個就代阿媽湊大細佬妹. 不幸是, 我老豆50歲開始健康唔好, 雖然我大家姐拿到全資獎學金 本來可以入大學, 但我大家姐也要被迫中六離開女拔萃出來工作.

我大家姐近年健康唔好, 所以我近年每年放假 都會回香港住在我大家姐屋企最少4,5日去照顧佢, 幫佢做家務. 我大家姐為屋企人做的貢獻, 屋企由非常窮中改變過來, 屋企很多思想上的進步, 除了"恩重如山"這4個字, 真的沒有一個更好的形容詞.

男爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-20 08:33
我也是有個恩重如山 , 大我14年的大家姐(我是最細的細佬), 她細細個就代阿媽湊大細佬妹. 不幸是, 我老豆5 ...

你係一個識感恩嘅人, 你大家姐一定感到好安慰!

當年都有聽朋友同學講,有人家中嘅大家姐讀書成績好好,可惜家貧, 中五會考考得幾好都冇辦法再上中六.一定要出嚟做嘢幫手養家。有啲悲哀但係真係冇辦法。

dougiewoodie    發表於 24-3-20 08:59

大宅

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊