0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

轉左奶粉之後BB多咗痰 有時仲會乾咳幾聲但初生B又唔飲得水 應該點算好?

複式洋房

初生嬰兒腎臟功能未發展成熟唔需要飲水係真
不過用少少水濕下咀邊係無妨嘅

複式洋房

會唔會係你隻奶粉太甜?太多糖份都會易啲起痰增加身體負擔的

複式洋房

Emily.W 發表於 24-3-11 21:19
會唔會係你隻奶粉太甜?太多糖份都會易啲起痰增加身體負擔的

奶粉甜又唔一定唔好 最關鍵要睇佢用開咩糖
果糖、蔗糖對甜度相對高會冇咁好 事關睇網上研究指母乳入面有九成以上嘅醣類其實係由乳糖組成
但乳糖又唔係個個小朋友腸胃都受到

我自己就會揀返啲味道淡啲似返母乳嘅
好似而家我用緊隻enfinitas就係無添加蔗糖 小朋友食完呢隻都冇起痰同會熱氣

複式洋房

回覆 Maychoiiii 的帖子

其實都好睇BB體質 有啲小朋友攝取乳糖有可能受唔到而出現肚瀉、腹脹等等問題
所以比我都會揀返啲淡口少啲糖嘅產品

大宅

可能係新奶粉比舊奶粉甜,bb唔岩飲。轉返原本嗰奶粉,我仔飲美素金裝,無痰

大宅

回覆樓主:

我bb飲美素金裝無出現有痰既情況,各方面都幾好,你可以參考下,其實佢肯飲水都可以飲d既,睇下飲水後會唔會好d

別墅

初生BB呼吸道未發育完全哂,有痰聲係正常,如果你覺得換咗奶粉之後先至多痰聲,就係隻奶粉唔岩個BB啦,如果你又唔想俾水佢飲嘅話,建議你幫佢拍痰同埋用鹽水洗鼻,都會有幫助
另外試下換冇咁甜嘅奶粉,我囡飲美素唔甜,我冇乜聽佢有痰聲

別墅

回覆樓主:

每次飲完奶,可以用濕綿清潔口腔,一來濕綿會有少量水份,二來清走口腔多餘分泌物或奶漬。
留意一下奶粉是否太甜,刺激起痰。如果不是生病的話考慮轉奶粉。

複式洋房

如果係轉咗奶粉先突然多痰好可能同你用緊隻奶粉有關喎
初生BB搵銜接奶粉最好搵返啲成份似母乳嘅配方
如果有埋MFGM HMO 同乳鐵蛋白呢啲成份就最好
上面提到嘅enfinitas都有齊嘅

大宅

可能隻奶粉偏甜唔岩你bb , 我仔飲開美素金裝 , 未試過呢個情況

別墅

正常奶粉唔會惹痰嫁? 你可能要轉下其他奶粉, 我兩個女都係飲樓上講0個隻, 都唔會無啦啦有痰!

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-11 19:03
轉左奶粉之後BB多咗痰 有時仲會乾咳幾聲但初生B又唔飲得水 應該點算好? ...
可能係因為隻奶粉惹痰, 阿B一路飲雅培個隻心美力都無呢個情況, 可以試下換隻無咁甜嘅奶粉, 睇下情況有無改善

洋房

Maychoiiii 發表於 24-3-11 21:20
奶粉甜又唔一定唔好 最關鍵要睇佢用開咩糖
果糖、蔗糖對甜度相對高會冇咁好 事關睇網上研究指母乳入面有 ...

我都係用開美贊臣 身邊好多朋友就飲neuro pro 又係冇加蔗糖既配方 淡口D冇起痰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊