0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB好似唔係好食人奶咁
有試過拎奶粉嚟開比佢試下 佢又好肯食又食得好多

但啲人成日話BB最好餵返人奶最好最天然
有冇咩方法可以氹到佢食多啲?

複式洋房

BB係一直都係咁 定最近先係咁?

複式洋房

回覆 嘉兒的媽媽 的帖子

之前都冇覺得佢好抗拒 只係真係食得好慢同食得好少 但近呢一個禮拜真係成日食兩啖就擰轉面咁

複式洋房

回覆 cococoli 的帖子

會唔會係你近排生活習慣唔同咗呀?媽媽飲食同生活習慣都會影響乳汁嘅味道㗎

複式洋房

回覆 Emily.W 的帖子

哎 咁講我上星期又真係食咗少辣 我以為少少冇所謂...

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

cococoli 發表於 24-3-8 11:42
BB好似唔係好食人奶咁
可以試下埋身餵,bb安全感多d,胃口都好d,,同埋如果天氣好,多d帶bb出公園曬下太陽,bb返屋企胃囗都好d!如果都吾得,可以試下補淡d ge奶粉,好似皇家美素,呢隻補佢,bb都肯繼續埋身餵!

大宅

咁會唔會係你揀嗰隻奶粉比較甜?所以BB鍾意甜唔肯飲人奶呀,如果BB肯飲人奶咁梗係飲人奶好啦,如果唔肯飲都冇辦法,可以半人奶半奶粉,揀隻淡口d既奶粉會容易夾到人奶。

子爵府

人奶當然係好,但佢唔食都冇計,食奶粉一樣好健康,最緊要揀隻岩BB既奶粉。我小朋友食開皇家美素,介紹話係第一層奶源精華,應該係營養最多個層,一樣食到肥肥白白冇乜病痛

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

媽媽飲食習慣有機會影響人奶的味道,BB喜歡食邊種都無所谓,最重要肯食。

複式洋房

刺激性食物對人奶影響好大㗎 有啲BB會食得出 你嚟緊呢排食返清啲之後再餵試下啦

複式洋房

除咗飲食 小至換洗頭水呢啲小習慣其實都會
其實有時就算係FTM都好難全勤餵足畀晒人奶BB飲 太多因素影響喇
如果驚唔知幾時會影響到BB唔肯食既都係擺定奶粉看門口穩陣啲

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

可以試下洗澡完,做下按摩。亦都可以換下奶粉,我女女飲皇家美素,消化幾好,你可以試下。

大宅

我自己唔上奶
我阿b就愈來愈唔肯埋身
嫌慢食幾下就燥底
泵出黎就肯食

複式洋房

其實係,所以我都有擺定隻enfinitas看門口
呢隻成分同味道都係好貼近母乳BB食完都冇好似食其他奶粉咁會熱氣呀盛咁
便便情況同食人奶嗰陣都差唔多

複式洋房

如果肯飲奶粉淨係唔飲人奶都應該唔係厭奶
我自己覺得最緊要係佢肯食長返啲肉
而家科技咁昌明奶粉都未必一定輸比人奶嘅 我地舊時咪又係咁食!

真係想天然啲咪搵隻淡味啲成份天然啲嘅 上面講嗰隻enfinitas我都有用 銜接得好好

複式洋房

如果要講淡口既配方奶粉 我自己輾轉試過唔同牌子最後都係揀咗enfinitas
呢隻同人奶夾住食阿B都好受落 我自己taste過都覺得陣味同人奶好似

男爵府

想當年我食左一星期雞酒,唔知係咪d人奶有酒味,阿b個樣係好嫌棄⋯⋯我的壓力開始大左…就試左幾款奶粉,揀左皇家美素,可能口味淡淡地先肯飲,慢慢就轉晒奶粉了……

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-8 11:42
BB好似唔係好食人奶咁
我自己唔夠人奶, 所以一直都係人奶+心美力咁樣餵, 餵到4個月就轉做全奶粉, 我見媽媽谷都多人奶B轉雅培呢隻

別墅

Nicole256546 發表於 24-3-12 18:42
想當年我食左一星期雞酒,唔知係咪d人奶有酒味,阿b個樣係好嫌棄⋯⋯我的壓力開始大左…就試左幾款奶粉,揀 ...
我個時食唔慣雞酒 我仔都係補呢隻奶粉 淡淡地 同人奶好夾 飲到現在

大宅

cococoli 發表於 24-3-8 11:51

哎 咁講我上星期又真係食咗少辣 我以為少少冇所謂...

餵人奶要戒口,重口味、易致敏、咖啡因同酒精都要避免

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊