夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

由結婚話戒煙講咗廿年都唔戒,本來我都放棄唔理了,但上年先知道原來佢個肺已經由幾年前開始check到有簽維化但佢一直都唔正視問題,唔肯戒煙。我覺得佢真係好自私,一啲都無諗過佢病咗會為屋企人帶嚟嘅負擔。好想同佢離婚/分居。
另一方面我覺得佢係果種無人迫到佢埋牆角都唔會有行動嘅人,2年前我忍無可忍同佢提離婚之後,佢就由本來日日西面返到屋企除咗發脾氣同日瞓夜打機,變咗而家週末如果知道要接送小朋友的話係會主動話早起身幫手,嘩個改變真係...
更加令我好想同佢提分開。

大宅

SpongeBoBo 發表於 24-3-8 00:57
由結婚話戒煙講咗廿年都唔戒,本來我都放棄唔理了,但上年先知道原來佢個肺已經由幾年前開始check到有簽維 ...

本來諗住想換樓大啲因為唔係好夠住,但而家就諗不如買過間細嘅,萬一離婚我自己都叫做有地方住。其實我都好徬徨,因為咁既話銀根真係好緊一定買唔到大,到時我同啲細路都會住得好迫。我諗住最快都要等4至6年,d細路18歲才離婚,而家應該點部處好呢?

水晶宮

因為唔肯戒煙而離婚?
你一開始結婚時已經知佢食煙喇喎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

男方改變都嘩一聲-->點解(更加令我好想同佢提分開)既?
上次講一講,點解今次咁有行動力?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 24-3-8 08:05
男方改變都嘩一聲-->點解(更加令我好想同佢提分開)既?
上次講一講,點解今次咁有行動力? ...

我覺得係因為,佢要提離婚,先有機會迫到個男人改!
所以佢好想再提分開,如果分開都迫唔到,佢就真係分開,而家要部署定!
唔知我有無理解錯!

男爵府

SpongeBoBo 發表於 24-3-8 00:57
由結婚話戒煙講咗廿年都唔戒,本來我都放棄唔理了,但上年先知道原來佢個肺已經由幾年前開始check到有簽維 ...

令我諗起“再見愛人”第2季, 艾威同lisa 離婚都係因為lisa打麻雀, 打到身體好差, 最後離婚, 而片都表達左好多層次

到底咩係愛? 愛人係要指責人, 唔做正確的事, 還是支持佢做的事? 病時, 如何面對?不單病人, 照顧者用咩心態?

整個過程艾威同lisa比我睇到咩係愛, 亦比我了解自己認知問題, 希望都幫到你

子爵府

回覆 SpongeBoBo 的帖子

老公變好了,不是開心嗎?

我爸之前鼻咽癌,都不肯戒煙,但不會公開食,偷偷地食,我媽當不知道。到去年肺癌切了腫瘤,都不知他還有沒有偷食。媽成日說,他要死都沒辦法。

大宅

做個靚太 發表於 24-3-8 10:06
我覺得係因為,佢要提離婚,先有機會迫到個男人改!
所以佢好想再提分開,如果分開都迫唔到,佢就真係分開 ...

係,謝謝幫我解釋!

大宅

CheungKeeKee 發表於 24-3-8 11:29

老公變好了,不是開心嗎?

你媽咪好豁達亦好有膽色
我就會諗:照顧生病屋企人係理所當然嘅事,但而家佢係畜意唔照顧好自己身體之後要我來執手尾(照顧佢)係好唔負責任。所以係好嬲。
此外其實我一直都覺得如果將來退咗休唔洗返工,日對夜對,我應該同佢相處唔到,我會發癲。所以想及早籌謀。

男爵府

SpongeBoBo 發表於 24-3-8 19:59
你媽咪好豁達亦好有膽色
我就會諗:照顧生病屋企人係理所當然嘅事,但而家佢係畜意唔照顧好自己身 ...

佢未必係故意,有煙癮真係好難戒,我先生戒咗二次都戒唔到仲食得狼咗,直至佢有病係醫院先戒掉

子爵府

係,我媽性格大癲大肺。我爸除了食煙,脾氣差到我童年過得很不開心,其實我們仔女結婚後我替我媽慘,成日要受他氣。我媽交遊廣闊,成日出去打牌、唱K、旅遊等,自己散心,否則她已入了青山。

子爵府

我覺得你係因為厭惡咗你老公,唔想同你老公一齊,加上你唔想因為將來老公有病要照顧佢,你想斬腳趾避沙蟲,你想要自由,所以想離婚!注定要病唔一定因為係食煙嘅,第時將來邊個照顧邊個都未知!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

alicewong18 發表於 24-3-10 14:03
我覺得你係因為厭惡咗你老公,唔想同你老公一齊,加上你唔想因為將來老公有病要照顧佢,你想斬腳趾避沙蟲, ...
JM 你說出了我心中所想。成件事5多make sense.

樓主已經有一次提離開, 男方有改善, 但狼來了有邊個5識, 下次提離男方未必就範. 改5改, 樓主贏哂.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

我爸肺癌走,見佢當時病得辛苦,

你老公為你為子女好應該要戒,

如果係我,機會我已經比左,佢唔珍惜就應該同佢拜拜。

大宅

alicewong18 發表於 24-3-10 14:03
我覺得你係因為厭惡咗你老公,唔想同你老公一齊,加上你唔想因為將來老公有病要照顧佢,你想斬腳趾避沙蟲, ...

又唔係既,一個人結咗婚,有仔女,你條命就唔再只係屬於你自己,你要照顧好自己嘅身體對老婆仔女負責任。
明知自己個肺有問題都唔會介煙,就係一個唔負責任嘅表現,將來有事你叮一聲行咗去唔使老婆仔女出出入入醫院照顧你就話咋喎,第時有事日日夜夜要老婆仔女去醫院,唔理你又話冷血唔關心你,但係明明係你自己有心故意令到自己嘅身體變差。

公爵府

2024年龍年勳章

樓主,好明白你感受。亦身同感受。

子爵府

根媽媽 發表於 24-3-11 10:31
又唔係既,一個人結咗婚,有仔女,你條命就唔再只係屬於你自己,你要照顧好自己嘅身體對老婆仔女負責任。
...

完全係我諗法,可能人地會覺得我冷血,但我前度明知自己肝有事,又三高,仲有好多身體問題,但佢依然繼續食大量甜野,零運動,高油高脂食物,同佢解釋咁樣唔好,佢就話自己辛苦返工,食好啲都唔得咩,所以我都覺得佢好自私

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

結左婚,生左小朋友係唔應該咁自私,身體健康,都是對家人一種責任,而且都纖維化,都唔正視問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊