0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

本身人奶吾多,bb出世又輕磅,朋友叫我餵奶粉,係咪純人奶真係搞唔掂

複式洋房

你有冇試過d上奶湯同勤力按摩呀?純人奶都唔係話唔得嘅,不過奶粉如果追重會快少少,你都係問下醫生先啦

複式洋房

唔好太chur自己,我之前都係點谷都唔夠,後尾都係補奶粉,你想追磅試下A+智睿,我見我幾個frd啲B都飲到大大隻隻,而家自己都有餵緊

洋房

可能我瘦得滯...呢排又無乜胃口,自己又擔心佢唔夠食jei...其實如果可以的話,我真係想純人奶落去

洋房

人奶梗係好少少,但係奶粉都無咩唔好,最緊要對你同BB適唔適合喳嘛,唔好咁易鑽牛角尖呀,將來仲有好遠路要走,無謂因為一餐半餐人奶唔人奶而糾纏太耐

複式洋房

Maychoiiii 發表於 24-2-8 15:47
唔好太chur自己,我之前都係點谷都唔夠,後尾都係補奶粉,你想追磅試下A+智睿,我見我幾個frd啲B都飲到大大 ...

我都係餵呢隻,之前聽過佢地d職員講neuropro入面隻mfgm同hmo會幫到消化同吸收好d,bb吸收到多d營養對生肉追磅會有d幫助

別墅

我個仔今個星期一出世嘅
琴日返健康院已經體重跌咗12%
要即刻入醫院兒科病房
我俾病房啲護士鬧我做咩唔補奶粉
因為我本身未上奶 啲人奶唔夠BB食
所以搞到個仔咁
我覺得雖然周圍都提倡餵母乳
但係BB健康好重要
補一兩餐奶粉應該唔緊要嘅

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 TangKittykitty 的帖子

我bb係早產,嗰陣時出世得返2kg,出世時唔夠人奶,跟住都係補奶粉,當時選擇皇家美素. BB 都好快追到重量同係90% 生長綫

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實人人奶量不同,唔洗咁介意,唔夠米補奶粉,最重要係BB都感受您的愛。

複式洋房

我因為返工所以唔餵全母乳,決定比奶粉輕鬆好多,選擇d淡味冇庶糖奶粉比較好,BB兩樣都肯飲,便便同體重都幾好。

大宅

係. 我果陣都係響醫院食皇家美素水奶, 所以出院照買依隻補奶粉,so far好岩吖仔飲,便便又規

大宅

其實人奶先增磅得勁喎,夠實淨,奶粉就肥嘟嘟。不過唔洗比咁大壓力自己,補一兩餐奶粉唔係壞事,媽媽休息多d訓多d更易上奶。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

全人奶唔係唔得,但一定要好有決心,密密埋身,補充足夠水份,亦要夠休息先得。我唔係富媽,第一胎時上奶上得唔好,一定要補奶粉先得,第二胎真係瞓身全天候埋身餵先夠飲。

男爵府

磅數不足又少人奶的話,就一定要補奶粉呀⋯我bb嗰陣初生時轉晒皇家美素…一直都keep住生長線…吸收得好好,所以奶粉都好有營養架,唔需要諗甘多野…

洋房

TangKittykitty 發表於 24-2-8 14:47
本身人奶吾多,bb出世又輕磅,朋友叫我餵奶粉,係咪純人奶真係搞唔掂
jm可以試下我個方法, 我個陣同你一樣, 又埋身又泵都係得2-3安1日…陪月就教我補雅培隻心美力俾bb, 同時專心飲湯飲水追奶量…我見呢隻奶粉bb飲得好好, 便便同腸胃都幾好

洋房

TangKittykitty 發表於 24-2-8 14:47
其實好睇BB吸收得好唔好~我阿B都係飲人奶大,間唔時會同佢補雅培心美力,佢有HMO同益生菌,BB會吸收得更好,增磅都易啲

別墅

我個仔而家一個半月大 。佢出世住左7日醫院,我每日泵8次,每次2邊加埋有30-40ml左右,醫院就補20-30ml奶粉比佢 。

到佢第8日返屋企,我就全埋身,每2-3小時食一次 。佢返到屋企既第一個星期,都係跌磅,每日都跌,跌到差唔多去返出身世既體重 。日日都要返健康院報到 。不過我間健康院啲姑娘醫生好好,繼續鼓勵餵人奶,會睇你點餵,教你餵得好啲 。果時姑娘教我照埋身,但每次再補20ml人奶 。結果,到左第14日,體重開始升,去到滿月,醫生讚體重升得好好,比一般人奶BB標準為高 。我返到屋企一次奶粉都無比過 。

如果你想堅持餵人奶,提議你可以去健康院見吓母乳姑娘,佢哋真係好專業。喺餵母乳方面,仲專業過醫生。
而且, BB食,係會多過你泵出嚟嘅份量,所以唔好俾泵出嚟嘅數字令你失去信心。

加油,全人奶一啲都唔易,期間會有好多原因令自己想動搖放棄。但而家見到阿仔食得好好,又慳返啲奶粉錢,其實都幾開心 。

別墅

同埋唔肯定你嘅輕磅係咩意思,但只要BB係喺生長線以內,佢跟返自己條生長線成長,就已經好好。好似我個仔咁,佢本身出世個生長線係10 ,佢而家跟住10呢條線穩步上揚就OK架喇。唔使有壓力去追高啲嘅生長線 。

複式洋房

唔夠咪補奶粉, 最緊要BB夠食夠營養, 我個陣一開始埋身都夠俾阿女飲, 但佢生長線都係正常偏低小小, 唔知點解, 2個幾月開始補左hipp就反而慢慢上返, 應該係腸胃好左吸收都跟埋好左, 手脾都長多左肉

複式洋房

回覆 bbbangers 的帖子

D 醫院姑娘係咪傻架, 生果幾日住院, 叫佢地比D 奶水BB飲都鬧, 叫你全人奶。而家全人奶啦, BB 跌磅 (點識姐, 新手媽媽, 濕片點知幾濕姐) 就鬧你做咩唔補奶粉...

(PS 同路人, 我都試過)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊