網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

菜鳥app 同淘寶官集有冇分別?我有件貨官集quote我體積($4x) 但菜鳥app 照計重量($2x)。
同埋邊個冇咁易失貨?呢排好似好多失貨

翡翠宮

回覆樓主:

失唔失貨冇分別架,官集(標準)同菜鳥app咪同一班人。

菜鳥app計費係同官集有啲唔同。其實佢哋整菜鳥app其中一個主要用途係集運埋其他網站嘅貨,唔齋送淘寶,做多啲生意。但菜鳥app做唔到自取99包郵,玩包郵要去番淘寶打包。

大宅

官字兩個口,出親事都係官集,用黃外外個菜鳥倉,快夾準,貪平用左99蚊包邮就中伏,其中一兩件遲左就
亂晒大龍,總之免得過見到官集都糸運路行
如玩過拚多多,用過佢個官集神州就平覩正,現係淘寶除左包郵到港外,所有訂單都交去拼多多神州,物都運得,不比淘寶倉分分鐘拒收,真係試過都唔會跨平台集運去淘寶.

Adrio77    發表於 24-1-31 17:31

大宅

牛年勳章

叫賣家用順豐直送應該最安全,但會勁貴

翡翠宮

mars125 發表於 24-1-31 15:59
叫賣家用順豐直送應該最安全,但會勁貴

不如京東自營網站直送,香港包郵又安全。我砌緊張單十幾kg,貪有388減58券用

男爵府

回覆 mars125 的帖子

官集,菜鳥也掉失

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sohato 發表於 24-1-29 05:01
官字兩個口,出親事都係官集,用黃外外個菜鳥倉,快夾準,貪平用左99蚊包邮就中伏,其中一兩件遲左就
亂晒大龍, ...

蘇兄,我咁多年唯一一次唔見野就係黃外外個倉,雖然賠足但係我懷疑係內部或物流有人「tack」 野(emoji)

珍珠宮

虎到金來勳章

sohato 發表於 24-1-29 05:01
亂晒大龍, ...
即是在淘寶買左,運去拼多多神州官集便可以一齊運?

大宅

回覆 oasis18 的帖子

多多個官集係神州,但比神州原本集運仲平,比菜鳥更實際,現在菜鳥改左每公斤計,唔係0,5計,每次都有0.1 0.2
多出來,真係细水長流,買雜貨真係去拚多多神州好

大宅

回覆 saiwanho 的帖子

黃外外個倉初時幾好,最近好似古靈精怪,我淘左都送去拼多多神州倉
拼多多既無糖芝麻餅,山楂條,綠豆飿都好化算,以前淘寶成日拒收,多多方便,
根本唔使上去買,集落來仲方便

男爵府

sohato 發表於 24-2-7 20:23

黃外外個倉初時幾好,最近好似古靈精怪,我淘左都送去拼多多神州倉

呢一兩日菜鸟已經ban左好多自提點同郵局 激死我。我點解用菜鸟因為郵局最近我

大宅

現在官集己成本地最大消費市場,我毎次上去北角自提點九成係印妹同老細提貨,所以香港消費點會好,通街雜貨鋪都只係俾我地只看不買,影張相去淘,加埋運費分分鐘平一半,現在只上街市買餸,其他的大家點睇?

翡翠宮

oasis18 發表於 24-2-7 09:35
即是在淘寶買左,運去拼多多神州官集便可以一齊運?

係,拼多多神州官集有提供國內地址,任何其他網站都可以一齊集運。
上星期六我京東買嘢都寄咗去拼多多神州,佢未收爐,星期二送到上朋友屋企。

男爵府

sohato 發表於 24-2-8 09:41

現在官集己成本地最大消費市場,我毎次上去北角自提點九成係印妹同老細提貨,所以香港 ...

絕對同意。香港租金,人工貴,零售飲食業真係衰落中,回不了頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊