自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

據《韓國經濟》報道,一名母親經常帶着一對讀中學的雙胞胎兒子光顧一家餐廳,享用自助餐,但每次都是只付2人價錢。原來,這名母親想出一條「妙計」,就是讓一個孩子先進去食,吃到差不多了,就去厠所躲起來,輪到另一位兒子出場,如是者,輪流替換。 這條橋的確騙過餐廳內所有人,反而瞞不過一名初出茅廬的實習生男侍應的眼睛。

實習生上月發現,為何當這位男生顧客去完厠所出來後,樣子好似變得不一樣,雖然衣服一樣,外貌也很相像,但就是看來有點不太一樣。後來他發現,雙胞胎其中一人的面上有一顆很小的痣,每次他們去洗手間出來,那顆痣都變得時有時無,於是他告訴餐廳經理,經理不相信世上有如此荒謬的事,還諷笑他:「你不是在編小說吧?」 實習生不甘心,告訴店長,店長查看閉路電視,結果真相大白。

咁樣身教!

funfun759    發表於 24-1-20 14:31

公爵府

個廁所係店內還是店外?唔係好明,搞得咁复雜,唔比出去既話,當時又點樣三人入去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

象牙宮

咁都得。
唔好講咁遠,
香港都好多父母教仔女講大話報細數,入樂園食自助餐,攞著數啦!

esmehouse    發表於 24-1-20 18:24

別墅

唔夠錢去食間平啲囉,咁教小朋友,會以為呃人係啱

伯爵府

回覆樓主:

如果唔係韓國,係中國,留言應該過千

子爵府

kaing08 發表於 24-1-20 14:02
據《韓國經濟》報道,一名母親經常帶着一對讀中學的雙胞胎兒子光顧一家餐廳,享用自助餐,但每次都是只付2 ...

情況同搭小巴小孩坐大脾不付費,還有夠歲數都用小童八達搭巴士一樣

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只以話乜人都有

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

食得咁辛苦寧願唔食

水晶宮

回覆樓主:

呢d唔係搏大霧,係有計劃去執行,性質嚴重好多。

咁既阿媽,真係不知所謂。無錢咪唔食lor。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我以前無錢,係唔會去自助餐、旅行、飲宴。根本不是必須要。

一餐自助餐等於一星期自己煮的費用,窮的時候,買一送一都唔會去。

珍珠宮

畀面勳章

男爵府

我搭巴士見過前面條西裝友拍卡顯示「小童」票,真係眼都突

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

是行騙行為,這個阿媽的價值觀全錯,所以不論任何國籍都有這種人。

珍珠宮

好心喇

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

邱悠月 發表於 24-1-20 14:29
如果唔係韓國,係中國,留言應該過千

如果係中國一定14億人都有問題 !!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 24-1-20 14:52
呢d唔係搏大霧,係有計劃去執行,性質嚴重好多。

咁既阿媽,真係不知所謂。無錢咪唔食lor。

真係好家教 ,自細訓練有素配合得好好 !

子爵府

據《韓國經濟》報道,一名母親經常帶着一對讀中學的雙胞胎兒子光顧一家餐廳,享用自助餐,但每次都是只付2 ...

我以前真係有咁同我媽講笑,類似嘅做法,不過我地屋企無twins所以無實行過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

教壞細路
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

香港都有, 有次在商場等lift, 個細佬仔揸住 信用卡和酒樓點心卡 .有對男女跟尾, 大家一齊坐lift 離開商場, 擺明叫細佬扮埋單一齊走. 咁嘅父母都有, 身教喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊