自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

幸福花海 發表於 24-1-19 07:45
唔明既人應該全無環保意識,其實收唔收費都應該減少垃圾,市民唔做咪用收費令多啲人做,堆填區飽和,全球暖 ...

你知唔知個綠色膠袋嘅再生物料只係得兩成,其餘八成物料係不能夠再生同降解, 以後全香港每日每戶都要掉一個不能降解嘅膠袋去堆填區,環保署直情話係不能夠自行分解呀? 咁真係對地球好? 真係好環保?
attach0/tmp/phpX0rVH4

kekka    發表於 24-1-19 11:14

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:13
若果一百幾十蚊閒錢都無, 仲購乜物?
BK好多講到,叫個pizza, 盒都大, 網購包裝都多。
無錢就更應買少d, ...

而好多人聚焦咗係錢嘅問題,而家唔係錢嘅問題,喺個綠膠袋根本唔環保,係不能夠自行分解,沒有生物降解成分。
4月1號開始環保署強迫每港每戶市民每日掉一個不能夠分解嘅垃圾袋去堆填區, 咁又係真正嘅環保咩? 分分鐘你同我而家用緊屋企嘅膠袋係有降解成分,可以自行分解, 但係政府嗰個係冇。

做我自己而言我反對呢個綠色垃圾膠袋, 唔係因為錢, 係因為環保署用一個極不環保嘅膠袋要市民用, 係假環保 。如果佢呢個膠袋轉做可完全解物料,我一定支持。
attach0/tmp/phpkMExek

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:26
呢度BK係著眼錢喎
隔離post, 話緊人唔知米貴, 咪又係錢問題

Bk一小撮人係著眼錢,唔代表全部反對呢個措施嘅人都係著眼錢。
再講,每個人因為自己嘅生活環境會有focus嘅嘢, 冇乜好爭拗,亦冇錯㗎! 但無可爭辯嘅就係事實個綠袋係極不環保。
市場上有好多不同種類可以自行分解嘅環保膠袋,點解環保署一定要用一個不能分解嘅環保膠袋去做垃圾袋?
attach0/tmp/phpn9g8tv

子爵府

MsBusy 發表於 24-1-19 08:30
真係無語,家家戶戶每日用,製造更多垃圾,何來環保?

我知道bk有好多jm好有心, 係真係為個地球好, 好認真去回收,去配合環保署用呢個膠袋 ! 但可能佢哋冇留意到呢個膠袋嘅材質物料,所以我更要講出呢一個膠袋係極不環保,環保署自己都出嚟講呢個膠袋係不能分解嘅, 入邊做嘅再生物料都只係得兩成, 既不能再生又不能分解, 分分鐘平時著重環保嘅bk姊妹, 自己屋企嘅膠袋仲環保個環保署嗰個。

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:37
我係講緊一斑人不斷洗版, 就係因為一百幾十蚊

洗版都有人哋嘅自由,自由討論區佢有佢嘅自由開post嘅, 我知你一向好理智同識好多嘢,唔想睇skip咗佢囉!
我更希望喺bk一向做開回收,同做好多環保嘢嘅姊妹一齊focus返喺呢個綠色膠袋上面,與其同其他唔同階層嘅會員作無謂爭拗,不如你地呢D有識之士, 認真咁向環保署表達對呢個膠袋嘅材質不滿。

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:54
咁, 我講人洗版有乜問題
自由討論區, 佢有自由, 我都有自由發言喎

冇問題!不過我以前有同你對香薰油嘅睇法一樣,同埋有啲post上面嘅睇法都比較相同, 覺得你幾博學, 如果多一分好似你呢啲力量去唔同階層講下呢個膠袋嘅物料其實係對環境傷害更加多,會有說服力得多,好過同啲你認為只著眼錢嘅姊妹爭拗啫。
我記得多年前有個鬧傳銷香薰油嘅post, 發現你對香薰油嘅知識非常多, 眼界同睇香薰油處理嘅角度,自然比一般嘅jm更加多,你亦不會一般見識作無謂爭拗, 所以我先特登向你留言啫。
絕對冇挑戰你,我係善意想話畀你聽個膠袋材質啫

子爵府

wtcys 發表於 24-1-19 09:11
我上網睇資料係政府規定承辦商要用最少50%再生塑膠物料。

五成係最開頭招標嘅要求, 環保署要求個膠袋係綠色半透明, 業界話做唔到, 要五成再生物料就只能做白色不透明, 但環保署唔肯,一定要求係綠色半透明
所以由五成降至兩成, 先可以做到想要嘅靚仔效果。
我截咗啲圖,詳細嘅你上網search下就睇到
attach0/tmp/phpgXoP1R
attach1/tmp/phpsodqiI
attach2/tmp/phpANcbzy

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 09:13
多謝JM,不過香薰知識,我自認係差, 呢句真心話,經常俾朋友話我勤力d學吓啦。
膠袋問題, 我答左了。
...

提外話 ,我以前鍾意睇你講香薰知識同資料, 你係正路兼係安全使用者!所以我覺得你好理智。

子爵府

gallygally 發表於 24-1-19 09:23
環保署話指定袋係用再生物料做:

不如你在上網睇update嘅資料, 畀埋條link你, 新鮮滾熱辣,琴日新聞

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/982491/%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB-%E5%B8%82%E6%B0%91%E5%8F%8D%E6%98%A0%E6%8C%87%E5%AE%9A%E8%86%A0%E8%A2%8B%E8%96%84%E9%81%8E%E8%B6%85%E5%B8%82-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2-%E5%8E%9A%E9%81%8E%E4%B8%80%E8%88%AC%E5%9E%83%E5%9C%BE%E8%A2%8B

環保署人兄仲叫市民放心用,唔會容易爛 ,因為材質物料係唔會自行分解,佢講出嚟,其實明顯佢唔知個問題喺邊
attach0/tmp/phpUNlMuc

子爵府

polliebb 發表於 24-1-19 09:23
好似bk先咁多人充滿煩惱,我身邊完全無人擔心

因為冇人乜真正關心過嗰個綠膠袋嘅物質材料係咪真係環保。亦冇乜真正去回收嘅人,認真了解個同關心過回收垃圾嘅去處。
覺得自己做咗個動作/同行為,就當係真係環保咗囉

子爵府

紅酒 發表於 24-1-19 09:43
“再生塑膠物料” 同 “生物降解” 系兩回事。

冇錯!再生物料即係可以“溶“出嚟循環再造,但掉咗落堆填區就冇辦法溶出嚟循環啦!
生物降解~係特定溫度同環境(細菌)下可自行分解
但呢一個綠色垃圾膠袋因為係掉落堆填區, 所以再生呢個功能已經不能夠用, 亦不能夠生物降解, 既冇再生亦不能降解, 點解環保署要逼市民用呢? 點解唔可以造啲可自行降解呢?

子爵府

gallygally 發表於 24-1-19 09:48
OMG好亂呀:

環保署回覆表示,會於本月15日向立法會提交《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》,規管包 ...

有乜咁亂啫,實情就係個膠袋不能再生又不能降解囉!有幾亂?你唔想相信?
所以如果你係一個環保人,冇理由對呢個膠袋冇質疑嘅。

子爵府

gallygally 發表於 24-1-19 10:05
佢話法例將會禁止再生產,咁你又了解清楚未先?

畀條link嚟share 吓

子爵府

gallygally 發表於 24-1-19 10:05
佢話法例將會禁止再生產,咁你又了解清楚未先?

我覺得你為緊呢個綠色膠袋護航,事實擺在眼前你都要拗?

再講,有個姊妹答咗你啦! 你睇清楚未?
attach0/tmp/phpnPlSWq

子爵府

princesscupcake 發表於 24-1-19 10:13
點解唔用完全可分解膠袋?

我都想知喎!係咪大家一齊要問下環保署好啲呢?

子爵府

polliebb 發表於 24-1-19 10:13
好過乜都唔做,只係日日話唔得閒分類,亦唔會去做,咩都掉晒入垃圾桶,然後話好貴嘅人
...

咁其實仲有好多人唔係唔關心, 唔係冇意見, 係有實在嘅意見,不過畀人忽視。
例如呢個綠色膠袋嘅材料,日常環保嘅市民話支持支持呢個膠袋措施 ,但又唔去了解呢一個膠袋嘅物料係咪真環保? 我就唔理解囉。
我都係一個日常做環保同回收嘅小師奶,我第一時間就check呢一個垃圾袋 final 係用乜嘢材質制造,同埋之後嘅處理方法。 不過原來而家先知,周遭話自己好環保嘅人係唔係咁做嘅。

子爵府

TPMummy 發表於 24-1-19 10:08
早兩日電視先影到,到來清理分類回收箱嘅承辦商,回收時係將所有垃圾再放埋一齊。上前去訪問,點解會咁做 ...

早年已經踢爆過一次㗎喇,上年大公報又踢爆過一次, 但有啲自稱環保嘅市民,就硬係睇唔到呢樣嘢都冇辦法, 睇到呢個真相對於真心做環保分類嘅人真係無奈兼有D氣憤。

子爵府

polliebb 發表於 24-1-19 10:25
真正關心環保係應該咁,但好多人唔係呢,只係為鬧而鬧,日日不停問啲無謂野
...

咁你都係真心做環保,係綠色生活嘅人,層次都唔同啦 ! 人哋問嘢,你睇唔順眼啫,佢冇罪㗎, 唔需要當佢哋係敵人嘅。
我覺得一啲真心關心環保議題嘅人,應該要發聲比政府環保署知道,市民對環保嘅要求唔係表面野,等環保署認真咁樣去對待環保措施呀嘛! 社會去需要你同其他支持環保嘅姊妹認真發聲㗎!

子爵府

幸福花海 發表於 24-1-19 10:33
呢個係唔理想,但多一個膠袋令市民減少好多其他垃圾,都有好大益處,條數好易計
...

我覺得唔係唔理想,直到係差,咁係咪要改先?
眼睇好似有益處,其實對塊堆田地同個地球係冇益處到。 1) 就係因為個膠袋個材質有問題 ,令堆填區再增加多幾百萬個不能分解嘅膠袋 。
2) 市民係做多咗回收垃圾,但因為處理垃圾回收廢料嘅廠商丶儀器丶同設施都冇大幅增加冇大幅改善到 。( 如果有嘅話請環保署同政府公開呢啲資料畀市民大眾有個安心)

呢個措施,逼使全港市民同一時間大量回收,全部服務單位都消化唔切,咁會變成點? 我覺得真正環保嘅人,要全面啲諗到呢啲後果。

子爵府

polliebb 發表於 24-1-19 10:40
係無罪,唔代表唔可以覺得煩,正如你都可以忽略我一樣

Ok, 係我仲以為支持環保嘅姊妹好開明 ,可以討論下添,sorry sorry 打攪你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊