自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹妹甘,問佢佢話唔係,佢應該唔敢同我地講,因當妹妹喊,佢會話(佢好煩呀,唔好理佢啦,將佢俾左人啦之類的說話)什至妹妹喊緊,會話嘈住佢玩,嘈住佢做功課,唔俾我抱佢出廳,要我同妹妹喺房,有時唔知我係咪諗多左,但我總覺得家姐成日想打妹妹,但只因我地喺度,所以無甘做,但屋企人就成日話我唔好諗到家姐甘衰,究竟我可以點做?PS我地已經盡量做到兩個平衡,唔會只顧照顧妹妹而唔理家姐,但佢都係甘,有人幫幫我嗎?

琥珀宮

nicole39128 發表於 24-1-7 16:06
家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹 ...

隔咁多年先生?
呷醋啦

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

未習慣啫,等妹妹大d 陪佢玩就唔會咁,父母而家大部分注意力去左妹妹度,妒忌都正常,你同佢解釋下

伯爵府

家姐9歲,妹妹岩岩出世兩個半月,妹妹未出世前,家姐話好想要個妹妹,但妹妹出世之後,家姐好似好唔鍾意妹 ...

初生B比較嘈又麻煩困身啲,大女未理解同接受到始終佢都係唔細唔大未懂事年紀,容忍度唔高。
叫佢一齊學習幫手照顧,循循善誘佢?唔易做。當BB再大啲,大家有得互動佢就會接納同愛錫多啲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

家姐未必想打人既, 但不爽個妹就係既.

老實講, 「公平」係你講既姐。
在家姐角度, 妹來之前, 你地100 心機俾哂佢, 阿妹來到, 家姐只有50, 你眼中的「公平」, 即係家姐眼中的「偏心」, 5嬲有鬼.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

佢可能覺得有咗妹妹,父母既注意力去咗妹妹到?俾啲時間家姐適應吓,盡量抽時間陪伴家姐,同家姐傾吓計,等佢覺得即使有咗妹妹,佢都仍然得到父母既關心同愛,9歲其實仲好細個

侯爵府

回覆 nicole39128 的帖子

女仔早熟,即將青春期~仲難搞
最好叫學校老師/社工 同你個大女傾下計

水晶宮

一來所有嘢(包括你地嘅愛同時間)都比從前減一半
二來未習慣(事實bb 喊真係嘈到佢,佢又未大到明白bb 不能控制)
三來所有attention 都去晒bb 到
等bb 大個d, 同佢有 d interaction, 可以一齊傾到下計玩到會好d

我兩個爭5 年,而家8 歲同3 歲,可以一齊玩下(無無聊聊咁跑下笑下), 細嗰個又講到下嘢兩個可以傾到計,比之前好好多了。 細女細時,佢每一個動作家中老人家都會歡呼(eg 佢自己食啖飯,佢地就會好嘢好叻叻呀 etc), 好明顯睇到大嗰個好無癮。而老人家自己當然唔覺,覺得自己好公平(因為大女細時都係咁歡呼,所以覺得好公平)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

爭9年太多啦
都唔岩玩啦
等到起碼2-3歲先玩到
家姐都11-2歲
青春期添啦

琥珀宮

我3年抱兩個仔,相差約3年。當年放工一返到屋企,我係即攬住大仔同佢傾計,唔會睇細仔,在家幫我湊細仔嘅阿媽話我偏心,唔理細仔。我唔係偏心,係因為細仔未識行未識走,有人照顧,使咩太緊張?每日都係,攬完大仔至會去睇細仔。

你仲可以叫大女幫手湊BB,9歲得架,我當年都係10歲幫手湊細妹,幫B換片幫手遞吓片,俾佢同BB一齊沖涼,或俾佢幫手塗吓梘液之類。

仲有BB瞓覺時,唔使全家要靜而無聲去就佢,咁會令大女覺得全家要就佢感到討厭。

亦唔好俾升任姐姐就要更乖,要錫阿妹果類道理,成日講,對長女嚟講,好煩!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

差 9 年真係太多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

未生前家姐只當可以有人即刻陪佢玩,佢根本唔知bb係咁煩,你之前未同佢做到心理準備更係咁啦!而家只能夠問下可唔可以幫手做下姐姐做既野。

男爵府

先專心照顧好自己身體健康先。

子爵府

回覆樓主:

我有親戚係差9年,大仔細女,見呀哥好錫細妹,當佢公仔咁玩。
你大女一來已經擺明唔鍾意個妹,其實有點難搞,好難改,只希望唔好悪化。
到細妹2,3歲,四圍搞,家姐已初中。更覺得個妹煩。
加油 。

男爵府

長期教導小朋友照顧細妹 長大後她就會疼惜妹妹
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

伯爵府

相差9年真係好難接受

伯爵府

廷廷媽 發表於 24-1-7 16:21
未習慣啫,等妹妹大d 陪佢玩就唔會咁,父母而家大部分注意力去左妹妹度,妒忌都正常,你同佢解釋下
...

相差9年都好難玩得埋。

珍珠宮

妹妹喊攬埋家姐一齊

子爵府

九歲嘅女仔思想應該好成熟,其實佢知道發生咩事,不過佢本質上唔鍾意個妹,所以你一定要引導她
我同我個妹相差七歲,我個妹出世嗰時,我好幫得手,亦好錫個妹,完全係母性顯露

公爵府

回覆樓主:

妹妹未出世,姐姐係咪都係脾氣唔好?佢覺得妹妹煩發脾氣好正常。但要控制埋媽咪,甚至要將妹妹俾咗人,換轉係我,我唔會接受佢咁樣,一定要軟硬兼施教育,否則將來更加難教。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊