自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友教一斤粉六斤蘿蔔,但有時買到的蘿蔔多水,有時不多,佢話不用加水,但次次蒸好,有時太淋有時硬。上網睇有水,蘿蔔和粉的份量分配,係咪要磅得好‘清楚呢?想食到煎的蘿蔔糕,請各位教教下

男爵府

KikiAc 發表於 24-1-6 12:05
朋友教一斤粉六斤蘿蔔,但有時買到的蘿蔔多水,有時不多,佢話不用加水,但次次蒸好,有時太淋有時硬。上網睇 ...

我跟老人家的做法係刨完蘿蔔絲要隔起蘿蔔水,量好蘿蔔水份量開粉,有時d蘿蔔多水,會用唔曬d蘿蔔水

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fatima_melanie 發表於 24-1-6 12:09
我跟老人家的做法係刨完蘿蔔絲要隔起蘿蔔水,量好蘿蔔水份量開粉,有時d蘿蔔多水,會用唔曬d蘿蔔水
...

我自己整都喺用這方法,易控制粉漿,學話齋唔知買到蘿蔔唔知多水定少水,so far 整咁多年都有多蘿蔔水

男爵府

pooh仔 發表於 24-1-6 13:15
我自己整都喺用這方法,易控制粉漿,學話齋唔知買到蘿蔔唔知多水定少水,so far 整咁多年都有多蘿蔔水
...

我都係,如果蘿蔔水唔夠開粉,即係蘿蔔唔靚,整嚟都勉勉強強

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-1-6 12:09
...

請問妳用開幾多斤蘿蔔?!水份和粉的比例係咪大概一半一半就可以?!我以前見呀媽整都係靠經驗,但她已年老教唔到我了!

男爵府

KikiAc 發表於 24-1-6 16:58
請問妳用開幾多斤蘿蔔?!水份和粉的比例係咪大概一半一半就可以?!我以前見呀媽整都係靠經驗,但她已年 ...

我用開呢個食譜

attach1/tmp/phpLUzk9d
attach2/tmp/phpIAMGzC

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fatima_melanie 發表於 24-1-6 16:31
我都係,如果蘿蔔水唔夠開粉,即係蘿蔔唔靚,整嚟都勉勉強強

男爵府

我跟蘇家姐食譜,整咗幾年都好成功
你可以上YouTube睇吓

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

唔好一次落哂蘿蔔水,煮時杰再加,記住個杰度,下次都係咁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

KikiAc 發表於 24-1-6 12:05
朋友教一斤粉六斤蘿蔔,但有時買到的蘿蔔多水,有時不多,佢話不用加水,但次次蒸好,有時太淋有時硬。上網睇 ...

我會用1個小砵/碗仔,倒1殼粉漿入去,試下是否啱心水。

太淋身就加多少少粉,太硬就加少少水,再試蒸1小碗。

記得蒸完會淋少少比較好,因為凍左會變硬少少。

一定要試,因為每次蘿蔔和粉的品質都唔同,無得set死1個份量,只能記住粉漿稀杰程度,大約是杰過蜜糖就差不多了。
大約是6比1而已,有時6.5 比1。有時5.5比1。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊