自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買 窗囗式 冷氣機 呀,市面上 多數 使用 R32 輕燃 環保雪種。看見報導 说R32 係要 小心 安裝,及 使用,因為 易燃呀。1.各位 係咪 都係用緊 R32輕燃 雪種 的 冷氣機?
2. 市面 有無「非環保」雪種 的 冷氣機?牌子型號?

謝謝!

水晶宮

happy12301 發表於 23-12-27 08:10
想買 冷氣機 呀,市面上 多數 使用 R32 輕燃 環保雪種。看見報導 说R32 係要 小心 安裝,及 使用,因為 易 ...

得返R410A and R32.
R22已經退役左10幾年了。2008-2009年既樓原裝冷氣可能仲用緊R22.

happy12301    發表於 24-1-9 10:22

水晶宮

2024年龍年勳章

想買 冷氣機 呀,市面上 多數 使用 R32 輕燃 環保雪種。看見報導 说R32 係要 小心 安裝,及 使用,因為 易 ...

早排想換冷氣, 都睇過相關資訊, 唔相信什麼易燃, 該報導引用咩測試 ? 幾時的報導 ?? 況且在香港買冷氣機, 除非不明渠道, 否則布保養, 而如果易燃, 機電署都唔批啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

想買 窗囗式 冷氣機 呀,市面上 多數 使用 R32 輕燃 環保雪種。看見報導 说R32 係要 小心 安裝,及 使用, ...

差唔多全香港都用緊,你幾時見到冷氣機/雪櫃無故著火?非環保雪種整穿地球臭氧層仲衰啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你見到好多冷氣機著火新聞咩?
自己上各大品牌網站入去search 下!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 23-12-27 08:15
得返R410A and R32.
R22已經退役左10幾年了。2008-2009年既樓原裝冷氣可能仲用緊R22.
...

X 2

我都唔知你擔心乜?

妳聽過冷氣機、突然之間爆炸起火嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

唔係因為環唔環保而可燃, 只係其個別特性
R32是輕度易燃冷媒
不想揀R32那就只好買R410A冷氣機 囉

https://www.emsd.gov.hk/frsafety/chi/about/index.html

happy12301    發表於 24-1-9 10:23

水晶宮

Rita 發表於 23-12-27 08:26
早排想換冷氣, 都睇過相關資訊, 唔相信什麼易燃, 該報導引用咩測試 ? 幾時的報導 ?? 況且在香港買冷氣機, ...

安全貼士
使用輕度易燃雪種家用冷氣機

https://www.emsd.gov.hk/frsafety/chi/safety-tips/household-air-conditioner.html

happy12301    發表於 23-12-28 07:33

男爵府

冇錯R32 易燃但最新環保。易燃係勿近火種,所以有標籤貼在外機上。

happy12301    發表於 24-1-9 10:23

水晶宮

2024年龍年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-27 08:41
安全貼士
使用輕度易燃雪種家用冷氣機

6)雪種藏於雪種喉內,何來會接觸火種? 7)冷氣機不安裝在窗邊,會安裝在廚房爐頭上嗎? 8)雪種藏於雪種喉內而喉又藏於冷氣機內,誰人會無啦啦在家,去將冷氣機解體?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

一匹冷氣只有一磅左右雪種, 爆起上黎都毫無睇頭, 如果你擔心洩漏會引起火災更加係冇可能, 因為一漏已經揮發哂. 要講擔心, 你屋企個雪櫃最有可能用R600a 果個直頭係石油氣黎.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

市面還有好多R410A選擇

別墅

回覆 Anka 的帖子

我搵唔到呀,我 想買 窗口機。請問 你 有什麼 牌子 型號 係用緊R401a 雪種 冷氣機?
我 剛剛 聽聞 窗口機 只得 惠而浦 窗口機 使用R401a,但又斷了貨。

所以 上黎 呢度 請教各位。謝謝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happy12301 發表於 23-12-27 09:40
回覆 Anka 的帖子

我搵唔到呀,我 想買 窗口機。請問 你 有什麼 牌子 型號 係用緊R401a 雪種 冷氣機?

真是長知識了、 竟然有人揀雪種型號、來買冷氣機~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 Anka 的帖子

日立,珍寶,飛歌,格力,美的....

水晶宮

回覆 Anka 的帖子

如果買窗機,應該仲有唔少R410A 選擇。whirlpool 係格力代工,不如買返格力。窗機唔駛搭喉駁喇叭,所以R32都唔駛擔心既。其實R410A 內都有R32的。

子爵府

回覆 Anka 的帖子

剛喺HKTV買了惠而浦變頻窗口機,係用R410A雪種的

happy12301    發表於 24-1-9 10:24
happy12301    發表於 24-1-3 07:04

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

別墅

回覆 opclk99 的帖子

請問CS佬是什麼意思?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊