自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?
個同學仔係比較曳會上堂舉中指果種,我囝好羡慕佢屋企人會課金打機,...

男爵府

幾大, 同埋人地有D咩令佢覺得人地好有錢先

珍珠宮

2023年兔年勳章

小余 發表於 23-12-4 23:50
係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?
個同學仔係比較曳會上堂舉中指果種,我囝 ...

唔知,不過如果係我個小朋友,我會要佢明白知足常樂的道理。

男爵府

應趁機教導佢正確的金錢觀,
課金打機唔係咩好行為,
唔好學更唔需妒忌。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

而家後生同我地果代唔同. 個個玩social media, 成日睇住別人生活最有趣果面.
每日都羨慕幾十人, 幾百人既人生最開心果面.
利申冇生. 唔識輔導, 留名學野.

珍珠宮

原來係羨慕人哋課金打機
我有錢都唔會畀我個仔課金打機,個同學偏向曳,盡量叫你個仔唔好學佢

子爵府

好多遊戲都係免費,俾錢打機係浪費金錢

俾錢買道具而嬴,唔使錢唔買道具一樣嬴,邊個勁d先。

玩遊戲係娛樂減壓消磨時間,好多呢類活動都可以免費,既然打機打到又自卑妒忌唔開心,不如唔好打做其他野

以上係我教小朋友既論點。
到咁上下年紀一定會想課金,我自己一蚊都唔俾,因為有第1次就有無限次。家長日亦同老師傾過,平時要教小朋友咩係必需品,咩係鐘意既物品,鐘意唔一定要擁有,要衡量個價值。

珍珠宮

其實人哋課金係人哋嘅事,將來有咩後果都係佢哋父母自己承擔返
同你個仔解釋一下課金打機嘅後果吧

大宅

hnh_mami 發表於 23-12-5 00:23
好多遊戲都係免費,俾錢打機係浪費金錢

俾錢買道具而嬴,唔使錢唔買道具一樣嬴,邊個勁d先。

諗深一層佢未必係貪慕虛榮,但應該係因為覺得咁曳的小朋友但又可以得到咁好“待遇”而不憤

男爵府

我之前做遊戲行嘅, 我成日同個仔講免費最貴, 而家d廣告好多同埋好多呃人俾錢方法, 我寧願正正式式買Switch Game俾佢玩, 好過佢自己下載d內容唔知係咩嘅野。 我都會同個仔講關於課金, 我會買game玩但唔會課金抽野或令自己易d過關。

題外話: 我地同行一年總有幾單阿媽走上黎公司話佢個仔唔知呢d野要俾錢, 但信用卡過左萬幾蚊, 問公司可唔可以唔收, 因為小朋友有哂阿媽電話password一俾就俾到錢, 但俾錢個陣已經同意哂條款, 基本上係冇辦法可以回水, 大家自己睇緊d自己acc

公爵府

點解釋,都好難控製到。等同大人,都會有哩類思想,如果係我仔女,我會發把他既優點放大,等佢有自己係優勢,唔使只看到別人有錢哩點

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

會妒忌呢啲,真係天生,性格問題。只可教佢多啲唔好同人比較咁多,但佢心裡一直會存在,爭在大咗會點處理得好啲。

佢仍會同你講,係好事,唔好怕咗同你講,你到時無得教。課金,我會好大反應比佢話:吓?咁蠢?要靠錢先贏到,咁無實力?真係有人會放錢去打機?佢父母又唔理,淨係識比錢?咁阿仔,有無考慮過,你去學整呢啲softaware,整個game,賺曬呢啲人啲錢,咁仲勁等等,呢類說話。

珍珠宮

2024年龍年勳章

上網同佢一齊睇返啲有關劏房嗰啲新聞透視/鏗鏘集之類,我仔女自小都睇過好幾集,所以佢哋覺得自己好幸福。
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

小余 發表於 23-12-5 00:29
都有同佢傾過,問題可能佢性格真係意志薄弱果種,貪慕虛榮(?)果啲。
唔知呢類人應該點處理
...

最簡單教佢唔使同人比較, 做好自己就可以。唔好諗自己咩都無,著眼自己擁有既野,要感恩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得小朋友羨慕係正常,正如以前我哋細個物質唔多都會羨慕人哋著名牌返學,但係如果去到眼紅嘅程度就心態唔好。我啲仔冇一個有手機,佢會同我哋講同學有手機,咁我就會同佢講佢哋拎住個手機咪又喺度打機,我話你返到屋企用iPad唔係打機咩?有咩需要時時打?我會話咁你寧願我俾個手機你定係我哋放假嘅時候去旅行?咁佢哋都會揀旅行。人哋屋企點樣係人哋嘅事,要提醒佢哋自己已經好幸福

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我會同個仔講,你同學嘅屋企人唔係錫佢,而係害佢。

珍珠宮

小朋友幾多歲?
打什麼遊戲?遊戲係咪適合佢呢個年紀?可能可以用另外一個角度去tackle呢個問題。
小朋友嘅價值觀要非常小心處理,課金那位應該係父母唔多關心。打遊戲係娛樂,娛樂需要平衡,課金買時間其實已經超出原來娛樂嘅目的。唔係錢嘅問題,一個重金嘅遊戲,設計就唔係針對小朋友,要審慎選擇合適佢年紀嘅遊戲內容。

伯爵府

opclk99 發表於 23-12-5 00:12
同佢一齊睇utube
睇下d第三世界國家情况,
孟加拉呀印度非洲呀,

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

周圍都有不同背景條件的人,唔一定做小夫/花輪先叫好,每個人都有唔同特質,做好自己就ok,建立好自身能力去達到自己想要嘅生活。

跳制mode: 攞個有錢嘅嚟比,又唔見你攞個考得叻嘅同學嚟比

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊