3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友4歲10-11月已斷斷續續發燒3次,1次鼻窦炎,昨天仲要中埋手足口病,一直係甘keep住食收鼻水,化痰,止咳藥水,但d痰仲係清吾晒,點算好,大人餵藥餵到怕,細路食藥食到驚驚,好擔心小朋友身體唔知係咪有咩炎症 ?點算好呢?使唔使種下菌呢?

子爵府

我細仔3歲、大囡6歲都係輪住病,今年預要打好多次仗,因為之前幾年休戰得太耐,我地通常38.5度先會食退燒,38.5度以下活動力、食慾都正常就唔會喂退燒,俾佢自己身體打下仗,至於鼻水、咳睇下嚴唔嚴重,如果唔嚴重,一般都唔會食藥,藥物只係舒緩,我地會係睡床旁邊放切左嘅洋慕,可以收鼻水,飲蘋果雪梨乾湯,(雪梨太寒,改用雪梨乾無咁寒),又可以用煲陳皮水,飲多D暖水、多曬太陽、早D瞓可以增強拭抗力。

複式洋房

CCHINGC 發表於 23-11-29 12:22
我細仔3歲、大囡6歲都係輪住病,今年預要打好多次仗,因為之前幾年休戰得太耐,我地通常38.5度先會食退燒, ...

阿仔keep住有咳,但次數唔多,但每次咳都會聽到喉嚨成堆痰,食極化痰水都好似仲有痰,我阿媽話要快啲同佢清痰,話拖得耐呢會變肺炎,唉,好擔心

子爵府

因為小朋友未必識咳痰出唻,但一般肺炎除左咳嗽,仲會有高燒不退、食慾不振、活力變差嘅情況,俾D化痰止咳湯水你參考下:

https://www.sundaykiss.com/%e6%b ... 89%e8%b3%87-232632/

複式洋房

CCHINGC 發表於 23-11-29 12:44
因為小朋友未必識咳痰出唻,但一般肺炎除左咳嗽,仲會有高燒不退、食慾不振、活力變差嘅情況,俾D化痰止咳 ...

多謝你推介,真係咩都要試下,我之前俾佢食猴棗末,好快清到痰,但今次吾得

水晶宮

Hellobb1 發表於 23-11-29 12:31
阿仔keep住有咳,但次數唔多,但每次咳都會聽到喉嚨成堆痰,食極化痰水都好似仲有痰,我阿媽話要快啲同佢 ...

有無幫佢拍痰?

複式洋房

Nbs 發表於 23-11-29 21:57
有無幫佢拍痰?

呢兩日放假在家,都有同佢拍下痰,係吾係好似bb果陣時甘拍痰?

水晶宮

Hellobb1 發表於 23-11-30 07:17
呢兩日放假在家,都有同佢拍下痰,係吾係好似bb果陣時甘拍痰?

係呀拍下痰拍鬆佢會容易d 咳出嚟
手勢可以參考youtube d 片

大宅

CCHINGC 發表於 23-11-29 12:22
我細仔3歲、大囡6歲都係輪住病,今年預要打好多次仗,因為之前幾年休戰得太耐,我地通常38.5度先會食退燒, ...
切左嘅洋慕?

子爵府

回覆 2019ma 的帖子

洋蔥

複式洋房

CCHINGC 發表於 23-11-30 11:37
回覆 2019ma 的帖子

洋蔥

有啊,切左掛係窗邊

複式洋房

退燒後試下睇中醫治療咳同化痰問題

複式洋房

Hellobb1 發表於 23-11-29 11:59
小朋友4歲10-11月已斷斷續續發燒3次,1次鼻窦炎,昨天仲要中埋手足口病,一直係甘keep住食收鼻水,化痰,止 ...
我囡細個都成日病,當時搵左好多方法但都係發現治標唔治本,所以同佢打好免疫力基礎係最好!呢排都同佢活動多左,另外俾左保兒加營素佢又幾鍾意飲,所以就一直都有keep住俾佢,過左一排先發現,原來都好耐冇同佢睇醫生

大宅

Hellobb1 發表於 23-11-29 11:59
小朋友4歲10-11月已斷斷續續發燒3次,1次鼻窦炎,昨天仲要中埋手足口病,一直係甘keep住食收鼻水,化痰,止 ...

呢排係咁 莫講小朋友 大人都輪住病 唯有飲食上面多補充營養 都可以食supplement 睇下有無幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊