自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

暫時諗唔到垃圾徵費點樣會推動到環保,其實只係用錢買另一個垃圾袋而已,如果真係想源頭減廢的話,不如俾多啲誘因令廣大市民嚮應環保回收,如果要咁複雜咁收垃圾袋徵費,不如就直接劃一每個住宅單位每月收取一個指定垃圾費用,例如30元,而如果該住客踴躍參與環保回收的話可以扣減相關費用,例如住戶可以在家將垃圾分類,再到指定回收地點例如綠在區區嗰啲進行回收,咁樣應該會更有效帶動到環保意識。

或者如果政府真的決定一定要用呢啲指定垃圾袋徵費,不如考慮一下點樣同時喺回收方面做啲功夫,例如住戶可以將有用的分類垃圾,換取呢啲指定垃圾袋,咁樣可能先做到真環保。

大宅

Roblox 發表於 23-11-22 02:14
暫時諗唔到垃圾徵費點樣會推動到環保,其實只係用錢買另一個垃圾袋而已,如果真係想源頭減廢的話,不如俾多 ...

不如先規定好要求工商大廈在固定/當眼處設置有分類回收箱好唔好?我試過去啲新型甲級寫字樓幾十層高,理論上存在的回收箱連保安員都唔知喺邊。

又戓者可唔可以規定啲工人姐姐來香港前啲培訓包埋環保教育好無?我辛辛苦苦將啲可回收嘅分開比姐姐掉,佢幫我放晒入去垃圾果個桶

珍珠宮

回覆樓主:

其實又誘因都好好
我屋苑樓下多咗部膠樽回收機
每樽回贈返一毫子
都大把人排隊

男爵府

暫時諗唔到垃圾徵費點樣會推動到環保,其實只係用錢買另一個垃圾袋而已,如果真係想源頭減廢的話,不如俾多 ...

某君生意商機。環保只係藉口。

珍珠宮

15週年勳章

膠官諗唔到無用架,

子爵府

2024年龍年勳章

嘥氣

伯爵府

回覆樓主:

窮就自然環保

侯爵府

我覺得最大問題係d外賣盒,反而家居垃圾不是太多,
政府應該唔俾食店用發泡膠盒。另外鼓勵如果自備餐盒去買外賣,可以平d或d食物俾多d。

記得以前细個阿媽去d屋村粥店買粥,都係自己帶保暖壼去装,老闆仲装到滿

oasis18    發表於 23-11-22 07:58

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

同意改善回收,大廈嘅分類回收箱,屋企附近嘅分類回收箱,都係只有三大類,指引唔詳細。
綠在區區好好,細分,牛奶盒外賣盒都可回收,就連帶去嘅膠袋紙袋都回收到,到場會見到詳細分類指引,唔明可問員工。我每次去見我媽時就順便帶去,次次都有好多人攞嘢去回收(假日時間),如果可以開多啲綠在區區之類的回收點就好,方便市民隨時攞去。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

垃圾徵費似係增加庫房收入多啲

侯爵府

2024年龍年勳章

建議綠綠賞的積分可換垃圾徵費的膠袋,可以鼓勵多回收,又減少市民買袋的負担

珍珠宮

「例如住戶可以在家將垃圾分類,再到指定回收地點例如綠在區區嗰啲進行回收。」
垃圾分類變成養一班vendor去監督,呢個執行費用超高。到發現違規,點樣懲罰又係非常高嘅行政費用,難,中國人基因,自我規管意識唔高,靠誘因比懲罰效果低,提高意識都敵唔過個人利益。
國內超一線城市4年前雷厲風行了垃圾分類行動,強迫所有辦公樓、小區將乾、濕、可回收、毒,分類處理,居委會強制了幾個月做完大龍鳳就冇人管,現在只有絕少數高檔小區繼續,但見過無數次收拾垃圾嘅員工為了方便,都係倒埋一齊。
壓制源頭減廢,都係無可口非,只係居民要硬食難嚥。

侯爵府

回覆樓主:

如果每一層樓都有分類回收箱都幾好、日本好似係咁做

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊