3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

我仔剛升小1個陣, 想俾佢試下學琴,
於是上網搵專門教初小既鋼琴老師
最初好似唔錯, 慢慢佢抗拒上堂, 話老師鬧佢無練琴
咁我的確無強制佢日日練, 以為老師緊張

學多2個月, 佢直情係喊住話好驚老師,
佢話老師好惡, 好大聲鬧佢, 由彈第一首歌鬧到落堂!又話老師問佢野如果吾識答,會係甘話佢甘都唔識答。
我問返老師, 老師話小朋友難教要用非常手段
話從來無家長投訴過, 接受唔到既可以唔跟佢
連對我既態度都唔係幾好...

雖然係口同鼻拗, 但我仔唔係百厭既小朋友,
我亦唔想佢唔開心,既然吾夾,所以就無再學~

後來去左柏斯琴行再學, 起初佢都有陰影,
陪佢上左兩堂之後, 好彩就無抗拒,

對比起之前既老師, 柏斯琴行既老師有耐性好多,
佢會鼓勵小朋友rather than鬧, 見到我都會講下阿仔情況,起碼有交帶,
我仔而家唔使嗌都會自己練琴
學左半年左右已經可以考級, 阿仔學得開心我都放心d

所以唔好上網亂搵, 搵著個無耐性, 學唔好都事少,
小朋友心理影響事大, 各位jm互勉之

大宅

上網自己搵既質素好參差,好老師難求

winwin_poon    發表於 23-11-21 17:03

水晶宮

個個老師唔同啦
我女去x 斯學,佢話悶到嘔,而且困喺間房仔到地方好細
之後搵老師上門,老師捉得到細路心理,我女有興趣學得多

大宅

其實都係人夾人,無話邊間一定最好

大宅

Nbs 發表於 23-11-17 22:06
個個老師唔同啦
之後搵老師上門,老師捉得到細路心理 ...

我2個小朋友,一個老師上門教,一個出去琴行學,暫時大家都學得開心,當然2邊老師都各有好同唔好既地方,好難十全十美

winwin_poon    發表於 23-11-21 17:09

複式洋房

學琴好講興趣,一個唔覺意搞到留下童年陰影,咁就一世。
柏斯不嬲係幾好的,成日都聽到呢間

複式洋房

mnhk 發表於 23-11-18 09:43
我2個小朋友,一個老師上門教,一個出去琴行學,暫時大家都學得開心,當然2邊老師都各有好同唔好既地方, ...
真係最緊要學得開心

複式洋房

個個老師唔同啦

咁可能真係唔同, 因為我果個係柏斯學得幾開心, 佢好鍾意老師
而且學得幾好, 老師堂堂都有同我講返教左咩, 我覺得佢夠細心

大宅

我個女都係柏斯琴行學~
一對一 個老師幾有耐性
唔會好惡 我女幾鍾意個老師tim
可能真係人夾人啦
唔係話所有私人老師都唔好
但係大琴行既老師係篩選過
感覺師資有保證d

洋房

個個老師唔同啦

可能真係人夾人啦
我個仔又ok, 試過私人老師有呢個經歷真係怕怕

而家係柏斯琴行學, 至少有咩事我都有渠道可以反映, 唔至於口同鼻拗

洋房

leon674 發表於 23-11-20 19:17
我個女都係柏斯琴行學~
一對一 個老師幾有耐性
唔會好惡 我女幾鍾意個老師tim

係呀, 小朋友讀書都大壓力,
報興趣班都係想佢有得玩又學到野為主,
當初都有諗過柏斯琴行好唔好
本住, 反正都係要轉, 一試無妨啦,
而家阿仔係柏斯學琴學得開心, 又慢慢進步, 我已經好安慰

水晶宮

winwin_poon 發表於 23-11-21 17:05
可能真係人夾人啦
我個仔又ok, 試過私人老師有呢個經歷真係怕怕

我都相信係人夾人
而且我女係比較難教,普通傳統教法嘅老師搞佢唔掂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊