自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企人最近開始帶隱形眼鏡,眼鏡舖(某大學嘅視光診所)賣俾佢嘅價錢係$390。但如果上網買,我睇過兩個唔同嘅網上供應商,都只係$200。咁嘅情況下,如果返配,冇理由返去間眼鏡舖買。但網上供應商,又唔係真正嗰間廠,而嗰個牌子有冇得直接同廠買,令到我有啲猶豫好唔好網上買算數。

眼鏡舖食價咁多,點會有回頭客?

大宅

tkinwong 發表於 23-11-8 23:20
屋企人最近開始帶隱形眼鏡,眼鏡舖(某大學嘅視光診所)賣俾佢嘅價錢係$390。但如果上網買,我睇過兩個唔同 ...

近視con好買,但散光con好難買,尤其散光+遠視,網上度數冇眼鏡舖頭多,舖頭都係跟總代理商攞貨。

大宅

slovev 發表於 23-11-8 23:27
近視con好買,但散光con好難買,尤其散光+遠視,網上度數冇眼鏡舖頭多,舖頭都係跟總代理商攞貨。

屋企人只係近視con.

同埋, 我哋去過兩間唔同嘅眼鏡舖配, 佢哋賣俾我哋嘅,都唔係成日睇廣告見到嗰啲大牌子。

大宅

tkinwong 發表於 23-11-8 23:34
屋企人只係近視con.

同埋, 我哋去過兩間唔同嘅眼鏡舖配, 佢哋賣俾我哋嘅,都唔係成日睇廣告見到嗰啲大牌 ...

舖頭都有大牌子同細牌子,廣告越多利潤越少。

當然戴大牌子信心多d,我自己都有過大細牌子,都有試過細牌舒服。

近視con太多可以揀(emoji)

大宅

tkinwong 發表於 23-11-8 23:20
屋企人最近開始帶隱形眼鏡,眼鏡舖(某大學嘅視光診所)賣俾佢嘅價錢係$390。但如果上網買,我睇過兩個唔同 ...

搵間平嘅,眼鏡鋪買,我一買幾個月,為起上嚟平啲,又有保障啲

珍珠宮

戴大牌子信心多d, 從來只在眼鏡鋪買

大宅

我自己帶咗幾十年有框眼鏡。

小朋友愛靚,唔鍾意有框眼鏡,寧願戴Con。 其實,帶con一年要$5000開支,雖然每個月幾百。其實長遠計都真係一個開支。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

門市純近視con平至@$10x
近視加散光con確要@$390

樓主是什麼牌子型號?
比較一下

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

最平嘅牌子
每日只需七元
一年都係二千五百幾
但舒適度及貼合度最重要

大宅

Coopervision myday. 網上賣$200 有30隻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊