少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

我不只好攰,簡直被傷到死心。唯有用信仰支持自己,不能把她往外推

伯爵府

BK Milk勳章

mimi005 發表於 23-11-12 22:45
我個女直情想我死,由 12 歲開始,依家20 都係咁,食痾瞓,唔返學唔返工,我要睇佢面色,痴線,全家比佢迫 ...

我女12歲都一樣想我死,一度我好難過好難過,社工叫我不要take serious.有時我想或許是母女緣薄吧,以後她大了一定分開住好過,不然我會被氣死。

伯爵府

BK Milk勳章

charlotte2008 發表於 23-11-29 23:45
阿女由小四開始就爆情绪,用暴力打我,用拖鞋大力拍落我大脾......今年十五歲了,青春期大哂,叫佢停玩手机 ...

同路人,我現在日日修煉自己,小心說話,不激怒女兒。真是不生不婚好過

WSYSC    發表於 24-3-27 16:29

伯爵府

BK Milk勳章

日本妹妹 發表於 23-12-5 08:44
我女初中,由小學全級第一跌倒現在中學全級包尾。日日只睇手機上網,打機,功課唔做,測驗唔溫,考試唔理。 ...

你先照顧好自己的情緒先,平靜下來,個女依然在家,我絕望的時候總是想余德淳的一句話,只要一日有返屋企,就有希望。我自己是網上聽各種EQ,心理學,如果同青春期孩子溝通等等,我都平復不到自己的心情,要聽像余德淳那樣,宗教信仰+心理學EQ知識才好小小。

不知道你同小朋友關係如何,如果我小朋友同我親密無間,好孝順,如果她成績最尾我都會好開心。可惜我都不是那樣

伯爵府

BK Milk勳章

你們都好勁,我都灰心不少。不是我不想讚,不想傾,是無機會。個女不想同我一齊,有試過寫卡片。鬧交時,她把卡片撕了。連送她的禮物都扔了。慢慢地我也灰心了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊