自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好走”,喊聲成個走廊都聽到。

阿仔小學後帶番自己屋企住,問過佢心目中最親的人係邊個,佢話爺爺嫲嫲爸爸媽媽一樣親。聽完悲喜參半。。。爺嫲好愛錫阿仔,但另一方面覺得自己冇做好媽媽的責任。

本來小朋友痴住父母的呢d甜蜜日子就唔長,而我比一般人少3年,而家阿仔6年級,已經唔肯比我拖手仔。

有次和同事講起佢兩歲仔的野,諗起阿仔細個的事忍唔住情緒爆發番埋位喊。

而家阿仔學校有咩活動,我都會盡量報名參加。今日阿仔學校有活動,我都和c6放假參加佢活動。

公爵府

sunnymama2 發表於 23-11-3 09:48
阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

即使老細幾唔歡喜,但自問已經將工作交俾兩個得力助手,即使之後影響我事业,我都唔會後悔。因為冇野比和阿仔相處的時光更珍貴。

琥珀宮

sunnymama2 發表於 23-11-3 09:48
阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

都過左去仲諗黎做咩,而家多d時間陪佢仲好啦,其實真係唔讚成子女寄居祖父母家,最多夜晚辛苦少少接佢返去訓

WSYSC    發表於 23-11-3 11:18

男爵府

回覆樓主:

事業係人生一部分,個仔係自己親生一舊肉。。。我會選家庭關係多於事業,公司無左你唔會執粒,阿仔無左阿媽緊要好多

公爵府

如果好窮,當然事業先行,但如果有一定事業,咁我會選係仔女

333s    發表於 23-11-3 14:24

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

既然當初決定由長老湊, 依家就唔好再諗... 所有野都有得有失嘛

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

我覺得一定係小朋友相處時光緊要,所以即使日間要返工,我同另一半都無間斷咁朝早送去婆婆屋企,夜晚帶返自己屋企,係會辛苦,但我絶對覺得值得

瑪瑙宮

到佢大個自己搵食搵到氣咳就知父母以前點解咁忙. 唔做野飯都無得你食啊呀仔.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

過咗去唔好諗啦,但俾我就唔會捨得擺低小朋友喺爺爺嫲嫲屋企住,日頭要返工無辦法,夜晚一定自己凑返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

永遠自己小朋友行先!

男爵府

回覆樓主:

係呀,交比人湊真係會唔捨得。我奶奶叫我星期一至五交曬比佢湊,星期六日先自己湊返bb,我即刻拒絕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

當年阿仔出世嘅時候,自己本身都有份工,人工前途各方面都幾好!
當坐完月之後,我就決定放棄份工,選擇做ftm 自己親手湊bb一直到現在
所以你問我兩者之間我一定係揀親子時間

男爵府

回覆樓主:

我大女就長老湊,而家細b 就自己湊
never say never 把握而家陪返小朋友就ok

公爵府

mandy952 發表於 23-11-3 09:53
都過左去仲諗黎做咩,而家多d時間陪佢仲好啦,其實真係唔讚成子女寄居祖父母家,最多夜晚辛苦少少接佢返去 ...

如果有得時光倒流,我唔會咁做

所以而家都珍惜阿仔還需要我的日子

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

親子重要,當然應該自己湊,

但如果媽媽叻揾得多錢,返工都好既,比到較優質生活小朋友。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我當年一大肚就預備做ftm
一來自己唔放心比人湊
二來唔想錯失阿仔嘅成長經歷
可以陪伴成長參與佢嘅人生我覺得放棄份工都好值得
今時今日我哋關係好好,出街佢都會拖住我或俾我繞住
我有問佢怕唔怕見到同學唔好意思 佢話拖住自己阿媽有咩唔好意思 拖住條女就話啫
今年中五
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

兩者中間可以取得平衡的,做FTM亦未必係好事,24小時對住,有時大家都辛苦,可以搵份唔好咁chur嘅工,放工/放假陪小朋友,我覺得咁樣仲好

公爵府

香蕉煎餅 發表於 23-11-3 09:56
事業係人生一部分,個仔係自己親生一舊肉。。。我會選家庭關係多於事業,公司無左你唔會執粒,阿仔無左阿媽 ...

以前後生覺得有得揾幾多就揾幾多,而家人老左,覺得家人在身邊的日子更緊要,錢夠駛變可以了,唔會喺事业搏殺,當然唔會hea 做,只會求work life balance

伯爵府

美味 發表於 23-11-3 10:10
過咗去唔好諗啦,但俾我就唔會捨得擺低小朋友喺爺爺嫲嫲屋企住,日頭要返工無辦法,夜晚一定自己凑返
...

X2 我應該會失眠

大宅

happymama11 發表於 23-11-3 10:23
當年阿仔出世嘅時候,自己本身都有份工,人工前途各方面都幾好!
當坐完月之後,我就決定放棄份工,選擇做f ...

same 無後悔

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊